RAPORT ANUAL ASUPRA ECONOMIEI ÎNTOCMIT DE ZIARUL BURSA La limita stagnării

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 februarie 2013

Alexandru Sârbu

Alexandru Sârbu

Ţara noastră a reuşit să evite la limită stagnarea economică, anul trecut, Produsul Intern Brut (PIB) crescând cu 0,3%, comparativ cu 2011.

Industria a înregistrat o creştere marginală, în timp ce construcţiile, comerţul şi serviciile au avut parte de scăderi. Domeniile energetic şi extractiv au fost principalele motoare de creştere ale economiei în 2012.

Cea de a doua parte a anului a fost marcată de puternice tensiuni politice, majoritatea parlamentară suspendându-l pe preşedintele Traian Băsescu şi organizând un referendum pentru demiterea sa, care a fost invalidat, din cauza neîndeplinirii cvorumului. Alegerile din luna decembrie au dus la crearea unei majorităţi confortabile pentru USL, calmând situaţia politică.

Deficitul bugetar şi cel de cont curent au scăzut, anul trecut, în timp ce deficitul comercial s-a adâncit, pe fondul reducerii exporturilor către Uniunea Europeană (UE).

Instituţiile financiare internaţionale şi-au redus previziunile cu privire la creşterea economică a ţării, pe fondul incertitudinilor care există la nivel internaţional.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an, în cadrul ultimelor cinci şedinţe dedicate politicii monetare, după ce, pe parcursul primelor trei şedinţe, coborâse nivelul acesteia cu câte 0,25 puncte procentuale. Deciziile au fost anticipate de către analişti. Ratele rezervelor minime obligatorii ale băncilor comerciale au rămas nemodificate pe parcursul întregului an. În ceea ce priveşte lichiditatea din sistemul bancar, BNR a anunţat gestionarea adecvată a aces-teia în toate şedinţele din 2012, cu excepţia celei de la începutul lunii noiembrie. Banca Centrală a preferat să utilizeze termenul "gestionare fermă", în condiţiile în care, în luna octombrie, cursul s-a apropiat puternic de nivelul de 4,6 lei/euro (pe 19 octombrie, cursul oficial a fost de 4,5809 lei/euro).

Deficitul comercial - avans, pe fondul reducerii exporturilor către Uniunea Europeană

Deficitul comercial al ţării noas-tre a fost, anul trecut, de 42,67 miliarde lei (9,56 miliarde euro), mai mare cu 1,7 miliarde lei (mai mic cu 109 milioane euro) decât cel înregistrat în 2011. Valoa-rea exporturilor a crescut cu 4,6% la valori exprimate în lei (scăzând cu 0,5% la valori exprimate în euro, până la 200,67 miliarde lei (45 miliarde euro), iar cea a importurilor cu 4,5% la valori exprimate în lei (în scădere cu 0,6% la valori exprimate în euro), ajungând la 243 miliarde lei (54,6 miliarde euro).

Ponderi importante în structura comerţului internaţional au deţinut, în 2012, maşinile şi echipamentele de transport (40,4% la export şi 33,7% la import) şi alte produse manufacturate (34,1% la export şi respectiv 29,3% la import).

Rezultatele au fost influenţate puternic de valorile înregistrate în ultima lună a anului, când a avut loc o scădere a încasărilor din exporturi de circa 160 milioane de euro, faţă de aceeaşi lună a lui 2011, ne-a declarat secretarul general al Aosciaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu. Exporturile în zona extracomunitară au crescut cu 31 milioane de euro, în decembrie, în timp ce exporturile în Uniunea Europeană (UE) au înregistrat o scădere de 110 milioane de euro, a adăugat domnia sa.

Producţia industrială, neschimbată

Producţia industrială a rămas, anul trecut, la acelaşi nivel cu cel din anul precedent, în serie brută. Cele mai importante creşteri au venit din partea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (4,5%) şi a industriei extractive (1,5%). În schimb, indus-tria prelucrătoare a avut parte de un declin de 0,7%.

Pe marile grupe industriale au înregistrat un avans industria bunurilor de folosinţă îndelungată (3,7%), indus-tria bunurilor de capital (+2,7%) şi industria energetică (+2,0%). Industria bunurilor intermediare şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 3,7%, respectiv cu 0,4%.

În serie ajustată sezonier, producţia industrială a cres-cut, în 2012, cu 0,3% faţă de 2011, fiind susţinută de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,6%) şi de industria extractivă (+1,5%). Industria prelucrătoare a scăzut cu 0,2%. Pe marile grupe industriale s-au înregis-trat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,9%), în industria bunurilor de capital (+3,3%), în industria energetică (+2,0%) şi în industria bunurilor de uz curent (+0,4%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 3,2%.

Cererea insuficientă a continuat să constituie o frână în calea avansului producţiei, se arată în buletinul de conjunctură al BNR.

Construcţiile, în scădere

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, anul trecut, cu 0,2%, în serie brută, comparativ cu anul precedent. Lucrările de construcţii noi au crescut cu 5,9%, în timp ce lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi cele de reparaţii capitale au scăzut cu 11,4%, respectiv cu 8,9%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 2,9%, respectiv cu 2,1%. În schimb, la clădirile rezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 15,4%.

În serie ajustată, volumul lucrărilor s-a majorat cu 1,6%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+10,4%). În cazul lucrărilor de reparaţii capitale şi în cel al lucrările de întreţinere şi reparaţii curente s-au înregistrat scăderi de 11,2%, respectiv 7,9%. Pe obiecte de construcţii s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (16,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (0,2%). La construcţiile inginereşti, volumul lucrărilor a crescut cu 9,7%. Aproape jumătate dintre companiile din domeniul construcţiilor anticipaseră că vor înregistra un excedent de capacitate în ultima lună a anului trecut, potrivit buletinului de conjunctură al BNR.

Cifra de afaceri din comerţ şi servicii, mai mică decât în 2011

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a scăzut, anul trecut, cu 5,2%, în serie brută. Evoluţia a fost determinată de reducerile înregistrate la comerţul cu autovehicule (-7,4%), la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-2,2%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-2,0%). În acelaşi timp, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, precum şi întreţinerea şi repararea aces-tora a crescut cu 3,5%.

În serie ajustată, cifra de afaceri din comerţ s-a diminuat cu 4,6%, faţă de 2011.

În ceea ce priveşte serviciile prestate populaţiei, anul trecut activitatea a scăzut, în serie brută, cu 0,7 procente, ca urmare a reducerilor aferente activităţii de jocuri de noroc şi altor activităţi recreative (-4,5%) şi activităţii hotelurilor şi restaurantelor (-0,8%). Creşteri s-au înregistrat la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+23,8%), la activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (+8,4%) şi la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+5,3%).

În serie ajustată, serviciile au generat, în 2012, o cifră de afaceri cu 0,9% mai mică decât în 2011.

Şomajul, scădere de un procent

Rata şomajului aferentă ultimei luni a anului trecut a fost de 6,5%, în formă ajustată sezonier, potrivit Biroului Internaţional al Muncii. Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, şomajul a crescut cu un punct procentual, iar, faţă de luna precedentă, cu 0,2%.

Numărul şomerilor a fost estimat pentru luna decembrie din 2012 la 661.000 persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă, când acesta a fost de 674.000, cât şi faţă de aceeaşi lună din anul precedent, de 751.000. Guvernul a decis că, în acest an, proprietarii de întreprinderi mici şi mijlocii care creează noi locuri de muncă şi angajează şomeri nu vor primi, credite avantajoase sau fonduri nerambursabile din bugetul asigurărilor sociale.

Inflaţia, în afara ţintei BNR

Rata anuală a inflaţiei a fost, la sfârşitul lunii decembrie, de 4,95%, situându-se în afara ţintei BNR, de 3% plus/minus un punct procentual. Preţurile de consum au crescut, în ultima lună a anului trecut, cu 0,60%, comparativ cu luna precedentă, ca urmare a scumpirii produselor alimentare şi nealimentare şi a unei uşoare scăderi înregistrate la servicii. Preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,7%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,9%, iar tarifele serviciilor au scăzut cu 0,2%. Creşterea preţurilor înregistrată la grupa mărfurilor nealimentare se datorează includerii valorii certificatelor verzi în factura de energie electrică a consumatorilor finali, precizează Institutul Naţional de Statistică (INS). Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit legumele, cu 5,35%, în special cartofii (6,53%), în timp ce preţurile la energia electrică, gaze şi încălzire centrală au cres-cut cu 3,85%.

Principala cauză pentru creşterea peste estimări a preţurilor a reprezentat-o seceta care s-a manifestat atât în ţara noastră, cât şi în ţările partenere în comerţul internaţional, potrivit analiştilor. Estimările pentru acest an indică situarea inflaţiei, în luna decembrie, în limita superioară a intervalului Băncii Centrale (3,5%+/-1 p.p.).

Deficitul bugetar, la aproape jumătate faţă de 2011

Deficitul bugetar a scăzut, anul trecut, cu peste 40% faţă de anul precedent, de la 4,3% la 2,5%. Execuţia bugetului general consolidat pe anul 2012 s-a încheiat cu un deficit de 14,8 miliarde lei faţă de 23,9 miliarde lei realizat în anul precedent, potrivit Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 193,1 miliarde lei, reprezentând 33,0% din PIB, au fost cu 6,2% mai mari faţă de anul precedent în termeni nominali şi cu 0,3 puncte procentuale, ca pondere în PIB. Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse publice au fost de 8,0 miliarde lei, în creştere cu 30,6% faţă de anul precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 207,9 miliarde lei, reprezentând 35,5% din PIB, au cres-cut în termeni nominali cu 1,0% faţă de anul precedent, dar ca pondere în PIB s-au redus cu 1,5 p.p. S-au înregis-trat creşteri faţă de anul 2011, în principal, la proiectele finanţate din fonduri UE cu 22,5%, dobânzi cu 20,6%, bunuri şi servicii cu 8,4%.

Rezervele valutare, în creştere faţă de noiembrie

Rezervele valutare aflate la BNR au crescut, în luna decembrie, cu 39 milioane euro, faţă de luna precedentă, ajungând la 31,206 miliarde euro. Banca Centrală a înregistrat, în iunie, intrări de 2,132 miliarde euro şi ieşiri de 2,093 miliarde euro.

Rezerva de aur a rămas constantă, la 103,7 tone, valoarea s-a depreciindu-se, însă, cu 220 milioane euro, până la 4,207 milarde euro, ca urmare a reducerii preţului metalului preţios. Astfel, rezervele internaţionale au totalizat, la finele anului trecut, 35,413 miliarde euro, faţă de 35,594 miliarde euro în luna precedentă.

Plăţile scadente în luna decembrie, în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de MFP, au fost în valoare de 135,07 milioane euro.

Datoria externă - scădere de 500 milioane euro în decembrie

Datoria externă înregistrată la sfârşitul anului trecut era de 99,209 miliarde euro, în scădere cu 467 milioane euro faţă de luna noiembrie, respectiv în creştere cu 485 milioane euro faţă de 2011.

Datoria externă pe termen mediu şi lung aferentă lui 2012 a fost de 78,742 miliarde euro, reprezentând 79,4% din totalul datoriei externe, se arată în comunicat. Faţă de decembrie 2011, datoria pe termen lung a crescut cu 3,7%, informează Banca Centrală. Datoria externă pe termen scurt s-a redus, în această perioadă, cu 10,2% faţă de anul trecut, până la valoarea de 20,467 miliarde euro.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu şi lung (raportul dintre serviciul datoriei externe pe termen mediu şi lung şi exportul de bunuri şi servicii) a fost de 33% în 2012, faţă de 28,8% în 2011. Gradul de acoperire a rezervei în luni de importuri (raportul dintre rezerva oficială a Băncii Centrale, în valută şi aur, şi importul mediu lunar de bunuri şi servicii aferente unei perioade) la finalul anului trecut a fost de 7,2 luni, comparativ cu 7,5 luni, la sfârşitul lui 2011. Nivelul optim minimal de acoperire a rezervei este de cuprins între patru şi şase luni, a declarat, anul trecut, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Deficitul contului curent, reducere de 15%

Deficitul de cont curent aferent lui 2012 a fost de 5,039 miliarde euro, în scădere cu 15,1% faţă de anul precedent. Evoluţia a fost determinată de reducerea deficitului balanţei veniturilor şi de cel al balanţei comerciale, precum şi de majorarea excedentului transferurilor curente şi al balanţei serviciilor. Excedentul transferurilor curente a crescut cu 25 milioane euro anul trecut, faţă de anul 2011, în timp ce execedentul balanţei serviciilor a urcat cu 238 milioane euro. Deficitul balanţei veniturilor s-a diminuat cu 540 milioane euro, iar cel al balanţei comerciale cu 96 milioane euro.

Investiţiile străine - sold mai mic cu 200 milioane euro

Investiţiile străine directe în ţara noastră au totalizat, anul trecut, 1,613 miliarde euro, faţă de 1,815 milioane euro, în 2011.

Participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 698 milioane euro, în timp ce creditele intra-grup (creditele acordate de către investitorul străin subsidiarei rezidente în ţara noastră) au înregistrat valoarea de 915 milioane euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Foarte buna editia de azi a ziarului Bursa !

    Cu putina intarziere analizele despre Petromidia, precum si articolul de fata sunt excelente.

    Apropo, ce legatura exista intre cei doi Sarbu semnatarii a doua dintre articolele remarcabile de astazi? 

    1. Incercam ca fiecare editie sa fie mai buna decat precedenta.

      In ceea ce priveste legatura, aceasta este doar de nume. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb