Ţara noastră a suferit corecţii financiare de 139 de milioane de euro anul trecut, în timp ce Spania a fost statul cel mai afectat, cu peste 2 miliarde de euro, corecţii financiare, la absorbtia fondurilor comunitare, potrivit Raportului financiar al Uniunii Europene pe anul 2012, publicat astăzi de Comisia Europeană.
În funcţie de diversele tipuri de fonduri europene, în anul 2012 Romania a avut corecţii de 24 de milioane de euro pe Fondul European Agricol de Garantare, 12 milioane de euro pe Fondul de Dezvoltare Rurală, 22 de milioane de euro pe Fondul European de Dezvoltare Rurală şi 81 de milioane de euro pe Fondul Social European.
Raportul financiar pe 2012 arată că 94% din suma totală de 135,6 miliarde euro care reprezintă bugetul UE pe 2012 a fost alocată unor beneficiari din întreaga Europă, cum ar fi cercetătorii, studenţii, întreprinderile mici şi mijlocii, oraşele, regiunile şi ONG-urile, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
În 2012, bugetul UE a prevăzut o finanţare sporită în domenii care favorizează creşterea, crearea de locuri de muncă şi investiţiile în cercetare şi educaţie: fondul de coeziune a contribuit anul trecut cu 9,6 miliarde euro la construirea a 1.274 km de străzi şi a 950 km de căi ferate; anul trecut au fost primite 17.374 de cereri de finanţare din UE în domeniul cercetării, 7,8 miliarde euro fiind acordate prin intermediul celui de Al şaptelea program-cadru de cercetare.
Raportul arată, de asemenea, că UE rămâne lider mondial în materie de ajutor umanitar, oferind asistenţă unui număr de peste 122 de milioane de persoane din peste 90 de ţări din afara frontierelor Uniunii Europene.
Ponderea cheltuielilor administrative (salarii, pensii, clădiri...) a rămas stabilă în 2012, reprezentând 6% din bugetul total al UE.
"Deşi anul 2012 a fost marcat de dificultăţi financiare, bugetul UE pentru acest exerciţiu financiar a continuat să furnizeze finanţare şi să sprijine investiţiile în interesul cetăţenilor şi al regiunilor Europei", a declarat dl Janusz Lewandowski, comisarul UE pentru programare financiară şi buget. "Gradul ridicat de execuţie a bugetului confirmă importanţa sporită a finanţării UE acordate în faza redresării economice incipiente".
În termeni absoluţi, beneficiind de 15,7 miliarde euro, Polonia a fost destinatarul principal al fondurilor acordate de UE (urmată de Spania şi Franţa). Dacă se raportează volumul finanţării UE la venitul naţional brut, Estonia este principalul beneficiar, fiind urmată de Letonia şi Lituania, potrivit sursei citate.
Germania (urmată de Franţa, Marea Britanie şi Spania) a rămas beneficiarul principal al fondurilor UE în domenii precum cercetarea şi inovarea; Polonia a beneficiat în cea mai mare măsură de finanţarea în materie de coeziune. Franţa a fost cel mai important beneficiar al fondurilor agricole, urmată de Germania, Spania şi Italia. Olanda a fost beneficiarul principal în ceea ce priveşte spaţiul de libertate, securitate şi justiţie, în timp ce Italia, urmată de Belgia, se situează pe primul loc în ceea ce priveşte fondurile obţinute de la bugetul UE, în cadrul secţiunii dedicate "cetăţeniei".