RAPORT CMS EMERGING EUROPE M&A 2020: Volumul tranzacţiilor de M&A în Europa emergentă a scăzut cu 12,9% şi valoarea totală cu 16% în 2020

G.U.
Piaţa de Capital / 22 ianuarie 2021

Volumul tranzacţiilor de M&A în Europa emergentă a scăzut cu 12,9% şi valoarea totală cu 16% în 2020

Activitatea de M&A în Europa emergentă a fost afectată în 2020, ca urmare a pandemiei de coronavirus, volumul tranzacţiilor atingând cele mai scăzute niveluri din ultimii 10 ani, conform unui comunicat de presă. Au avut loc 1.705 tranzacţii cu o valoare totală de 60,80 miliarde Euro, în scădere cu 12,9% ca număr şi respectiv 16% ca valoare faţă de 2019. În ciuda restricţiilor actuale, piaţa a prezentat însă semne de redresare spre sfârşitul anului, când s-a înregistrat o tranzacţie care a depăşit recordul din 2016 de cea mai mare tranzacţie pentru trimestrul 4 (24,28 miliarde Euro).

Aceste cifre şi alte constatări ale raportului CMS Emerging Europe M&A 2020, publicat astăzi în cooperare cu EMIS, arată că, în ciuda restricţiilor severe care provoacă perturbări profunde în mediul de afaceri, factorii de decizie s-au adaptat rapid şi piaţa de M&A a continuat să fie activă în 2020, notează sursa citată.

Horea Popescu, Coordonator al practicii Corporate M&A pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul CMS şi Managing Partner al CMS România, comentează: "În general, rezultatele înregistrate arată că efectele pandemiei de Covid-19 s-au dovedit a nu fi fost atât de grave pe cât s-a estimat iniţial. Regiunea a răspuns rapid şi ferm situaţiei generate astfel încât, deşi o serie de tranzacţii au fost amânate sau anulate, pe final de an am asistat la un reviriment al tranzacţiilor, înregistrând şi un record valoric pentru trimestrul 4. Regiunea CEE este astăzi mai puternică din punct de vedere economic şi a reuşit să răspundă crizei actuale mai bine decât ar fi făcut-o acum 10 sau 15 ani. În România, scăderile înregistrate atât ca volum, cât şi ca valoare (4,9% şi 6,9%) au fost inferioare mediei regiunii, care a resimţit o contracţie de 12,9%, respectiv 16%. De remarcat faptul că în România s-a înregistrat o tranzacţie record - respectiv cea mai mare achiziţie din sectorul imobiliar în care şi echipa locală a CMS a fost implicată. Acestea sunt semne bune pentru 2021, când sperăm să revenim pe un trend de creştere, atât pe piaţa din România, cât şi la nivel regional. Rămâne totuşi întrebarea dacă, la nivel regional, acest lucru va putea fi menţinut în toate industriile şi sectoarele, având în vedere posibilitatea impunerii unor restricţii suplimentare, în special în cazul în care noua tulpină de coronavirus va continua să se răspândească."

În acelaşi fel priveşte situaţia şi Stefan Stoyanov, Coordonator al M&A Database la EMIS, care declară: "În ciuda impactului devastator al Covid-19 în 2020, regiunea s-a dovedit a fi foarte rezistentă, depăşind alte zone care au fost afectate în mod similar de pandemie. Au existat acorduri strategice cheie cu investitori străini în multe dintre ţările din regiune pe care le-am analizat, iar activitatea de private equity a rămas robustă."

Pieţele de capital revin, Private Equity se menţine constant

Reflectând tendinţa globală, pe pieţele de capital a existat o revigorare a încrederii investitorilor, 26 de companii din regiune fiind listate pentru prima dată, şi atingând o valoare totală de 4,79 miliarde Euro - aproape dublu faţă de cele 14 IPO-uri din 2019 şi totodată cel mai mare număr de IPO-uri din 2015.

Conform comunicatului, fluxul de tranzacţii de private equity părea să fi rezistat condiţiilor de piaţă dificile din 2020 şi, deşi precaut uneori, s-a menţinut cu 319 tranzacţii (318 în 2019) şi o scădere a valorii cu 11,1% faţă de 2019. Sectorul serviciilor financiare a înregistrat cel mai mare salt în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii de private equity, în creştere de la 15 în 2019 la 33 în 2020. De când CMS a publicat prima dată raportul, fondurile de private equity şi-au crescut în mod constant cota de M&A în regiune: în 2011, acestea au reprezentat 6% din volumul total al tranzacţiilor, crescând până la aproape o cincime în 2020 (18,7%).

Graham Conlon, Coordonatorul Private Equity pentru CEE / CIS la CMS, spune: "Nu am văzut nicio schimbare în apetitul fondurilor de private equity, ba chiar au fost mai ocupaţi ca niciodată în a doua jumătate a anului 2020. Acestea au un anume ciclu de viaţă şi sume prestabilite pe care sunt hotărâţi să le investească din fondurile lor pe o perioadă de timp."

Investitorii străini sunt prudenţi, dar cei regionali par să sfideze criza

Investitorii străini au fost mai precauţi, după cum reflectă cifrele tranzacţiilor transfrontaliere de M&A care scad cu 34,3% până la 764, precum şi valorile în scădere cu 31,5% până la 35 miliarde Euro. SUA au rămas cel mai mare investitor străin ca volum, în ciuda unei scăderi de 23% cu 94 de tranzacţii, în timp ce investitorii din Marea Britanie sunt pe locul al doilea cu 72 de tranzacţii, urmaţi de Germania cu 61 de tranzacţii.

Situaţia a fost însă diferită în ceea ce priveşte tranzacţiile locale în ţările din regiune. Numărul tranzacţiilor locale a crescut cu 18,4% la 941 şi 21,2% în valoare la 25,8 miliarde Euro. Companiile din Rusia, Polonia, Turcia şi Republica Cehă au fost cele mai active din regiune atât pe pieţele locale, cât şi peste hotare, se menţionează în comunicat.

România a înregistrat 136 de tranzacţii (ca în 2016 şi mai mult decât în 2018, dar cu 7 mai puţin decât în 2019), cu un volum totalizând 2,62 miliarde Euro (cu 6,9% mai puţin decât în 2019). Aproape jumătate din această valoare a fost însă asigurată de o singură tranzacţie - cea de vânzare a activelor CEZ în valoare de 1,2 miliarde Euro.

Sectoare performante

Telecomunicaţiile & IT-ul a fost sectorul cel mai activ în volum, cu 333 de tranzacţii (în creştere faţă de 300 în 2019) şi al doilea în valoare cu 12,97 miliarde Euro, determinat de accelerarea rapidă a digitalizării şi adoptarea comunicaţiilor digitale cauzate de pandemie. În acest sector au fost înregistrate 6 dintre cele mai mari 20 de tranzacţii din regiune, inclusiv a treia ca mărime, respectiv achiziţionarea cu 3,7 miliarde Euro a Play Communications din Polonia de către Iliad Franţa.

Potrivit sursei citate, industria mineritului (inclusiv petrol şi gaze) a fost sectorul cel mai performant, cu o valoare de 14,1 miliarde Euro, în ciuda volumului de tranzacţii în scădere. În timp ce imobiliarele şi construcţiile coboară pe locul al doilea ca volum al tranzacţiilor şi pe al treilea ca valoare, industria logistică şi sub-sectorul de servicii de depozitare a înregistrat o creştere cu 38,5% a tranzacţiilor (de la 39 la 54) în 2020, o tendinţă care demonstrează necesitatea de a sprijini creşterea în domeniul comerţului electronic.

Sectorul financiar s-a bucurat de încă 12 tranzacţii şi o creştere de 39% a valorii acestora, reprezentând unele dintre cele mai mari tranzacţii din regiune, inclusiv achiziţionarea companiilor regionale ale AXA de către Uniqa Insurance din Austria şi cele ale Aegon de către Vienna Insurance Group.

În ceea ce priveşte România, sectorul telecomunicaţii & IT a fost vedeta anului trecut ca număr de tranzacţii, totalizând 25 din cele 136 de tranzacţii înregistrate, fiind urmat de cel de imobiliare şi construcţii (24 de tranzacţii) şi cel manufacturier (22 de tranzacţii). Un număr important de tranzacţii s-a înregistrat şi în sectoarele educaţie şi sănătate şi energie şi utilităţi (câte 11). Ca valoare, sectorul energie & utilităţi s-a clasat pe primul loc, urmat de imobiliare (tranzacţii în valoare de 0,73 miliarde Euro) şi telecomunicaţii & IT (tranzacţii de 0,3 miliarde Euro).

Performeri regionali

Deşi impactul încetinirii economice a fost relativ uniform răspândit în întreaga regiune, raportul CMS subliniază faptul că o serie de ţări nu au urmat această tendinţă. Polonia a fost singura ţară unde atât volumul tranzacţiilor, cât şi valoarea acestora au crescut în 2020 - 9,3% (282 tranzacţii), respectiv 6,6% (11,7 miliarde Euro). Au avut loc două tranzacţii de referinţă: achiziţionarea cu 3,7 miliarde de Euro a operatorului de telefonie mobilă din Polonia Play Communications de către Iliad Franţa, care a fost cea mai mare tranzacţie din acest sector, şi IPO-ul Allegro, cea mai mare companie listată la Bursa de Valori din Varşovia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cauta pe youtube: " Bula Imobiliara 2021 Housing Bubble 2021"

    si o sa intelegi dece  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb