Raport Curtea de Conturi: Deficienţe grave în gestionarea fondurilor europene destinate IMM-urilor

A.F.
Macroeconomie / 26 octombrie 2023

Raport Curtea de Conturi: Deficienţe grave în gestionarea fondurilor europene destinate IMM-urilor

IMM Recover, una dintre schemele cu probleme consemnate în raportul Autorităţii de Audit

Autoritatea de Audit a realizat o analiză a modului în care Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a gestionat Programul Operational Competivitate (POC), conform .g4media.ro.

Proiectul de raport, consultat de G4Media, arată "probleme sistemice" în gestionarea fondurilor europene, iar riscul e suspendarea Programului Operational Competivitate, ceea ce ar duce la plata din bugetul statului a circa 200 de milioane de euro.

Prima problemă sistemică este legată de organizarea greşită a schemei de ajutor cu numărul 4.1.1. pentru IMM-uri. Schema avea ca scop sprijinirea micilor firme care au fost afectate de măsurile restrictive din timpul pandemiei.

Auditul a constatat însă că firmele care au primit sprijin din fonduri europene sunt cele care au avut de câştigat în pandemie, exact invers decât arăta regulamentul schemei de sprijin.

Ce spune proiectul de raport al Autorităţii de Audit:

"În cazul proiectului cod SMIS 157797 şi respectiv la nivelul Apelului 4.1.1 POC/1086/4/3/Investiţii în activităţi productive, Autoritatea de Audit a identificat o deficienţă majoră evaluată cu caracter sistemic, respectiv pentru proiectele pentru care punctajul maxim a fost acordat la criteriul ''scăderea ratei profitului operaţional" pentru creşterea profitului operaţional, iar AA a recomandat cuantificarea impactului la nivelul întregului apel de proiecte şi luarea măsurilor de remediere pentru toate proiectele depuse în cadrul apelului POC/1086/4/3/Investiţii în activităţi productive afectate de deficienţa sesizată de AA. Deficienţa a fost evaluată ca fiind sistemică datorită faptului că în baza informaţiilor transmise de AM POC, în cadrul apelului POC/1086/4/3/Investiţii în activităţi productive au fost semnate 530 de contracte pentru care profitul operaţional a crescut în 2020 faţă de 2019".

Cele două scheme de ajutor de stat pentru IMM, cunoscute drept 4.1.1 şi 4.1.1. bis, în valoarea totală de aproape 420 milioane de euro, ce urma să fie decontate prin Programul Operaţional Competitivitate. Specialişti consultaţi de G4Media susţin că valoarea neeligibilă a proiectelor este peste 200 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că aceşti bani ar trebui plătiţi acum de bugetul de stat, în loc să fie plătiţi din fonduri UE.

A doua problemă sistemică este incapacitatea de a gestiona fondurile europene din Programul Operaţional Competitivitate din cauza unei reoganizări iniţiate de fostul ministru Marcel Boloş.

Mai exact, Autoritatea de Audit arată că decizia de a înfiinţa o nouă direcţie generală a dublat actuala direcţie care se ocupă de implementarea POC şi care a generat migrarea în număr mare a personalului. Astfel, MIPE a ajuns în situaţia în care în 2023, anul final de implementare, Autoritatea de Management POC să rămână fără personal într-un număr suficient care să asigure o minimă funcţionare.

Ce spune proiectul de raport al Autorităţii de Audit:

Autoritatea de Audit a constatat prin Raportul de audit de sistem nr. 201188/DV/l 8.07.2022 că la nivelul AM POC exista o capacitate administrativă insuficientă, în principal din cauza unei fluctuaţii de personal ridicate şi a neocupării unor posturi vacante. Din verificările efectuate în prezenta misiune de audit, AA a constatat că aceste recomandări nu au fost implementate. Deşi procesul de ocupare a fost finalizat prin organizarea a două concursuri, ca urmare a reorganizării MIPE la data de 03.03.2023, începând cu data de 26.05.2023 o parte din personalul AM POC a migrat la noua direcţie pentru programul POCDIF (Direcţia Generală Dezvoltarea Inovării şi a Societăţii Digitalizate - AM POCIDIF), ca urmare a opţiunilor formulate de angajaţii respectivi.

Prin urmare, AA a constatat că la nivelul AM POC există în continuare o capacitate administrativă insuficientă, în principal din cauza unei fluctuaţii de personal ridicate. în acest context, AA consideră că riscul de neprevenire, nedetectare şi necorectare a erorilor, a cheltuielilor neconforme sau nelegale este unul ridicat, iar nivelul ridicat al erorilor identificate de AA în misiunea de audit de operaţiuni perioada I 2023 indică deficienţe legate de verificările de management la nivelul AM POC, aceasta având impact asupra eficienţei activităţilor derulate, în contextul în care anvelopa bugetară alocată POC a crescut semnificativ.

Astfel, AA îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că lipsa de personal, generată fie de migraţia acestuia, fie de neocuparea posturilor vacante, creează un risc major în efectuarea verificărilor de management până la finalizarea implementării programului operaţional.

Paşii următori. Autoritatea de Audit a trimis în urmă cu o săptămână către Ministerul Fondurilor raportul preliminar pentru Programul Operaţional Competitivitate.

Urmează ca acum să aibă loc o procedură de discuţie între cele două instituţii, numită procedură de reconciliere, după care Autoritatea de Audit va decide eventualele sancţiuni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cine raspunde daca trebuie returnati banii de la buget???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb