Pe pieţele din Londra au lipsit listările (IPO-urile) în timpul blocajului economic generat anul acesta de pandemia de Covid-19, dar finanţarea atrasă în prima jumătate din 2020 de către emitenţii existenţi a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, potrivit unui raport realizat de compania de consultanţă EY, preluat de dailybusinessgroup.co.uk.
Acesta arată că societăţile listate la London Stock Exchange (LSE) au atras de la investitori peste 21 de miliarde de lire sterline în primele şase luni din 2020, suma strânsă fiind cea mai importantă de la sfârşitul crizei financiare din 2009 până în prezent.
Fondurile au fost obţinute printr-o serie de plasamente, emisiuni de drepturi şi alte tranzacţii, conform analizei, care arată că mai bine de 40% din capitalul atras pe pieţele europene în trimestrul al doilea din 2020 a fost obţinut la Londra.
Potrivit EY, luând în calcul atât IPO-urile, cât şi ofertele emitenţilor existenţi lansate la nivel global din ianuarie până în iunie, Bursa din Londra s-a clasat pe locul al treilea, după NYSE şi Nasdaq, care împreună deţin primul loc, urmate de Hong Kong Stock Exchange, pe al doilea.
Mike Timmins, lider al departamentului IPO din cadrul EY Scotland, spune: "Londra şi-a confirmat din nou statutul de piaţă de acţiuni preeminentă la nivel mondial, anul acesta. Deşi activitatea de listare a fost aproape anihilată de Covid-19, într-o perioadă care, istoric, este cea mai aglomerată dintr-un an, pieţele s-au concentrat pe strângerea de fonduri de către emitenţii existenţi, care au fost nevoiţi să-şi consolideze finanţele ca să atenueze impactul pandemiei. Această tendinţă se reflectă şi în Scoţia, multe societăţi cotate luând în calcul să le ceară acţionarilor să susţină finanţarea în următoarele luni".
Piaţa principală din Londra a înregistrat un singur IPO în primul semestru din 2020: fondul de investiţii Blackfinch Spring VCT Plc, care a atras circa trei milioane de lire în trimestrul al doilea. Totodată, în intervalul amintit, China Pacific Insurance Group, societate cotată la Bursa din Shanghai, a obţinut 1,44 miliarde de lire din listarea GDR-urilor sale (Global Depositary Receipt) la Londra. Aceasta a fost o listare secundară realizată în baza programului London Shanghai Stock Connect.
La AIM (Alternative Investment Market), divizie a LSE care a marcat recent 25 de ani de existenţă, nu a fost înregistrat nici un IPO în trimestrul al doilea. De la lansarea sa, în 1995, cu zece companii evaluate la 82 de milioane de lire sterline, peste 3.800 de societăţi au fost admise pe AIM, unde au obţinut mai bine de 115 miliarde de lire, potrivit insider.co.uk. Trimestrul al treilea din acest an a debutat cu admiterea la listarea pe AIM a firmei de consultanţă Elixirr International Plc.
În pofida situaţiei menţionate, preţurile acţiunilor şi evaluările companiilor listate la LSE se redresează, reflectând îmbunătăţirea sentimentului de încredere a investitorilor şi apetitul la risc, spune EY.
De asemenea, indicele volatilităţii a scăzut considerabil de la nivelul maxim atins în martie, apropiindu-se de niveluri care nu generează reticenţă în rândul companiilor ce vor să se listeze.
Drept urmare, scrie analiza, tranzacţiile care au fost amânate în primul semestru din 2020, respectiv prevăzute pentru 2021, sunt considerate acum că pot fi lansate în semestrul al doilea din 2020, deşi este posibil ca activitatea de pe piaţă să fie din nou dominată de activităţi de strângeri de fonduri de la emitenţii existenţi.
Helen Pratten, partener EY, responsabil cu partea de strategie şi tranzacţii, declară: "IPO-urile aflate în pregătire continuă să fie tot mai multe, pe pieţele majore. O nouă revenire a listărilor este aşteptată în semestrul al doilea din 2020, pe baza performanţelor solide ale IPO-urilor lansate în iunie. Cu toate acestea, incertitudinile continuă să fie în atenţie. Un posibil val doi de Covid-19, tensiunile dintre SUA şi China, negocierile de Brexit, alegerile americane şi preţurile scăzute ale petrolului ar putea stinge o parte din elanul global pe care am început să îl vedem în iunie".
• 186 de IPO-uri în lume, în trimestrul al doilea
Potrivit analizei EY, la nivel global au avut loc, în trimestrul al doilea din 2020, 186 de IPO-uri care au atras 41 de miliarde de dolari. Numărul IPO-urilor a scăzut, astfel, cu 39% faţă de perioada similară a anului anterior, iar sumele atrase - cu 32%.
În aprilie şi mai, scăderea anuală a fost de 48% în privinţa volumului IPO-urilor (97) şi de 67% în privinţa sumelor atrase (13,2 miliarde de dolari).
În Asia Pacific, tranzacţiile de listare au sporit cu 2% în privinţa volumului, în sememstrul întâi, iar sumele - cu 56%, la 34,9 miliarde de dolari, conform EY.
Cele mai multe IPO-uri au avut loc în rândul companiilor din tehnologie, sănătate şi domeniile industriale, în prima jumătate din 2020. În perioada ianuarie-iunie 2020 au avut loc 246 de IPO-uri în aceste sectoare (59% din totalul listărilor la nivel global), care au atras 42,7 miliarde de dolari (61% din totalul mondial). Sectorul tehnologic a obţinut cele mai mari sume, respectiv 17,2 miliarde de dolari în semestrul întâi, conform EY.
• Surse: LSE vrea o cotă din Primarybid
London Stock Exchange Group Plc (LSEG), operatorul LSE, a lansat, în urmă cu două săptămâni, negocieri cu startup-ul tehnologic Primarybid pentru preluarea unei cote din această firmă, ca urmare a unui parteneriat de succes între cele două companii, conform unor surse citate de Sky News. Informaţia nu a fost confirmată de părţi.
Primarybid este o platformă de investiţii zilnice pentru emisiuni de acţiuni cu discount, care are o relaţie comercială de lungă durată cu LSEG. Primarybid a obţinut 8,6 milioane de dolari anul trecut, de la susţinători care includ companiile Pentech, Outward VC şi Hambro Perks.