Bogătaşii planetei, aşa-numiţii high net-worth individuals (HNWI), au călătorit mai puţin decât de obicei în timpul pandemiei, astfel încât dinamica migrării lor s-a diminuat în acea perioadă. Dar acum, milionarii şi miliardarii în dolari americani au reînceput să îşi schimbe reşedinţa, estimările fiind că circa 122.000 de persoane din categoria HNWI se vor muta într-o altă ţară până la sfârşitul anului, scrie Visual Capitalist.
"Pe fondul unor crize multiple - de la conflicte armate la schimbări climatice şi tulburări economice şi politice - există un interes tot mai ridicat în rândul persoanelor înstărite din întreaga lume de a explora locuri alternative de trai, dobândirea unor reşedinţe şi cetăţenii suplimentare, pentru a se proteja de riscuri şi a găsi noi oportunităţi", se menţionează în ultimul "Raport privind Migrarea Averilor Private", al firmei de consultanţă Henley & Partners.
• Ţările care primesc noi milionari
Cele zece ţări care probabil vor primi cei mai mulţi milionari şi miliardari în 2023 sunt împrăştiate pe tot globul, Australia fiind pe primul loc în acest an, urmată de Emiratele Arabe Unite, conform raportului.
"Australia este una dintre cele mai bogate ţări din lume şi are o reputaţie excelentă. Este o ţară dezvoltată, multiculturală, cu un indice al dezvoltării umane (HDI) extrem de ridicat, oferind oamenilor săi o calitate excelentă a vieţii, libertate economică, o bună protecţie a libertăţilor civile şi a drepturilor politice", spun cei de la Henley & Partners.
Conform studiului, doar două ţări asiatice se află în top zece, restul fiind răspândite în Europa, America de Nord şi Oceania.
În ciuda provocărilor economice istorice, se anticipează că în Grecia se vor muta 1.200 de persoane HNWI, în acest an. Unul dintre motive poate fi legat de programul privind acordarea "vizelor de aur" ale ţării, prin care persoanele bogate pot obţine rezidenţă şi, eventual, paşaport al Uniunii Europene, la un anumit preţ. Practic, printr-o "viză de aur" se acordă persoanelor bogate un permis de şedere într-o ţară străină în schimbul unei investiţii substanţiale. În prezent, pentru ca Grecia să acorde o astfel de viză este necesară o investiţie imobiliară de minim 250.000 de euro.
În general, majoritatea destinaţiilor importante ale milionarilor sunt atractive datorită nivelurilor mai ridicate de libertate economică, a poverilor fiscale mai reduse şi a uşurinţei în ceea ce priveşte realizarea investiţiilor. De pildă Singapore este cea mai liberă piaţă economică din lume şi se estimează ca în acest an va câştiga 3.200 de milionari.
• Ţările care pierd cei mai mulţi milionari
Ţara care va pierde cei mai mulţi bogătaşi în acest an este China, respectiv 13.500 de persoane, mai mult decât dublu faţă de ţara de pe locul al doilea, India, cu 6.500, potrivit estimărilor Henley & Partners.
Conform raportului, în unele dintre aceste ţări, reglementările stricte şi guvernele corupte pot îngreuna modul în care persoanele HNWI îşi gestionează banii.
În Rusia, multe persoane bogate se confruntă anumite tarife personale şi restricţii comerciale aplicate de ţările occidentale din cauza războiului din Ucraina. Represiunile Chinei au făcut din Hong Kong un loc mai puţin atractiv pentru afaceri. Iar în urma ieşirii Regatului Unit din UE, pentru multe companii şi persoane mişcarea forţei de muncă a devenit mai greoaie, la fel a finanţelor şi investiţiilor, în vreme ce în Europa astfel de operaţiuni transfrontaliere se realizează fără întreruperi, potrivit studiului.
Ce-i drept, în unele din aceste ţări apar noi milionari şi miliardari autohtoni, dar pierderea a mii de persoabe HNWI din cauza migraţiei are un impact economic considerabil.
Per ansamblu, mişcarea milionarilor este tot mai frecventă. În ultimii zece ani, în ciuda unei scăderi în timpul pandemiei, numărul persoanelor HNWI care se mută din ţările lor de origine a crescut în fiecare an, conform studiilor Henley & Partners.
Într-o lume fragilă din punct de vedere geopolitic, dar tot mai interconectată, migrarea bogătaşilor nu este o surpriză. Prin urmare, guvernele sunt într-o competiţie tot mai acerbă pentru câştiga, de partea lor, inimile şi minţile elitei economice mondiale, mai scrie Visual Capitalist, în articolul întocmit pe baza "Raportului privind Migrarea Averilor Private".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2023, 00:12)
Ca sa vezi, milionarii din "BRICS" rup usa sa fuga din "raiul" comunist:-)...si astia vroiau sa fie alternativa Vest-ului:-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2023, 09:25)
normal, ca vine partidul si confisca tot
brics nu e pt premianti
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2023, 07:36)
pe timp ce se musulmanizeaza europa milionarii vor cauta alte locuri de trai linistite iar penalii milionari romani deja au impinzit Europa si Emiratele.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2023, 11:02)
Ce musulmanizare, in UE sunt mai putin de 20 milioane de musulmani, fara cei din Balcani (adica din familii istoric musulmane, ca sunt destui atei sau nereligiosi si printre ei). Mai e mult pana sa fie o parte semnificativa a populatiei.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2023, 09:20)
o fi australia cum se spune dar eu am vazut scene cand trageau cu gloante de cauciuc daca nu aveai masca
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2023, 11:03)
Da, dar nu in milionari
4. 120 000 oameni din Karabah sarac tocmai migreaza i
(mesaj trimis de Opinie în data de 25.09.2023, 15:19)
Elitele bogate sau imbogatite din tranzitie manevreaza politica globala prin intermediul power players. In ultimii 2 ani aceasta politica a dus la 5 lovituri de stat militare in Africa si dezghetarea conflictelor regionale din Balcani si zona Marii Negre. Bogatii pot sa si cumpere nationalitate, afaceri si case unde vor, dar politica globala trebuie sa raspunda nevoilor populatiei in sens larg, nu numai superbogatii. Iata acum cazul concret :120 000 armeni saraci dar care suprvietuiau in Karabah pleaca in bejenie, ca se asteapta la represalii. Si Armenia e tot saraca.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2023, 17:04)
Practical thinking manifests in bull markets in philosophic defenses of reason, self-providence, individualism, peace making and reverence for science.
Magical thinking in bear markets anifests itself in philosophic attacks in reason, self-abnegation, collectivism, witch huntsm war making and reverence for religion.
s c c r e t