Nouă din zece persoane (89%) sunt prezente în mediul online de mai multe ori pe zi, dar o treime (32,3%) dintre aceştia nu ştiu cum îşi pot proteja pe deplin confidenţialitatea datelor în acest mediu, arată un comunicat remis, marţi, de Kaspersky.
În acelaşi context, un raport Kaspersky a descoperit, recent, că peste jumătate dintre utilizatorii de Internet (56%) consideră că deplina confidenţialitate în lumea digitală modernă este imposibilă, în timp ce 13% dintre aceştia şi-au pierdut interesul pentru modul în care îşi pot îmbunătăţi confidenţialitatea datelor.
Totodată, 89% dintre utilizatori intră online de mai multe ori pe zi, iar aproape o treime (32,3%) dintre oameni nu ştiu cum îşi pot proteja pe deplin confidenţialitatea datelor în mediul online.
Pe de altă parte, o persoană din cinci (18%) a recunoscut faptul că şi-ar sacrifica fără probleme confidenţialitatea şi ar împărtăşi datele personale în schimbul a ceva gratuit.
"Partajarea pe reţelele de socializare poate fi, de asemenea, o spirală descendentă, mulţi oameni fiind neatenţi cu informaţiile lor personale online în încercarea de a obţine câştiguri pe termen scurt şi "like-uri" sociale - cu consecinţe pe termen lung, uneori dezastruoase. Presupusul lider al grupului care a jefuit-o pe Kim Kardashian la Paris în 2016 susţine că el şi asociaţii lui au aflat de călătoria acesteia de pe reţelele de socializare şi au putut aprecia astfel valoarea bijuteriilor înaintea furtului. Deşi acest lucru poate părea un exemplu extrem, devine tot mai des întâlnit ca angajatorii şi potenţialii angajatori să verifice pe LinkedIn, Instagram, Facebook şi Twitter dacă personalul şi candidaţii au o reputaţie bună, iar angajaţii nu fac o imagine proastă companiei", susţin experţii Kaspersky.
Potrivit altor cercetări ale companiei de securitate informatică, peste un sfert (26%) dintre respondenţi şi-au văzut datele personale accesate de cineva fără acordul lor, cei mai mulţi dintre aceştia (31%) fiind tineri cu vârste între 16 şi 24 de ani.
De asemenea, în cazul a aproape un sfert (24%) dintre persoanele intervievate, datele private sau secrete au fost furate şi folosite, iar circa jumătate (46%) dintre ei au avut datele personale accesate din conturile online fără permisiunea lor.