RAPORT MCKINSEY GLOBAL INSTITUTE: Condiţiile precare de sănătate lovesc puternic în potenţialul de creştere economică

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 iulie 2020

România poate înregistra un plus de 26 miliarde de dolari la PIB până în 2040 doar din îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei

Pandemia Covid-19 ar urma să aibă repercusiuni grave asupra economiei globale, potrivit unui raport al McKinsey Global Institute, care estimează o scădere de până la 8% a PIB-ului real la nivel global în acest an. Însă la impactul economic al pandemiei, arată specialiştii McKinsey, se adaugă anual impactul sănătăţii precare ce ar putea reduce PIB-ul real, până în 2040, cu 15%, aproape dublu faţă de estimările globale de scădere economică din acest an.

Cercetarea McKinsey analizează 200 de ţări, iar în cazul ţării noastre evidenţiază că doar din îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei România ar putea beneficia de o creştere de 9% a PIB până în 2040, respectiv un plus de 26 de miliarde de dolari.

La nivel global, beneficiile economice ale imbunătăţirii sănătăţii ar aduce un plus de 12 trilioane de dolari la PIB-ul blobal în următoarele două decenii, ceea ce se traduce într-un ritm de creştere mai rapid de 0,4% anual. Beneficiile vin în principal din mai puţine probleme medicale în rândul populaţiei şi o participare mai extinsă în câmpul muncii.

"Aproximativ jumătate din aceste beneficii economice anuale provin din faptul că, la nivel mondial, forţa de muncă este mai extinsă şi într-o stare de sănătate mai bună. Restul procentelor provin din extinderea capacităţii de muncă a persoanelor în vârstă, a celor cu dizabilităţi şi a îngrijitorilor informali, precum şi din îmbunătăţirea productivităţii deoarece prevalenţa bolilor cronice este mai redusă. În România, beneficiile cele mai mari, a căror valoare se ridică la 11,5 miliarde de dolari, vor fi generate de extinderea capacităţii de muncă a categoriilor menţionate, în timp ce aproape 8 miliarde de dolari vor proveni din reducerea nivelului de sănătate precară", se menţionează în raportul McKinsey Global Institute, citat şi de Agerpres.

Potrivit sursei citate, datele pentru România indică faptul că reducerea potenţială a gradului de sănătate precară este de 37%, până în 2040, iar o reducere de această dimensiune ar aduce beneficii uriaşe: vârsta medie de 65 de ani ar putea fi echivalentul celei de 55 de ani, astăzi, din punct de vedere al sănătăţii. Totodată, la nivel global, mortalitatea infantilă ar scădea cu 65%, decalajul inegalităţii în sănătate s-ar reduce, iar mai mult cu 230 de milioane de persoane ar fi în viaţă până în 2040. Mai mult, anual, la nivel global, fiecare persoană ar câştiga încă 21 de zile de viaţă sănătoasă, în timp ce în România acestea ar creşte la 27 de zile.

În timp ce, la nivel internaţional, randamentul economic ar putea fi între 2 şi 4 dolari pentru fiecare dolar investit într-o sănătate mai bună, în cazul specific al României, fiecare dolar investit va genera 1,8 dolari. Raportul de specialitate citează o serie de cercetări, conform cărora 70% din oportunitatea neexploatată de a îmbunătăţi sănătatea este generată de zona profilactică.

"Aproximativ aceeaşi proporţie se aplică şi pentru România, cu 36% provenind din reducerea nivelului de sănătate precară prin implementarea de măsuri de mediu, sociale şi comportamentale de combatere a acesteia, în timp ce alte 35% provin din prevenţie şi promovarea sănătăţii", subliniază reali­zatorii cercetării.

Din documentul citat reiese că beneficiile unei sănătăţi mai bune sunt prea mari pentru a fi ignorate, astfel că se vorbeşte despre o oportunitate economică de 12 trilioane de dolari, sute de milioane de vieţi salvate şi un grad mai ridicat de bunăstare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb