• London Stock Exchange, în urma Deutsche Börse şi Euronext Amsterdam, după valoarea listărilor atrase în trimestrul al doilea • EY: Numărul IPO-urilor mondiale din semestrul întâi, la recordul maxim al ultimilor 20 de ani
Pe pieţele europene au avut loc 223 de oferte publice iniţiale (IPO) în perioada ianuarie-iunie 2021, care au atras 44,6 miliarde de euro, conform unui raport al firmei de consultanţă PwC, care menţionează că acesta a fost cel mai aglomerat prim semestru în privinţa listărilor din istoria recentă a burselor de pe continent.
În trimestrul al doilea au avut loc 137 de listări la bursele din Europa, care au atras 21,9 miliarde de euro, conform sursei. În intervalul aprilie-iunie 2021, Bursa din Frankfurt (Deutsche Börse) a fost lider la listări, după sumele atrase, urmată de Euronext Amsterdam şi London Stock Exchange (LSE), menţionează PwC.
Mark Hughes, partener, lider al departamentului britanic de pieţe de capital din cadrul PwC, declară: "IPO-urile din Europa s-au menţinut la un nivel solid în trimestrul al doilea din 2021, regiunea înregistrând cel mai aglomerat prim semestru din istoria recentă. Cu toate acestea, pe măsură ce facem un bilanţ al evoluţiilor din al doilea trimestru, este evident că în ultimele luni investitorii au devenit mai selectivi şi mai sensibili la preţ - mai multe oferte au avut preţuri stabilite la limita inferioară a intervalului avut în vedere, iar unele tranzacţii au fost anulate sau amânate. Însă, activităţile de listare din Europa vor fi în continuare solide, iar elanul emisiunilor de acţiuni va continua, probabil, în a doua jumătate a anului curent".
Raportul PwC menţionează că sentimentul de pe piaţa londoneză a rămas pozitiv, deşi a fost înregistrată o scădere notabilă a veniturilor din IPO-uri în al doilea trimestru, comparativ cu activitatea "excepţională" din primul trimestru.
Ekaterina Chmatova, senior manager al diviziei britanice de pieţe de capital din cadrul PwC, spune: "Exemplul recent al alegerii înţelepte a listărilor directe la Londra evidenţiază accentul pe inovaţia în IPO-uri şi pe atractivitatea tot mai mare a Londrei pentru firmele globale de tehnologie. De asemenea, IPO-urile de succes de pe segmentul Aim şi companiile cu creştere care doresc să le urmeze, indică faptul că ar putea exista o activitate solidă pe Aim în a doua jumătate a anului".
PwC menţionează că sumele strânse de companiile care s-au listat la Londra au scăzut cu aproape două treimi în al doilea trimestru din 2021, plasând capitala Marii Britanii în spatele burselor din Frankfurt şi Amsterdam. Conform PwC, la Londra au avut loc listări de 2,6 miliarde de lire sterline (3 miliarde de euro) în cele trei luni încheiate în 30 iunie, interval în care, la Deutsche Börse, IPO-urile au atras 4,4 miliarde de euro, iar la Euronext Amsterdam - 3,5 miliarde de euro.
Cu toate acestea, pe parcursul primelor şase luni ale anului, Londra a rămas principala bursă în privinţa capitalului strâns, cu 9,9 miliarde de lire sterline, potrivit sursei, care subliniază că dimensiunea mai mică a tranzacţiilor (în medie) a fost unul dintre motivele care au dus la scăderea veniturilor atrase la Londra.
• SUA: 99 de IPO-uri în trimestrul al doilea, care au generat 40 de miliarde de dolari
Conform PwC, pe pieţele americane au avut loc 99 de IPO-uri tradiţionale în trimestrul al doilea din 2021, care au generat 40 de miliarde de dolari. Volumul este cel mai ridicat din ultimii 20 de ani. Dacă nu sunt luate în calcul SPAC-urile, listările companiilor tehnologice au dominat perioada analizată, cu 41 de IPO-uri care au atras 23 de miliarde de dolari. Un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.
Menţionăm că, săptămâna trecută, platforma americană de creditare Blend Labs Inc., destinată companiilor, a atras 360 de milioane de dolari într-o ofertă publică iniţială. Compania cu sediul în San Francisco a vândut 20 de milioane de titluri de clasă A la data de 15 iulie, la un preţ de 18 dolari fiecare - limita superioară a intervalului de preţ avut în vedere (16-18 dolari).
Compania Blend a fost evaluată, în cadrul listării, la circa 4 miliarde de dolari. În urma IPO-ului, cofondatorul şi directorul executiv al Blend, Nima Ghamsari, va păstra controlul companiei, cu 100% din titlurile de clasă B.
Blend, un start-up de creditare cu o existenţă de nouă ani, avea, la finele lui 2020, platforme utilizate de 31 dintre cele mai importante 100 de companii financiare din SUA, care foloseau produse precum ipoteci, vehicule de creditare, carduri de credit, potrivit Bloomberg. Per total, firma ajută companiile să proceseze, în medie, tranzacţii zilnice de peste 5 miliarde de dolari.
În luna ianuarie, Blend a anunţat că a obţinut finanţare de 300 de milioane de dolari de la investitori.
• Aplicaţia Duolingo ţinteşte o evaluare de 3,4 miliarde de dolari în IPO-ul din SUA
Aplicaţia de învăţare a limbilor străine Duolingo Inc. îşi propune să fie evaluată până la 3,4 miliarde de dolari în oferta sa iniţială publică iniţială care va avea loc în Statele Unite, conform Reuters.
Luna trecută, Duolingo şi-a depus documentele pentru listarea la Nasdaq, sub simbolul "DUOL".
În primele trei luni din 2021, compania a avut pierderi nete de 13,5 milioane de dolari, mult mai mari faţă de cele de 2,2 milioane de dolari aferente aceluiaşi interval din 2020. Veniturile sale au sporit cu 97% în perioada menţionată, la 55,4 milioane de dolari.
• EY: 1.070 de listări în perioada ianuarie-iunie 2021, în lume
În primele şase luni din anul curent au avut loc, în lume, 1.070 de IPO-uri, care au atras un total de 222 de miliarde de dolari, conform unui raport EY, care menţionează că nivelul este cel mai ridicat din ultimii 20 de ani şi reflectă apetitul investitorilor pentru noi companii, în condiţiile în care pieţele ating niveluri maxime record. Potrivit sursei, sumele atrase prin IPO-uri la nivel global, în primul semestru din 2021, depăşesc fondurile astfel obţinute pe întreg anul 2017, dar şi în 2018 şi 2019.
EY menţionează că, în trimestrul al doilea din anul curent, au fost lansate 600 de IPO-uri, cu o valoare atrasă de 11,6 miliarde de dolari. Suma este de aproape trei ori mai mare comparativ cu al doilea trimestru din 2020.
Paul Go, liderul diviziei globale de IPO-uri din cadrul EY, spune: "La nivel mondial, pieţele de IPO-uri au înregistrat o performanţă solidă în trimestrul al doilea din 2021, întrucât ofertele tradiţionale au continuat să beneficieze de impulsul din primul trimestru, în timp ce companiile de tip SPAC au luat o pauză. Companiile care au urmărit să profite de sentimentul favorabil al pieţei şi de lichiditatea ridicată înainte de o încetinire aşteptată la jumătatea anului au fost dornice să-şi finalizeze tranzacţiile".
EY menţionează că activitatea IPO a crescut puternic în toate regiunile în prima jumătate a acestui an, dar America şi EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa) au înregistrat rate de avans mai mari decât Asia-Pacific. În SUA, pieţele Nasdaq şi NYSE s-au plasat pe primele două locuri în ceea ce priveşte încasările din IPO-uri în prima jumătate a acestui an, cu o pondere combinată de aproape 38% din total, în creştere faţă de 32% în primele şase luni din 2020, conform EY.
În Europa au avut loc aproximativ 21% din IPO-urile globale, în primele şase luni din 2021, atât în privinţa numărului listărilor, cât şi a sumelor atrase, potrivit EY.
Conform sursei, la Bursa din Londra au avut loc 42 de IPO-uri în primele şase luni din 2021, care au atras 12,7 miliarde de dolari, de aproape cinci ori mai mult decât în primul semestru din 2020. La Deutsche Börse au fost lansate 11 IPO-uri, cu o valoare totală de 9,6 miliarde de dolari, iar la Euronext şi Alternext, 19 tranzacţii în sumă de 9,1 miliarde de dolari. Pe pieţele nordice (Danemarca, Norvegia, Suedia şi Finlanda), au avut loc 131 de IPO-uri, care au atras 10,8 miliarde de dolari, conform EY.