România se menţine în rândul statelor cu cele mai accesibile credite ipotecare din Uniunea Europeană, luând în considerare salariile medii la nivel naţional şi costurile cumpărării unui apartament cu două camere printr-un credit ipotecar pe 25 de ani, relevă un raport realizat de către brokerul online Ipotecare.ro şi compania de consultanţă financiară şi creditare ipotecară SVN Credit România, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Astfel, rata medie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în Bucureşti deţine un procent de circa 40% din salariul mediu net pe economie la nivel naţional, România având cea mai bună valoare a acestui indicator la nivel regional şi printre cele mai bune valori la nivelul Uniunii Europene, potrivit comunicatului.
Valoarea indicatorului este mai redusă comparativ cu finalul anului anterior, când rata medie deţinea un procent de aproximativ 43%, ca urmare a scăderii dobânzilor creditelor ipotecare, în special pe segmentul celor fixe, care au ajuns la o pondere de peste 90% din creditele ipotecare acordate în prezent.
"Nivelul dobânzilor ipotecare s-a redus în ultimul an în toate statele analizate, în special pe segmentul celor fixe, iar o scădere mai accentuată a dobânzilor variabile va fi înregistrată începând cu anul viitor. Avem printre cele mai reduse dobânzi din regiune şi în analizarea diferenţelor dintre dobânzile creditelor ipotecare practicate pe plan local şi cele din statele din vestul Europei trebuie luată în calcul şi rata inflaţiei, care în România este de peste două ori mai ridicată faţă de cea din zona euro. În plus, costurile totale ale unui credit ipotecar sunt mult mai mari în celelalte state membre UE, având în vedere preţurile mai ridicate ale imobilelor dar şi din pricina costurilor asociate unei tranzacţii (comisioane, taxe şi asigurări), care se pot ridica şi la zeci de mii de euro", a comentat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Credit Romania.
Rata medie pentru cumpărarea aceluiaşi tip de apartament în Budapesta ajunge la 68,7% raportat la salariul mediu net din Ungaria, rata pentru cumpărarea unui apartament mass market cu două camere în Varşovia deţine un procent de circa 84% din salariul mediu din Polonia, în timp ce în Praga rata medie depăşeşte salariul mediu din Cehia, având o pondere de aproximativ 103%.
Valori mai reduse ale indicatorului calculat de către Ipotecare.ro si SVN Credit se înregistrează în Roma, unde rata medie deţine un procent de 38% din salariul mediu la nivel naţional, în Berlin, unde valoarea indicatorului analizat este de 39% şi în Madrid, unde raportul rată / salariul are o valoare de circa 44%. A doua cea mai puţin accesibilă capitală analizată este Paris, unde rata medie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere are o valoare ce se apropie de 89% din salariul mediu la nivel naţional, se menţionează în comunicat.
În analiză a fost luată în calcul cumpărarea unui apartament cu două camere mass market, cu o suprafaţă utilă de 50 de metri pătraţi, finalizat de cel puţin 30 de ani şi amplasat în afara zonelor centrale şi semi-centrale ale mai multor capitale din Uniunea Europeană. De asemenea, a fost luat în calcul un credit ipotecar pe o perioadă de 25 de ani, cu un avans de 15% şi cu o dobândă fixă în primii cinci ani, fără a include costurile asociate, precum comisioanele, taxele notariale sau asigurările. Pentru stabilirea dobânzii au fost luate în calcul creditele ipotecare cu dobândă fixă de primele trei bănci din fiecare stat analizat.
În primele şase luni din 2024 au fost acordate în total credite ipotecare în valoare de 4,5 miliarde de euro potrivit raportărilor realizate de Banca Naţională a României, în creştere cu 78% comparativ cu perioada similară a anului trecut, acestea incluzând însă şi refinanţările, conversiile, transferurile şi restructurările.