RAPORT SAR: România, pe ultimul loc la capitolul absorbţie de fonduri europene

E.D.
Fonduri Europene / 4 aprilie 2014

România a fost clasată pe ultimul loc la capitolul absorbţie de fonduri europene în perioada de programare 2007-2013, potrivit Raportului anual de analiză şi prognoză lansat, vineri, de Societatea Academică Română (SAR).

Potrivit acestui raport, ţara noastră riscă să piardă o sumă substanţială de fonduri din cauza gestiunii deficitare din primii ani.

"În ciuda incompetenţei administrative previzibile care ar putea duce la ratarea unei absorbţii optimale, potenţialul fondurilor europene rămâne foarte mare şi România câştigă, nu pierde, din orice combinaţie. În perioada 2007-2013, România a plătit către bugetul UE 9,2 miliarde euro, dar a primit prin intermediul tuturor tipurilor de fonduri nerambursabile peste 21 miliarde euro. Dintre aceştia se deduc dezangajările automate - substanţiale în cazul unor Programe Operationale - adică bani pierduţi definitiv din cauza incapacităţii de a transmite la timp declaraţiile de cheltuieli pentru a fi rambursate de către Comisia Europeană", se arată în raport.

Potrivit acestuia, fondurile structurale şi de coeziune care ar fi putut fi folosite în mod real pentru a susţine dezvoltarea socio-economică pe termen scurt, mediu şi lung reprezintă sub 6 miliarde euro pentru toată perioada 2007-2013, deci sub un miliard euro pe an până în 2012 şi 2013 când, însumat, s-a atras suma de 4 miliarde euro.

"Fondurile alocate agriculturii româneşti prin Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) au fost absorbite într-un ritm mai alert, suma rambursată ridicându-se la 4,5 miliarde euro între 2008-2013 dintr-o alocare totală de 8 miliarde euro. Subvenţiile directe pe hectar acordate agricultorilor sunt o categorie aparte de fonduri, întrucât nu depind de capacitatea beneficiarilor de a propune şi implementa un proiect sau de eficienţa structurilor birocratice româneşti, dar constituie o parte importantă a banilor care au intrat în economia românească: 5,3 miliarde euro între 2008 şi februarie 2014 dintr-o alocare totală de 5,4 miliarde euro", informează documentul.

Acesta concluzionează că suma totală atrasă între 2007-2013 prin aceste tipuri de instrumente financiare (fonduri structurale şi de coeziune, dezvoltare rurală şi pescuit şi subvenţiile pe hectar) este de 15 miliarde euro.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb