În 2024, chiriile au crescut cu 15% faţă de anul precedent, potrivit raportului anual al Storia, platforma de imobiliare a OLX. Apartamentele cu două camere au rămas cele mai căutate, iar luna august a fost perioada cu cea mai mare cerere. Raportul oferă o analiză detaliată a evoluţiei preţurilor, a tipurilor de proprietăţi preferate, a oraşelor cu cele mai accesibile şi cele mai ridicate preţuri, şi alte informaţii relevante despre piaţa imobiliară din 2024.
"Anul 2024 a adus schimbări interesante pe piaţa chiriilor - preţurile au crescut, în medie, cu 15% faţă de anul anterior, Cluj-Napoca fiind cel mai scump oraş. Un aspect notabil a fost că Iaşiul a devenit oraşul în care proprietăţile s-au închiriat cel mai rapid, lăsând Bucureştiul pe locul 2. Comparând piaţa chiriilor cu piaţa de achiziţii, observăm că românii au manifestat un interes mai mare pentru achiziţii decât pentru chirii. Deşi contactările pe piaţa chiriilor au crescut, această creştere a fost mai moderată faţă de piaţa de achiziţii, unde numărul contactărilor a crescut cu 43%", a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.
În 2024, preţurile chiriilor au crescut cu 15% faţă de 2023. Garsonierele au ajuns la un preţ mediu de 324 de euro/lună (+13%), iar apartamentele cu două camere la 493 euro/lună (+12%). Creşterea cea mai mare a fost înregistrată pentru apartamentele cu patru camere, care au ajuns la 1.111 euro/lună (+23%).
Cluj-Napoca continuă să fie cel mai scump oraş pentru chirii, cu o medie de 585 euro/lună, urmat de Bucureşti, cu 565 euro/lună. În Capitală, Sectorul 1 a avut cele mai mari preţuri (765 euro/lună), iar Sectorul 6 a înregistrat cele mai mici (471 euro/lună). Alte oraşe cu chirii mari includ Braşov (507 euro/lună) şi Constanţa (500 euro/lună), iar cele mai mici preţuri s-au găsit în Drobeta-Turnu Severin (238 euro/lună). Oferta a scăzut cu 10% faţă de anul trecut, iar cea mai mare creştere de preţuri a fost în Galaţi (+21%).
În 2024, interacţiunile dintre chiriaşi şi proprietari au crescut cu 6%, iar contactările pentru case (+13%) şi spaţii comerciale (+12%) au înregistrat, de asemenea, un avans semnificativ. Cu toate acestea, vizualizările anunţurilor imobiliare au scăzut cu 1%, sugerând că utilizatorii sunt mai decişi în privinţa închirierii, navigând mai puţin pe platformă.
Apartamentele cu două camere au rămas cele mai căutate (59%), urmate de cele cu trei camere (38%) şi garsoniere (18%). Luna august a fost cea mai populară pentru căutările de chirii, urmată de septembrie şi iulie. În ceea ce priveşte viteza închirierii, Iaşiul a devenit oraşul cu cele mai rapide tranzacţii, devansând Bucureştiul, iar Timişoara a avut cele mai lente închirieri dintre marile oraşe.
Cea mai scumpă proprietate închiriată a fost o vilă de 12.000 de euro pe lună în Piaţa Presei din Bucureşti, urmată de o casă în Cotroceni cu acelaşi preţ de cerere. Cea mai vizualizată proprietate a fost un apartament cu două camere în Bacău, cu un preţ de 250 de euro/lună.
Opinia Cititorului