Restricţiile impuse de pandemia de Covid-19 nu au diminuat apetitul pentru tranzacţiile derulate la nivel mondial în primul trimestru al anului 2021, când valoarea fuziunilor şi achiziţiilor s-a dublat faţă de acelaşi interval din 2020, ajungând la 1,2 trilioane de dolari - cel mai ridicat nivel din oricare prim trimestru din 2006 până acum, potrivit unui raport al casei internaţionale de avocatură White & Case LLP, preluat de lexology.com.
Conform sursei, numărul tranzacţiilor a crescut cu un procent mai modest, de 6%, în aceeaşi perioadă: 5.063 de afaceri, din care 47 cu o valoare de cel puţin cinci miliarde de dolari, evoluţie care reprezintă un record după cel de-al doilea trimestru din 2007.
Cifrele Dealogic arată tranzacţii de 1,43 trilioane de dolari în primul trimestru din 2021, în creştere cu 114% faţă de intervalul similar din 2020. Potrivit sursei, afacerile care au depăşit un miliard de dolari au însumat 1,06 trilioane de dolari în primele trei luni din 2021, ceea ce reprezintă nivelul maxim al tutror timpurilor. Dealogic mai arată că afacerea cea mai mare din perioda menţionată a fost achiziţia de către Verizon Communication din SUA, pe 45,5 miliarde de dolari, a unui spectru FCC.
• Valoarea tranzacţiilor din SUA, de peste două ori mai mare faţă de nivelurile pre-pandemice
După o revenire impresionantă în primul semestru din 2020, în SUA a continuat să se resimtă impulsul pe segmentul tranzacţiilor în primul trimestru din 2021, cu un total de 563,2 miliarde de dolari, cifră de peste două ori mai mare decât cele 213,6 miliarde de dolari din primul trimestru al anului 2020.
O serie de tranzacţii majore au susţinut această performanţă, cea mai mare fiind achiziţia de către societatea olandeză de leasing de aeronave AerCap, pe 31 de miliarde de dolari, a diviziei de leasing a aeronavelor aparţinând gigantului american General Electric Co., GE Capital Aviation Services LLC, anunţată în martie.
• Sectorul tehnologiei, mass-media şi al telecomunicaţiilor a dat cele mai multe afaceri la nivel global
Domeniul tehnologiei, mass-media şi al telecomunicaţiilor (TMT) a continuat să genereze cele mai multe afaceri şi cea mai mare valoare sectoarială la nivel global, în trimestrul întâi din acest an, potrivit sursei mai sus menţionate. Astfel, un total de 1.237 de tranzacţii evaluate la 344,8 miliarde de dolari au fost anunţate în primul trimestru din 2021, în sectorul TMT, ceea ce reprezintă o creştere de peste trei ori faţă de totalul de 99,4 miliarde de dolari din primul trimestru al anului trecut. Volumul (numărul) tranzacţiilor din domeniul TMT a crescut cu 21% faţă de aceeaşi perioadă.
Creşterea valorii tranzacţiilor din TMT a fost stimulată de unele afaceri majore din domeniul telecomunicaţiilor, care includ oferta de preluare pe 20,4 miliarde de dolari lansată de Rogers Communications din Canada pentru rivalul regional Shaw Communications, anunţată în martie.
O alt tranzacţie importantă din sectorul de telecomunicaţii, în primul trimestru din 2021, a fost vânzarea de către Telefonica Spania a diviziei de turnuri de telecomunicaţii Telxius către furnizorul de infrastructură wireless American Tower Corp. pentru 9,4 miliarde de dolari. Acordul, care va permite American Tower să-şi extindă poziţia pe piaţa europeană, este cel mai recent dintr-un val de consolidare pe piaţa infrastructurii turnurilor. În februarie, furnizorul spaniol de telecomunicaţii Cellnex a decis să achiziţioneze divizia franceză de turnuri Hivory de la KKR şi Altice pentru 6,3 miliarde de dolari.
• Afaceri de 119,2 miliarde de dolari în sectorul energiei, minelor şi utilităţilor
Sectorul energiei, minelor şi utilităţilor (UEM) a înregistrat, de asemenea, o creştere impresionantă a valorii tranzacţiilor, în ritm anual. Afaceri care totalizează 119,2 miliarde de dolari au fost anunţate în primul trimestru din 2021, pe piaţa UEM, suma fiind de peste trei ori mai mare faţă de cea de 34,2 miliarde de dolari înregistrată în primul trimestru al anului 2020. Volumul tranzacţiilor a crescut cu 23%, la 373 de afaceri, conform White & Case.
Cea mai mare tranzacţie din sector a vizat industria utilităţilor: oferta de preluare de 19,8 miliarde de dolari lansată de National Grid din Marea Britanie pentru operatorul regional de energie electrică Western Power Distribution, anunţată în martie.
Tranzacţia reflectă schimbări majore în tranziţia energetică, pe măsură ce companiile se îndepărtează tot mai mult de combustibilii pe bază de carbon pentru a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
• Boom pe segmentul SPAC
Potrivit cifrelor Dealogic, multe SPAC-uri au debutat pe piaţă în 2021, după ce 256 de asemenea companii au fost listate la nivel global în 2020, care au strâns în total 83,3 miliarde de dolari, faţă de cu 73 de listări care au atras 15,5 miliarde de dolari în 2019. Un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.
Cea mai mare fuziune SPAC de până acum a avut loc în primul trimestru al anului curent: fuziunea de 11,8 miliarde de dolari dintre Churchill Capital Corp., societate cotată în SUA, controlată de dealerul veteran Michael Klein, şi Lucid Motors, un dezvoltator de vehicule electrice de lux. Odată ce tranzacţia va fi finalizată, Lucid va deveni o companie listată la Bursa din New York.
Un alt acord SPAC alimentat de trecerea la energia curată a fost fuziunea de 7,2 miliarde de dolari dintre RMG Acquisition Corp., listată la Nasdaq, şi compania de energie regenerabilă ReNew Power din India. Cererea de energie regenerabilă din India este în creştere, în condiţiile în care ţara pare să-şi atingă obiectivul de 450 GW - capacitate de energie regenerabilă până în 2030.
• Perspective pozitive pentru sectorul fuziunilor şi achiziţiilor
Lansarea treptată la nivel global a vaccinurilor împotriva Covid-19, precum şi o perspectivă macroeconomică favorabilă, par să fi stimulat optimismul dealerilor în primul trimestru, notează sursa. Conform acesteia, este probabil ca tendinţa să continue şi, cu o mai mare certitudine pe piaţă, încrederea investitorilor ar putea stimula în continuare tranzacţiile.
• Healthcare Growth Partners: Accelerează fuziunile în sectorul tehnologiei sănătăţii
Primul trimestru al anului 2021 a fost unul cu optimism în rândul investitorilor, în condiţiile în care lansarea vaccinurilor împotriva coronavirus continuă, iar activitatea economică începe să se accelereze ca răspuns la campania de vaccinare.
Potivit Healthcare Growth Partners, în cadrul industriei tehnologice din domeniul sănătăţii, investiţiile şi tendinţele legate de fuziuni şi achiziţii observate în 2020 s-au accelerat în 2021. Pe parcursul trimestrului întâi al anului curent, au fost realizate investiţii de capital privat şi de risc de 7 miliarde de dolari în 158 de companii din sectorul menţionat, conform sursei.
Pentru comparaţie, în perioada ianuarie-martie 2020, au avut loc afaceri de 3,2 miliarde de dolari, respectiv 127 de investiţii. Activitatea de fuziuni şi achiziţii în domeniul tehnologiei sănătăţii a fost, de asemenea, puternică în primul trimestru, cu 114 tranzacţii observate, comparativ cu doar 88 în primul trimestru al anului 2020, menţionează Healthcare Growth Partners.
Sursa arată că relaxarea treptată a restricţiilor impuse de pandemie şi stimulentele acordate de guvernele lumii promit să alimenteze în continuare această activitate puternică de piaţă în trimestrul al doilea, dar şi în viitor.
• Dealogic: Goldman Sachs, lider la venituri din fuziuni şi achiziţii
Banca americană de investiţii Goldman Sachs Group Inc. din SUA a fost, în primele trei luni din 2021, lider în privinţa veniturilor obţinute din consultanţa acordată pe piaţa fuziunilor şi achiziţiilor, cu 934 de milioane de dolari, conform cifrelor Dealogic. Acestea arată că urmează gigantul american JPMorgan Chase & Co., cu 637 de milioane de dolari.
Conform Dealogic, Goldman s-a implicat în tranzacţii cu o valoare totală de 413,6 miliarde de dolari, în perioada ianuarie-martie 2021, iar JPMorgan - de 307,1 miliarde de dolari.