RAPORTUL BIANUAL AL FMI: Economia mondială va creşte cu 4,3% în acest an

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 septembrie 2005

Economia mondială va înregis-tra o creştere rapidă, de 4,3%, în acest an şi în 2006 - procent care depăşeşte media de 3,9% a ultimilor zece ani, în ciuda preţului ridicat al petrolului şi a pagubelor produse de uraganul Katrina, apreciază Fondul Monetar Internaţional, în raportul bianual dat publicităţii miercuri, la Washington. FMI şi-a modificat previziunea pentru creşterea globală în 2006 - de la 4,4%, cît aprecia în aprilie, menţinînd însă proiecţia pentru acest an. "Economia mondială s-a dovedit a fi deosebit de dinamică în ultimii ani", a afirmat economistul şef al FMI, Raghuram Rajan, adăugînd: "Bolile, dezastrele naturale şi explozia preţurilor la petrol nu au produs decît efecte minore, în cadrul unei creşteri sănătoase".

FMI a atras atenţia asupra faptului că riscurile apar în- con-tinuu şi sînt alimentate de extinderea dezechilibrului mondial al contului curent, creşterea sinuoasă la nivel regional şi grijile continue cu privire la capacitatea limitată de prelucrare a ţiţeiului, care a menţinut preţul petrolului la un nivel ridicat. Fondul a arătat că inflaţia a crescut uşor, în contextul preţurilor mai ridicate la petrol, păstrînd totuşi limite moderate. Inflaţia de bază în ţările industrializate a părut rigidă, în termeni generali, spun autorii raportului, adăugînd că, în perspectivă, preţurile sînt bine ancorate.

Potrivit FMI, climatul pe piaţa financiară a rămas lipsit de pericole majore, în contextul împrumuturilor cu costuri reduse, acţiunilor cu preţ ridicat şi rezultatelor financiare solide ale corporaţiilor. Astfel, condiţiile financiare de piaţă favorabile reflectă baze economice puternice şi o prezenţă ridicată a investitorilor pe termen lung.

FMI şi-a modificat în scădere prognoza pe 2005 pentru cea mai mare economie a lumii, SUA - la 3,5%, de la 3,6%, cît apreciase în aprilie. Pentru 2006 anticipează o creştere de 3,3%, faţă de 3,6%. Potrivit raportului FMI, costul direct pe care SUA va trebui să-l suporte în urma uraganului Katrina va fi unul moderat şi nu va avea impact pe termen lung asupra creşterii economice. Cu toate acestea, FMI a criticat planul "lipsit de ambiţii" al Washington-ului de a reduce la jumătate deficitul bugetar, pînă la expirarea mandatului de preşedinte al lui George W. Bush (începutul anului 2009).

În ceea ce priveşte economia Japoniei, FMI consideră că aceasta pare echilibrată. FMI a îndemnat Banca Japoniei să-şi meţină politica de rată zero a dobînzii, pentru moment. Prognoza Fondului pentru PIB-ul Japoniei indică o creştere cu 2% pentru anul acesta şi pentru 2006. În aprilie, FMI a indicat o creştere de numai 0,8% a PIB-ului nipon.

Prognoza Fondului pentru zona euro este în continuare pesimistă, din cauza scăderii consumului intern, a lipsei reformelor structurale şi a deficitului de fiscalitate în creştere. Instituţia a mai arătat că Banca Centrală Europeană ar trebui să fie gata să-şi reducă rata dobînzii, dacă economia se va clătina din nou. FMI estimează că economia regiunii euro va creşte cu 1,2% în 2005, comparativ cu 1,6% - cît preconiza în luna aprilie, relevînd absenţa dinamismului care a dus la fragilizarea statelor acestei zone în faţa unor conjuncturi de genul creşterii preţului petrolului. FMI a revizuit în scădere şi estimarea de creştere economică pentru anul 2006, de la 2,3 la 1,8%.

Cele mai puternice revizuiri privesc Italia, de la 1,2% la 0% şi Franţa - de la 2% la 1,5%. Previziunile pentru Germania au fost reduse la 0,8% de la 1%.

FMI a îmbunătăţit estimările privind creşterea economică a Chinei, datorită exporturilor, subliniind faptul că Beijingul a profitat din plin de reevaluarea, încă modestă, a monedei naţionale, yuanul. Pentru anul curent, FMI anticipează o creştere economică de 9% a economiei Chinei, cu 0,5% mai mult decît estima în aprilie. Pentru 2006, Fondul preconizează o creştere de 8,2%, cu 0,2% peste estimarea precedentă. Specialiştii Fondului fac apel la autorităţile chineze pentru susţinerea unei creşteri echilibrate şi nu doar în sectorul exporturilor sau în cel al investiţiilor. Sistemul bancar chinez fragil ar trebui consolidat, mai spun cei de la FMI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb