RAPORTUL CURŢII DE CONTURI 2011 Cercetare penală privind pierderea drepturilor de creanţă ale AVAS

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 februarie 2013

Cercetare penală privind pierderea drepturilor de creanţă ale AVAS

Curtea de Conturi a verificat modul în care AVAS a urmărit res-pectarea clauzelor stipulate în contractele de privatizare, precum şi măsurile întreprinse de Autoritate pentru apărarea intereselor statului, stadiul şi modul de soluţionare a acestora.

În raportul pe anul 2011, Curtea de Conturi (CC) a descoperit nereguli în derularea în mai multor contracte de privatizare.

Reprezentanţii CC recomandă în raport înregistrarea drepturilor de creanţă ale AVAS în evidenţa contabilă, în conformitate cu prevederile legii, analizarea modului de îndeplinire, de către partenerii din contractele de vânzare-cumpărare acţiuni, a obligaţiilor asumate şi iniţierea măsurilor legale ce se impun, pentru aducerea lor la îndeplinire, având în vedere stadiul realizării unor clauze contractuale. De asemenea, CC cere stabilirea situaţiei reale a drepturilor de creanţă ale AVAS la SC Chimcomplex Borzeşti, dispunerea de măsuri în vederea recuperării drepturilor de creanţă ale AVAS, având în vedere abaterile constatate, stabilirea întinderii prejudiciilor create AVAS, prin pierderea unor drepturi de creanţă ale autorităţii, în condiţiile acţionării cu întârziere în instanţă, în afara termenului de prescripţie, şi dispunerea măsurilor pentru recuperarea lor.

În cazul pierderii drepturilor de creanţă ale AVAS, au fost sesizate organele de cercetare, faptele produse prezentând indicii de încălcare a legii penale.

Elbac SA Bacău - nerealizarea de către cumpărător a investiţiilor, neînregistrarea, în evidenţa contabilă a AVAS, a datoriilor cumpărătorului

Raportul CC precizează că, prin Contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni, privind SC Elbac SA Bacău, cumpărătorul (n.r. PAS Mobila) s-a obligat să efectueze în societate, din surse proprii sau surse atrase pe numele său, pe o perioadă de 3 ani, începând cu anul 1999, o investiţie/aport de capital în valoare totală de 477.000 de dolari, pentru nerespectarea acestei obligaţii, nefiind prevăzute sancţiuni.

În anul 2004, Contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni a fost modificat prin act adiţional, ţinându-se cont de divizarea societăţii SC Elbac SA, produsă în anul 2003. Prin actul adiţional, părţile au convenit prelungirea termenelor de realizare a investiţiilor, în perioada 2004-2006, şi repartizarea acestora pe societăţile rezultate în urma divizării, precum şi aplicarea de penalităţi în cazul nerealizării acestora.

Raportul Curţii de Conturi spune: "Cu privire la respectarea clauzelor contractuale, s-a constatat: netransmiterea de către cumpărător, în termenul de 30 de zile de la data scadenţei prevăzută în graficul de reeşalonare a investiţiei, a certificatelor cenzorilor pentru societăţile rezultate din divizare, referitoare la modul de îndeplinire a obligaţiilor investiţionale, fapt pentru care AVAS a calculat penalităţi în sumă de 133 mii USD; nerealizarea integrală a volumului de investiţii, în sumă de 477 mii USD, asumat de cumpărător prin contractul de privatizare.

În perioada 2004-2006, cumpărătorul a realizat investiţii în sumă de 17.000 USD, reprezentând 3,5% din volumul total de investiţii asumat, rămânând nerealizate investiţii în valoare de 460.000 USD. Pentru nerealizarea angajamentului investiţional, AVAS a calculat penalităţi în sarcina cumpărătorului în sumă de 211.000 USD. Pentru încasarea acestor creanţe, AVAS a promovat, în anul 2008, o acţiune în instanţă, prin care a solicitat obligarea Asociaţiei Mobila PAS, în calitate de cumpărător, la plata sumei de 804.000 USD, reprezentând: 460.000 USD, daune interese egale cu valoarea investiţiilor nerealizate integral; 211.000 USD, penalităţi de întârziere calculate pentru nerespectarea obligaţiei investiţionale, 133.000 USD, reprezentând penalităţi de întârziere calculate pentru nerespectarea obligaţiei de a transmite documente din care să rezulte respectarea obligaţiei investiţionale. Instanţa a hotărât obligarea pârâtei Asociaţia Mobila PAS la plata sumelor pretinse de AVAS. Referitor la modul de punere în aplicare a sentinţei instanţei, în vederea încasării sumelor datorate de Cumpărător, Direcţia Creanţe a comunicat că aceasta < va fi pusă în executare prin intermediul unui Birou de Executori Judecătoreşti din municipiul Bacău >".

Cu privire la înregistrarea, în evidenţa contabilă a AVAS, a drepturilor de creanţă, în sumă de 804.000 USD, în temeiul sentinţei instanţei, Curtea de Conturi a constatat că acestea nu au fost înregistrate.

Elbac Bacău - neînregistrarea garanţiilor reale mobiliare asupra acţiunilor deţinute la societăţi, la Registrul Acţionarilor, precum şi la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Imobiliare

Raportul CC spune că, prin actul adiţional la Contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni privind privatizarea SC Elbac SA Bacău, cumpărătorul (PAS Mobila) s-a obligat să garanteze realizarea integrală a investiţiilor reeşalonate, prin constituirea concomitent cu semnarea actului adiţional a unor garanţii reale mobiliare asupra tuturor acţiunilor deţinute la societăţile rezultate din divizare, şi să prezinte dovada înregistrării garanţiilor la registrul acţionarilor societăţilor ţinut la o societate de registru sau la societate, cât şi la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, în termen de 30 de zile de la data semnării actului adiţional, nerespectarea termenului fiind penalizată cu 0,1% din preţul contractului, calculat pe zi de întârziere până la îndeplinirea obligaţiei. De asemenea, s-a prevăzut că, în cazul în care cumpărătorul nu îndeplineşte obligaţia investiţională asumată, vânzătorul are dreptul să execute în totalitate garanţia reală mobiliară constituită.

Curtea de Conturi precizează că nu au fost înregistrate, de către cumpărător, garanţiile reale mobiliare asupra acţiunilor deţinute la societăţile rezultate din divizare, la Registrul Acţionarilor şi la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare: "Pentru nerespectarea acestei obligaţii, AVAS a calculat penalităţi în sarcina cumpărătorului în sumă de 819 mii lei. Pentru obligarea cumpărătorului Asociaţia Mobila PAS, la plata acestei sume, AVAS l-a acţionat în instanţă. În aceeaşi acţiune, în condiţiile în care societăţile în care s-a divizat SC Elbac SA Bacău nu şi-au îndeplinit obligaţiile investiţionale (societăţile fiind dizolvate înaintea executării gajului), s-a solicitat obligarea cumpărătorului la plata de daune interese, în sumă totală de 2.136 mii lei. Instanţa a hotărât obligarea cumpărătorului, Asociaţia Mobila PAS, la plata sumei totale pretinse de AVAS, respectiv 2.955 mii lei. Cu privire la aceste drepturi de creanţă, câştigate în instanţă, s-a constatat că nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă a AVAS".

"Prolemn" - nerealizarea de către cumpărător, la termenele prevăzute în contractul de privatizare, a volumului de investiţii asumat prin contract

Curtea de Conturi arată în raportul pe 2011 că prin contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni privind privatizarea SC Prolemn SA Reghin, cumpărătorul (KASTAMONU ENTEGRE AGAC SANAYI VE TIGARET ASTurcia) s-a angajat ca, în termen de 5 ani, în perioada 1998-2002, să realizeze, din propriile sale surse sau din surse atrase şi garantate în numele cumpărătorului, o investiţie de 75.000.000 USD. Raportul precizează că, în condiţiile în care la sfârşitul fiecărui an de efectuare a investiţiei nu a realizat planul de investiţii, aferent fiecărui an, cumpărătorul s-a obligat să achite vânzătorului 30% din valoarea investiţiei nerealizate până la acea dată şi cumulat.

În consecinţă, reprezentanţii Curţii de Conturi au constatat nerealizarea de către cumpărător (firma KASTAMONU ENTEGRE AGAC SANAYI VE TIGARET ASTurcia), la termenele prevăzute în contractul de privatizare, a volumului total de investiţii asumat prin contractul de vânzare-cumpărare acţiuni, respectiv 75.000.000 USD.

Raportul CC spune: "În perioada 1998-2002, cumpărătorul a realizat inves-tiţii în sumă de 21.546.000 USD, reprezentând 28,7% din volumul total de investiţii asumat, rămânând nerealizate, la termenul prevăzut în contract, investiţii în valoare de 53.454.000 USD.

Pentru nerealizarea angajamentului investiţional, AVAS a calculat penalităţi în sarcina cumpărătorului în sumă de 31.967.000 USD. În condiţiile prezentate, AVAS a promovat, în anii 2002 şi 2005, acţiuni în instanţă (ale căror dosare au fost conexate), prin care s-a solicitat obligarea KASTAMONU ENTEGRE AGAC SANAYI VE TIGARET AS - Turcia, în calitate de cumpărător, la efectuarea investiţiei şi plata de penalităţi. La momentul controlului, dosarul se afla la Curtea de Apel".

"Chimcomplex" Borzeşti - nedeterminarea societăţii, de către cumpărător, să iniţieze procedura de majorare a capitalului social, pentru primii trei ani investiţionali, cu valoarea investiţiilor realizate

Prin Contractul de vânzare-cumpărare privind privatizarea SC "Chimcomplex" SA Borzeşti, cumpărătorul (consorţiul format din SC A2 IMPEX SRL Ploieşti, SC CONTACTOARE SA Buzău şi SC ROMFERCHIM SA Bucureşti) s-a angajat, potrivit raportului CC, să efectueze în societate, din sursele permise de legea în vigoare la data semnării contractului, pe o durată de 5 ani începând cu data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor, investiţii pentru dezvoltare în valoare de 22.000.000 euro, precum şi să determine societatea să iniţieze procedura de majorare a capitalului social al societăţii pentru primii 3 ani investiţionali în termen de 90 de zile lucrătoare de la data fiecărui termen scadent, cu valoarea investiţiei efectuate de cumpărător, acesta urmând a beneficia de acţiunile emise de societate pentru respectiva majorare.

Raportul Curţii de Conturi spune: "Din certificatele auditorului financiar al societăţii, privind realizarea investiţiilor, rezultă că acestea au fost efectuate, însă, cu privire la majorarea capitalului social al societăţii, din Nota privind propunerea de emitere a acordului privind eliberarea de sub gaj a acţiunilor gajate ca urmare a realizării angajamentului investiţional asumat de cumpărător (consorţiu format din SC A2 IMPEX SRL Ploieşti, SC CONTACTOARE SA Buzău şi SC ROMFERCHIM SA Bucureşti) prin Contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni la SC CHIMCOMPLEX SA Borzeşti, aprobată de Colegiul Director al AVAS, se constată că cumpărătorul nu a transmis documente din care să rezulte majorarea capitalului social cu valoarea investiţiilor realizate. De menţionat că, în contract, nu s-a prevăzut o clauză penalizatoare pentru nerealizarea procedurii de majorare a capitalului social".

Chimcomplex Borzeşti - realizarea cu întârziere a angajamentului investiţional pentru protecţia mediului

Tot prin contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni privind privatizarea SC Chimcomplex SA Borzeşti, cumpărătorul s-a obligat să efectueze în societate, din surse proprii sau atrase în numele său, pe o perioadă de 5 ani (dar nu mai târziu de 31.12.2007) începând cu data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor, o investiţie pentru protecţia mediului, în sumă de 1.354.000 euro, se arată în raportul CC, care mai spune: "Investiţia este considerată realizată dacă cumpărătorul transmite vânzătorului, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data împlinirii fiecărui termen scadent, un certificat emis în acest scop de către cenzorii societăţii, sau de o firmă specializată de audit; în caz contrar, Cumpărătorul s-a obligat ca, în termen de 30 de zile lucrătoare de la notificarea emisă de către Vânzător urmare a constatării neefectuării investiţiei pentru protecţia mediului, să plătească o penalitate egală cu 20% din suma rămasă neinvestită după data împlinirii fiecărei scadenţe şi cumulat până la realizarea integrală a investiţiei pentru protecţia mediului".

Investiţiile asumate de cumpărător pentru anul V investiţional au fost efectuate integral, însă certificatul auditorului financiar al societăţii a fost transmis cu o întârziere de 6 luni faţă de data de 11.02.2008, data limită de transmitere a documentelor din care să rezulte realizarea investiţiilor pentru protecţia mediului.

Raportul CC precizează: "Pentru realizarea cu întârziere a angajamentului investiţional pentru protecţia mediului, asumat prin contract, cumpărătorul a fost acţionat în judecată de AVAS, pentru obligarea la plata de penalităţi, conform contractului de privatizare, în sumă de 71.000 euro, drept câştigat în instanţă. Cu privire la acest drept de creanţă, s-a constatat că el nu este înregistrat în evidenţa contabilă a AVAS".

Chimcomplex - neplata la termen a datoriilor către AVAS, de către societatea privatizată

Prin Contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni privind privatizarea SC Chimcomplex SA Borzeşti, cumpărătorul s-a obligat să asigure aprobarea în Adunarea Generală a Acţionarilor şi plata, de către societate, a datoriilor către vânzător, în termen de 90 de zile lucrătoare de la emiterea Ordinului Comun privind acordarea înlesnirilor la plată, informează Raportul CC care mai spune că, în cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, cumpărătorul s-a obligat să plătească vânzătorului o penalitate de 20% din Preţul de Cumpărare, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data notificării de către Vânzător a neîndeplinirii obligaţiei.

Reprezentanţii CC au constatat: "După semnarea Ordinului Comun privind acordarea de înlesniri la plata obligaţiilor către Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate preluate de AVAS, datorate şi neachitate de SC Chimcomplex SA, termenul limită până la care societatea trebuia să-şi plătească datoriile către AVAS era 12.09.2007. În Nota privind propunerea de emitere a acordului privind eliberarea de sub gaj a acţiunilor gajate ca urmare a realizării angajamentului investiţional asumat de cumpărător (consorţiu format din SC A2 IMPEX SRL Ploieşti, SC CONTACTOARE SA Buzău şi SC ROMFERCHIM SA Bucureşti) prin Contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni la SC CHIMCOMPLEX SA Borzeşti, aprobată de Colegiul Director al AVAS, în 2009, se menţionează că SC Chimcomplex SA înregistrează în continuare către AVAS datorii în valoare de 9.837 mii lei.

Pentru neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute privind plata datoriilor societăţii către AVAS, ce nu au fost şterse prin Ordinul Comun, AVAS a notificat cumpărătorul pentru plata sumei de 453.000 euro, reprezentând penalităţi datorate în conformitate cu prevederile din contractul de privatizare. În condiţiile neachitării de către cumpărători a penalităţilor sus menţionate, aceştia au fost acţionaţi în instanţă de către AVAS. Instanţele au respins solicitarea AVAS ca neîntemeiată, la data controlului nefiind redactată Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie".

"Roman" Braşov - nestabilirea, de către părţi, a preţului pentru acţiunile suplimentare provenite din conversia în acţiuni a datoriilor societăţii către furnizorii de utilităţi

În Contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni privind privatizarea SC Roman SA Braşov, s-a prevăzut că AVAS vinde şi cumpărătorul, respectiv Pro Roman SA Braşov, achiziţionează acţiunile societăţii care vor rezulta din conversia unor datorii ale firmei, ce vor fi transferate vânzătorului libere de orice sarcini şi pretenţii ale terţilor, denumite Acţiuni Suplimentare. De asemenea, s-a prevăzut stingerea prin conversia în acţiuni a debitelor societăţii către furnizorii de utilităţi (ELECTRICA şi DISTRIGAZ), datorate şi neachitate de Societate până la data transferului dreptului de proprietate asupra Acţiunilor.

Raportul Curţii de Conturi menţionează: "Cu privire la modul de calcul al preţului acţiunilor suplimentare, astfel obţinute, s-a stipulat în contract că < Preţul pentru Acţiunile Suplimentare care va fi precizat în actul adiţional încheiat..., şi calculat astfel încât să reprezinte minim 10% din valoarea consolidată în euro, la data realizării conversiei debitelor Societăţii către furnizorii de utilităţi (ELECTRICA şi DISTRIGAZ), care vor fi convertite în acţiuni, datorate şi neachitate de Societate până la data transferului dreptului de proprietate asupra Acţiunilor APAPS >".

Autorităţile au constatat că nu s-a stabilit preţul pentru acţiunile suplimentare (obţinute în urma conversiei în acţiuni a debitelor Societăţii către furnizorii de utilităţi, datorate şi neachitate de Societate până la data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor), neres-pectându-se clauza din contract în conformitate cu care părţile au convenit ca preţul pentru aceste acţiuni suplimentare să fie calculat la un nivel care să reprezinte minim 10% din valoarea consolidată în euro a datoriilor SC ROMAN SA către furnizorii de utilităţi (ELECTRICA şi DISTRIGAZ). De asemenea, acţiunile societăţii care au rezultat din conversia datoriilor acesteia transferate vânzătorului libere de orice sarcini şi pretenţii ale terţilor, denumite acţiuni suplimentare, nu au fost vândute cumpărătorului.

Roman Braşov - nerealizarea transferului, către Consiliul Local, a dreptului de proprietate asupra acţiunilor deţinute de SC ROMAN SA Braşov la SC CAF SA Braşov

Prin Actul adiţional la Contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni privind privatizarea SC Roman SA Braşov, cumpărătorul s-a obligat să facă toate demersurile necesare în vederea transferării irevocabile a dreptului de proprietate asupra acţiunilor deţinute de Societate la SC CAF SA către Consiliul Local Braşov, plata acţiunilor de către Consiliul Local Braşov către Societate, realizându-se prin compensarea tuturor datoriilor pe care Societatea le are către bugetul local, în conformitate cu prevederile OUG nr. 115/2003, privind privatizarea Societăţii Comerciale "Roman" - SA Braşov şi constituirea parcului industrial pe platforma Societăţii Comerciale "Roman" - SA, cu modificările şi completările ulterioare.

Raportul Curţii de Conturi precizează: "Această clauză nu a fost respectată, aspect ce este consemnat şi în Nota de confirmare a realizării investiţiilor pentru protecţia mediului, asumate de cumpărătorul SC PRO ROMAN SA Braşov prin Contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni şi emiterea acordului AVAS pentru eliberarea de sub gaj a acţiunilor care au garantat realizarea integrală a investiţiilor, aprobată, în anul 2012, de Colegiului Director al AVAS".

"Organe de Asamblare" Braşov - nerecuperarea, de către AVAS, a daunelor interese determinate de desfiinţarea unui contract de privatizare

Reprezentanţii Curţii de Conturi spun, în raportul pe 2011, că, în urma desfiinţării Contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni privind privatizarea SC ORGANE DE ASAMBLARE SA Braşov, APAPS a fost reînscris în locul ORGANE DE ASAMBLARE - PAS ca deţinător a 288.932 acţiuni la SC ORGANE DE ASAMBLARE SA BRAŞOV, nefiindu-i restituite 56.853 acţiuni, cu motivaţia că acestea erau grevate de sarcini în favoarea unui alt creditor.

Raportul menţionează: "În aceste condiţii, AVAS a formulat la Tribunalul Bucureşti, în anul 2005, o acţiune prin care a solicitat obligarea cumpărătoarei Asociaţia PAS Organe de Asamblare Braşov la plata de daune interese determinate de desfiinţarea contractului, dividende aferente anilor 1997-1998, precum şi contravaloarea a 56.853 acţiuni ce nu au fost returnate ca urmare a rezilierii contractului. Tribunalul Bucureşti a admis, în anul 2007, cererea formulată de AVAS şi, prin Sentinţă Comercială, a obligat pârâta Asociaţia PAS Organe de Asamblare Braşov la plata către AVAS a sumelor: 204 mii lei, reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere contractuale, 244 mii lei, contravaloare dividende şi 15.716 mii lei, reprezentând diferenţă valoare acţiuni, total 16.164 mii lei, stabilită prin Raport de expertiză contabilă judiciară, efectuat în cadrul dosarului cauzei, rămasă definitivă. În anul 2010, AVAS a emis Ordinul de înfiinţare a popririi asupra sumei de 17.742 mii lei, reprezentând prejudiciul stabilit în instanţă, actualizat cu indicele de inflaţie. Din situaţia prezentată de AVAS, s-a constatat că, până la data controlului, nu s-a încasat nimic din suma poprită".

Rezultatele verificării efectuate la AVAS, privind modul de aducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin decizii

Sidex

În cazul deciziei emise, în anul 2009, pentru înlăturarea abaterilor constatate în urma verificării îndeplinirii, de către părţi, a clauzelor cuprinse în Contractul de privatizare a SC Combinatul Siderurgic SIDEX SA Galaţi, unde s-a constatat nerespectarea, de către cumpărător, a angajamentelor investiţionale asumate prin contract, precum şi neclarificarea situaţiei juridice a unor terenuri aflate în administrarea SC ARCELOR MITTAL SA Galaţi, abateri pentru a căror înlăturare au fost dispuse măsuri prin decizie, Curtea de Conturi a constatat, în raportul pe 2011, clarificarea situaţiei juridice a terenurilor şi repunerea pe rol, de către AVAS, în anul 2012, la ICC Paris, a Dosarului arbitral pentru continuarea demersurilor în vederea recuperării penalităţilor datorate de către cumpărător, în valoare de 1.629 mii USD, după o perioadă de trei ani când acţiunea a fost suspendată prin acordul părţilor, la solicitarea cumpărătorului, încercându-se soluţionarea pe cale amiabilă.

Hidromecanica

În cazul deciziei emise, în anul 2010, pentru înlăturarea abaterilor constatate în urma verificării îndeplinirii, de către părţi, a clauzelor cuprinse în Contractul de privatizare a SC Hidromecanica SA Braşov, unde s-a constatat neîn-casarea, de către vânzător, a daunelor datorate de cumpărător pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, precum şi existenţa unor terenuri aflate în administrarea societăţii la privatizare, a căror situaţie juridică nu a fost clarificată, abateri pentru a căror înlăturare au fost dispuse măsuri prin decizie, Curtea de Conturi a constatat aducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse pentru clarificarea situaţiei terenurilor. În plus, AVAS a formulat Cerere de executare silită asupra bunurilor aflate în proprietatea administratorilor fostei firme cumpărătoare a SC HIDROMECANICA SA, care au fost obligaţi, în anul 2011, prin Sentinţă civilă, definitivă şi irevocabilă, să suporte pasivul debitoarei SC ALEXANDER Co SRL Braşov, în sumă de 171 mii lei.

Vulcan

În cazul deciziei emise, în anul 2011, pentru înlăturarea abaterilor constatate în urma verificării îndeplinirii, de către părţi, a clauzelor cuprinse în Contractul de privatizare a SC Vulcan SA, unde s-a constatat nerealizarea, de către cumpărător, a obligaţiei de a plăti datoriile societăţii către creditorii bugetari, precum şi asigurarea plăţii, de către societate, a datoriilor către vânzător, abatere pentru care AVAS a solicitat, în instanţă, obligarea cumpărătorului la plata de penalităţi, conform clauzelor contractuale, Curtea de Conturi a constatat că acţiunea în instanţă, iniţiată de către AVAS, este pe rol.

Pierderea unor drepturi de creanţă

AVAS a pierdut, în opinia oficialilor Curţii de Conturi, dreptul să solicite restituirea unor datorii înscrise în contractele de privatizare a unor societăţi comerciale, în condiţiile în care a acţionat cu întârziere în instanţă pentru restituirea lor, în afara termenului de prescripţie. În cazurile Kandia Timişoara şi Semănătoarea SA Bucureşti, în condiţiile anulării drepturilor de creanţă din evidenţa AVAS, nu s-au dispus măsuri pentru analizarea condiţiilor în care s-a produs pierderea lor şi stabilirea eventualelor răspunderi pentru situaţia creată, precum şi recuperarea, după caz, a prejudiciilor provocate instituţiei.

Kandia Timişoara

Prin Contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni privind privatizarea SC Kandia SA Timişoara, Cumpărătorul s-a obligat să asigure plata de către societate a datoriilor către FPS reprezentând dividende restante pe anii 1996 şi 1997 până la data de 31.03.1999. Raportul CC precizează: "La data privatizării (anul 1998), instituţia publică cu atribuţii în domeniul privatizării deţinea, la SC Kandia SA Timişoara, drepturi de creanţă constând în dividende restante, în sumă totală de 42 mii lei, din care: 35 mii lei, dividende pentru anul 1996; 7 mii lei dividende pentru anul 1997.

Urmare acţionării în instanţă, iniţial a SC Kandia SA Timişoara, iar ulterior şi a cumpărătorului, în vederea obligării la plata dividendelor sus menţionate, instanţa a respins capătul de cerere având ca obiect plata dividendelor datorate pentru exerciţiul financiar 1996, ca fiind prescris dreptul la acţiune. În anul 2009, prin Nota cu privire la regularizarea diferenţelor valorice apărute în procesul de recuperare a creanţelor AVAS, respectiv stornarea din evidenţa contabilă a sumei de 35.107,41 lei reprezentând dividende neachitate pe anul 1996 de către SC Kandia SA Timişoara, s-a propus stornarea din evidenţa contabilă a AVAS a sumei de 35 mii lei reprezentând dividende aferente exerciţiului financiar al anului 1996, neachitate de către SC Kandia SA Timişoara, propunere aprobată de Colegiul Director al AVAS".

Semănătoarea Bucureşti

Contractul de vânzare-cumpărare privind privatizarea SC Semănătoarea SA Bucureşti stipula că noul proprietar se obligă să asigure plata de către societate a dividendelor cuvenite vânzătorului, respectiv AVAS, corespunzătoare anilor 1995 şi 1996.

Raportul Curţii de Conturi arată: "Astfel, la data privatizării (anul 1999), instituţia publică cu atribuţii în domeniul privatizării deţinea, la SC Semănătoarea SA Bucureşti, drepturi de creanţă constând în dividende restante, respectiv: 45 mii lei, dividende pentru anul 1995; 95 mii lei, dividende pentru anul 1996. Urmare acţionării în instanţă a SC Semănătoarea SA Bucureşti, în vederea obligării la plata dividendelor datorate pentru exerciţiul financiar 1995, instanţa a respins cererea ca fiind prescris dreptul la acţiune.

Astfel s-a propus stornarea din evidenţa contabilă a AVAS a sumei de 45 mii lei şi a daunelor moratorii aferente, în sumă de 11 mii lei, prin Nota cu privire la regularizarea diferenţelor valorice apărute în procesul de recuperare a creanţelor AVAS, aprobată de Colegiul director al AVAS, în anul 2007".

Organe de Asamblare Braşov

În Actul adiţional încheiat, în anul 1999, la contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni privind privatizarea SC ORGANE DE ASAMBLARE SA Braşov, părţile au convenit reeşalonarea termenelor de plată a preţului contractului, începând cu rata a II a, prevăzând desfiinţarea de drept contractului, fără nicio somaţie, dacă cumpărătorul nu plăteşte la scadenţă două rate succesive.

Raportul CC arată: "Întrucât cumpărătorul Asociaţia PAS Organe de Asamblare Braşov nu a achitat ratele 3 şi 4 succesiv, contractul este desfiinţat de plin drept ca urmare a operării pactului comisoriu de ultim grad. Prin NOTA privind propunerea de desfiinţare prin acţionarea pactului comisoriu, la contractul de vânzare-cumpărare acţiuni încheiat la SC ORGANE DE ASAMBLARE SA BRAŞOV, JUD. BRAŞOV, cumpărător Asociaţia PAS ORGANE DE ASAMBLARE BRAŞOV, aprobată de Comitetul de Direcţie, în anul 2003, s-a făcut şi propunerea de efectuare a demersurilor în vederea recuperării de la SC ORGANE DE ASAMBLARE SA a sumelor primite în temeiul art. 8 din Legea nr. 55/1995, HG nr. 100/1996, OUG nr. 37/1997, în valoare totală de 158 mii lei.

În vederea recuperării sumei de 158 mii lei, AVAS a acţionat în instanţă SC ORGANE DE ASAMBLARE SA. Instanţa a respins cererea formulată de APAPS/AVAS, ca fiind prescris dreptul de solicitare, în condiţiile în care prin reeşalonarea termenelor de plată a ratelor, termenele de plată pentru ratele 3 şi 4 au devenit 30.06.2001 şi respectiv, 30.06.2002. Cu privire la dreptul de creanţă, în sumă de 158 mii lei, s-a constatat că acesta nu a fost înregistrat în evidenţa contabilă a AVAS".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. De ani buni, pe site-ul AVAS n-am mai vazut anunturi de vanzare a bunurilor debitorilor in licitatii organizate de institutie.

    Tot de ani buni n-am mai auzit de vreo privatizare a vreunei societati din portofoliul AVAS. 

    Si tot de ani buni continua anomalia ca pentru creante de natura fiscala, mii de societati sa fie debitoare si la MFP si la AVAS (fiecare dintre cele doua institutii cu ''bucata'' sa). 

    Sa discutam putin si despre informatia ca de ani buni, actele de executare silita s-ar face in principal de catre salariati care nu au calitatea de executori proprii in intelesul si exigenta actului normativ special al AVAS (daca este asa, nu cumva majoritatea actelor de executare erau susceptibile de a fi nule ?!). 

    Fara a cunoaste amanunte - deci cu riscul de a gresi - vad in articol ca se face referire si la executarea creantelor de catre executorii judecatoresti. Se naste intrebarea, AVAS la ce-i tine pe ai sai - atati cati or fi ? Si, in general, cum se justifica actuala activitate de valorificare in cadrul AVAS ?!

    E doar o parere, ea poate fi gresita, dar poate cei care pot sa decida macar o vor citi. 

    1. Ce ai vrea sa faca ? A ramas o mana de salariati - la valorificare creante - care trebuie sa acopere - inclusiv prin deplasari pentru identificare bunuri si sechestrare - o tara intreaga. Crezi ca mai este in Europa o institutie de profil care sa fie prezenta doar in capitala si ai carei oameni sa trebuiasca sa goneasca pana in cel mai indepartat coltisor al tarii pentru recuperarea creantelor ? Cand Banca Mondiala a infiintat AVAB stiti pentru ce durata de viata a facut-o ? Pentru 5-7 ani ! Gandeste-te ca fiscul are executori fiscali in orice comuna. AVAS mai are, cred, vreo cinci pentru toata tara !

      Sunt lucruri GRAVE, GRAVE de tot !

      Transferativa va ANAF cu totul. Asa stati acolo si faceti jocul HOTILOR. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb