La nivelul ANRP nu au fost înregistrate în contabilita tea instituţiei punctele acordate în baza prevederilor Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, în sumă totală de 1.427.163 mii lei, potrivit raportului Curţii de Conturi pentru perioada 2014 - 2015.
Documentul mai precizează: "Compartimentul de audit public intern nu a realizat nicio misiune de audit intern, deşi în structura organizatorică a ANRP este prevăzută organizarea şi funcţionarea Compartimentului audit public intern, cu atribuţii de control intern, aflat în subordinea preşedintelui ANRP. Având în vedere faptul că activitatea Compartimentului de audit a fost inexistentă în perioada analizată, iar sistemul de control intern al entităţii nu a fost evaluat în ceea ce priveşte funcţionalitatea sa, rezultă că obiectivul general al auditului public intern, respectiv controlul asupra activităţilor care să conducă la îmbunătăţirea performanţei existente, nu a fost îndeplinit.
Începând cu data de 4.02.2014 până la data auditului, funcţia publică de conducere vacantă de director al Direcţiei economice şi plăţi a fost exercitată cu caracter temporar, iar începând cu data de 2.11.2015, prin Decizia preşedintelui ANRP, coordonarea activităţii Direcţiei economice şi plăţi a fost atribuită, contrar prevederilor legale în vigoare, unei persoane care nu are studii superioare economice".
În anul 2014, ANRP a încheiat cu CN Poşta Română un act adiţional pentru servicii poştale şi de curierat, prin care a fost majorată, potrivit documentului, cu 97,59% valoarea contractului iniţial, respectiv de la 167 mii lei la 330 mii lei.
Curtea de Conturi a recomandat ca ANRP să dispună măsuri pentru efectuarea înregistrării în contabilitate a tuturor drepturilor şi obligaţiilor patrimoniale, respectiv a tuturor sumelor reprezentând despăgubirile acordate prin puncte.
De asemenea, autoritatea a cerut dispunerea de măsuri legale în vederea elaborării, aprobării planului de audit intern (multianual şi anual) şi efectuării misiunilor de audit intern în scopul asigurării
unei funcţionări performante a entităţii şi a furnizării de informaţii privind evaluarea atât a activităţilor desfăşurate în cadrul ANRP pentru îndeplinirea obiectivelor sale, cât şi a funcţionării sistemului de control intern/managerial în ansamblul său, contribuind astfel la îmbunătăţirea eficienţei şi eficacităţii acestuia. Alte recomandări au fost ocuparea postului de director al Direcţiei economice şi plăţi, aşa cum stabilesc prevederile legale în vigoare, şi estimarea corectă a valorii contractelor de achiziţie viitoare în scopul evitării creşterii semnificative a valorii acestora prin semnarea ulterioară de acte adiţionale.
În timpul misiunii de audit financiar, ANRP a avizat şi aprobat Raportul anual privind activitatea de audit public intern derulată în anul 2015 la nivelul ANRP, transmis către Unitatea Centrală de Armonizare a Auditului Public Intern (UCAAPI) din cadrul MFP şi Curţii de Conturi a României; Normele metodologice specifice privind exercitarea activităţii de audit public intern la nivelul ANRP, avizate de către UCAAPI şi aprobate la data de 14.06.2016; Carta auditului intern la nivelul ANRP, avizată UCAAPI şi aprobată la data de 14.06.2016; a fost desemnat coordonatorul Compartimentului de audit public intern prin Decizia din data de 15.06.2016;
Faţă de aspectele constatate în urma misiunii de audit financiar la ANRP pentru perioada 2014-2015 a fost exprimată o opinie cu rezerve, cu paragraf de evidenţiere a anumitor aspecte.
A fost emisă decizie, prin care au fost dispuse 3 măsuri, dintre care 2 au fost contestate de către ANRP. După analiza contestaţiei depuse a fost emisă o încheiere prin care a fost respinsă contestaţia formulată de ANRP.
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului. ANRP coordonează şi monitorizează procesul de restituire a proprietăţilor preluate în mod abuziv în perioada regimului totalitar comunist. Misiunea ANRP este de a coordona procesul de restituire a proprietăţilor preluate în mod abuziv în perioada regimului totalitar comunist şi de a acorda despăgubirile cuvenite persoanelor îndreptăţite.