RAPORTUL DE STABILITATE BNR Randamentele titlurilor de stat autohtone, printre cele mai volatile din regiune

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 octombrie 2013

Randamentele titlurilor de stat autohtone sunt printre cele mai volatile din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), potrivit Raportului asupra stabilităţii financiare al Băncii Naţionale a României (BNR). "Două perioade de creştere importantă a volatilităţii s-au înregistrat în ultimele luni pe piaţa internă, respectiv ianuarie 2013, atunci când investitorii nerezidenţi au manifestat un interes crescut pentru titlurile de stat româneşti, şi lunile mai-iunie 2013, caracterizate de ieşiri ample de capital din pieţele emergente de teama unei implementări relativ rapide şi ample a reducerii programului Fed de achiziţie de active financiare", se arată în raport.

Randamentul titlurilor de stat emise de ţara noastră este, de asemenea, printre cele mai mari pe plan regional, în timp ce ecartul faţă de randamentul altor titluri emise de ţări din Europa Centrală şi de Est a rămas constant sau chiar s-a îmbunătăţit uşor pe parcursul primului semestru al anului, conform BNR.

Structura pe scadenţe a titlurilor de stat emise a continuat să se îmbunătăţească în semestrului întâi, având loc o creştere a valorii emisiunilor de titluri pe termen mediu şi lung, susţine raportul Băncii Centrale.

Valoarea tranzacţiilor din piaţa secundară interbancară a titlurilor de stat a scăzut semnificativ în a doua jumătate a anului trecut, dar a marcat o uşoară revenire în semestrul întâi al acestui an, pe fondul stabilizării situaţiei interne şi a creşterii interesului investitorilor nerezidenţi pentru titlurile de stat româneşti, mai arată documentul. "O creştere importantă a volumului de titluri tranzacţionate s-a înregistrat în luna ianuarie 2013, atunci când banca de investiţii JP Morgan a anunţat includerea titlurilor de stat româneşti în indicele global GBI-EM, în timp ce banca de investiţii Barclays Capital a inclus titlurile în indicele de referinţă EM Local Currency Government Index al obligaţiunilor suverane în monedă locală emise pe pieţele emergente", explică BNR.

Contextul intern şi internaţional relativ favorabil coroborat cu o lichiditate adecvată a sectorului bancar şi cu includerea titlurilor de stat româneşti în indicii JP Morgan şi Barclays Capital privind pieţele emergente în monedă locală, a contribuit la diminuarea randamentelor oferite de titlurile de stat, începând cu luna ianuarie, potrivit raportului. "Ecartul dintre randamentele titlurilor cu scadenţa la cinci ani şi un an s-a majorat în prima parte a anului 2013, fapt care explică parţial şi creşterea scadenţei medii a emisiunilor de titluri de stat", se afirmă în document. Tendinţa de reducere a randamentelor oferite de titlurile de stat s-a manifestat într-o manieră relativ proporţională de-a lungul întregii curbe a randamentelor, conform Băncii Centrale.

Evoluţia CDS-ului, în linie cu Europa Centrală şi de Est

Evoluţia cotaţiilor CDS (credit default swap) ale ţării noastre s-a înscris în tendinţele manifestate de investitori pentru întreaga regiune, conform raportului BNR. În acest an, cotaţiile au fluctuat cu o amplitudine relativ moderată în jurul nivelului de 200 de puncte de bază, comparativ cu o medie de aproximativ 346 de puncte de bază înregistrată în decursul anului trecut, arată documentul. "Turbulenţele generate de informaţiile cu privire la eventuala iniţiere a reducerii treptate a injecţiilor de lichiditate ale Fed au condus la creşterea pe o perioadă scurtă de timp a cotaţiilor CDS pentru ţările din regiune. Excepţie a făcut însă Cehia, în cazul căreia cotaţiile CDS au reacţionat nesemnificativ la semnalele negative din pieţele financiare", notează Banca Centrală.

Reducerea iniţială de expuneri pe întreaga clasă de active ale ţărilor emergente a determinat o majorare temporară a cotaţiilor CDS şi a ecartului obligaţiunilor suverane, ulterior aceste reduceri fiind urmate de reconsiderări ale expunerilor care au preferat economiile cu fundamente economice îmbunătăţite şi cu deficite fiscale şi externe în ajustare sau reduse, revenirea ponderii titlurilor de stat emise de ţara noastrpă şi deţinute de nerezidenţi în apropierea nivelului din mai 2013 fiind un indicator elocvent în acest sens, susţine Banca Naţională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb