RAPORTUL DE STABILITATE BNR/PE PLAN REGIONAL BNR: Randamentele oferite de sectorul bancar pe bursă, printre cele mai mici

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 octombrie 2013

BNR: Randamentele oferite de sectorul bancar pe bursă, printre cele mai mici

Acţiunile băncilor listate la BVB, minus 60% de la falimentul Lehman Brothers

Preţul acţiunilor emise de băncile tranzacţionate pe piaţa de capital a scăzut în ultimii ani, investitorii percepând sectorul bancar ca având perspective de dezvoltare şi profitabilitate inferioare pe termen scurt şi mediu faţă de ansamblul economiei, se arată în Raportul asupra stabilităţii financiare, publicat de Banca Naţională a României.

În perioada ianuarie 2011 - iunie 2013, acţiunile băncilor s-au depreciat în medie cu aproximativ 36 la sută, în timp ce indicele agregat al pieţei de capital a scăzut doar cu 8 la sută, potrivit raportului citat.

BNR observă că acţiunile bancare româneşti nu au stat bine nici faţă de cele din regiune. În "Raportul asupra stabilităţii financiare" se arată: "Pe plan regional, randamentele oferite de sectorul bancar românesc pe piaţa de capital au fost printre cele mai mici. Deşi volatilitatea a fost relativ scăzută, investitorii au evaluat sectorul bancar din România ca oferind perspective de creştere inferioare celor din alte state din Europa Centrală şi de Est. Un factor l-a constituit şi profitabilitatea mult mai redusă a băncilor din România. De la falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers în 15 septembrie 2008, momentul considerat declanşator pentru criza financiară internaţională, şi până la finalul primului semestru din 2013, preţurile acţiunilor băncilor listate din România, exprimate în euro, s-au depreciat cu 60 la sută".

Per ansamblu, însă, Bursa noastră a înregistrat rezultate mai bune, în prima parte a anului, din punct de vedere al randamentelor.

BNR arată că indicele BET a înregistrat cele mai importante creşteri din regiune în perioada cuprinsă între ianuarie 2012 şi iunie 2013: "Pe ansamblu, indicii bursieri reprezentativi din România, Cehia şi Polonia au consemnat dinamici asemănătoare, amplitudinea fluctuaţiilor diferind de la o bursă la alta în funcţie de condiţiile mediului economic şi financiar, precum şi de riscul perceput de investitori pentru fiecare ţară în parte".

Banca Naţională remarcă o corelare a indicilor de la BVB cu cei din SUA şi, dincolo de asta, arată că investitorii de la Bucureşti au adoptat şi poziţii de aşteptare, în condiţiile unui nivel scăzut al lichidităţii zilnice.

Potrivit BNR, indicele BET a arătat un grad ridicat de rezistenţă la şocurile negative din pieţele bursiere internaţionale: "Contribuţii importante la evoluţia favorabilă a indicelui BET au revenit unor factori precum creşterea cererii pentru plasamente în lei, evoluţia peste aşteptări a unor indicatori macroeconomici şi continuarea procesului de consolidare fiscală".

Lichiditate în scădere

Potrivit BNR, lichiditatea anualizată a cunoscut un trend descrescător pe parcursul anului 2012. Raportul Băncii Naţionale adaugă: "În schimb, anul 2013 a debutat cu o creştere semnificativă a lichidităţii bursiere, al cărei vârf a fost atins în luna mai. În ultima lună a primului semestru, lichiditatea bursieră s-a înjumătăţit, în condiţiile în care investitorii au manifestat o atitudine prudentă".

În ultima perioadă, brokerii au explicat lichiditatea redusă din piaţă prin faptul că investitorii şi-ar păstra banii pentru ofertele derulate de stat (mai întâi Nuclearelectrica şi, acum, Romgaz).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb