Raportul de ţară dă fiori clasei politice

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 26 octombrie 2005

Problemele semnalate de către oficialităţile europene sînt interpretate diferit de reprezentanţii partidelor aflate la guvernare.

Părerea lui Mircea Coşea, deputat PNL este optimistă, considerînd că "în ultimele 10 luni ţara noastră a înregistrat cele mai importante progrese". Domnia sa a atenţionat însă că "raportul nu trebuie privit festivist şi liniştitor, din moment ce mai sunt obiective greu de îndeplinit precum agricultura, justiţia, siguranţa frontierelor sau concurenţa". Ceea ce domnia sa consideră îngrijorător este chiar pasajul desprins din raport care menţionează că "politica fiscală şi concurenţială pot crea în viitor mari dezechilibre macroeconomice".

Problema corupţiei a înregistrat şi ea progrese, este de părere Marius Marinescu, deputat PD în Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor şi Combaterea Corupţiei, deşi ea apare ca un domeniu la care mai este mult de lucrat. Marius Marinescu ne-a spus că "indicele de percepţie a corupţiei ne încurajează să credem că locul 87 pe care-l ocupăm momentan în lume va fi depăşit favorabil de ţara noastră, ajungînd pînă pe poziţia 50 în 2007". Domnia sa consideră că progresele din acest domeniu se datorează în primul rînd reformei justiţiei şi transformarea PNA în departament al Ministerului Justiţiei.

Nu de aceeaşi părere este Lucian Bolcaş, vicepreşedintele PRM care consideră că "raportul prezintă capitolul justiţiei ca fiind făcut praf de actuala guvernare deoarece Executivul şi Preşedintele nu au înţeles că justiţia trebuie făcută să funcţioneze fără legi noi, ci prin aplicarea celor deja existente".

De aceea, Lucian Bolcaş consideră că "raportul de ţară este mai dur în conţinut decît declaraţiile optimiste ale oficialităţilor". Tot despre ineficienţa luptei împotriva corupţiei, Mircea Geoană este de părere că "în ultimele zece luni această temă e folosită doar ca armă politică împotriva opoziţiei şi este declanşat un show mediatic".

Dosarele marilor corupţi care sînt aşteptate de oficialii europeni sunt nişte necunoscute şi pentru liderii partidelor politice. Dan Voiculescu, preşedintele PC, ne-a declarat că "toată lumea vorbeşte de anumiţi oameni că fură, însă acest lucru trebuie dovedit", mai ales că "există un fenomen transpolitic în privinţa complicităţii dintre cei corupţi şi cei care-i cercetează". Cu toate acestea, domnia sa a recunoscut că "raportul e bun, dar e bine că nu e cel final". Aceeaşi "complicitate tacită între peşti şi pescarii corupţiei" este acuzată şi de Lucian Bolcaş, care consideră că "sentinţa de amînare a aderării României" nu poate fi evitată de actuala guvernare. Pînă la viitoarea evaluare a ţării noastre, rămînem cu "satisfacţia depăşirii Bulgariei" potrivit lui Mircea Coşea.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb