Pe sub observaţiile cu aspect tehnic din Raportul de ţară UE, aşteptat ieri, de noi, cu sufletul la gură ca fiind crucial ca să nu ni se amîne data acceptării ca membru în Uniunea Europeană, pe sub recomandările terne, pe sub aprecierile lipsite de entuziasm, se străvede o spaimă sinceră a europenilor - românii ar fi capabili să vrăfuie 11 miliarde de euro ca pe nimic.
Controlul "encefalopatiilor spongiforme transmisibile" în România reprezintă o reală preocupare europeană - nu le-ar conveni ca neglijenţa noastră în zootehnie să-i confrunte din nou cu "vacile nebune". Şi totuşi, nu "vaca nebună" îi înspăimîntă.
În decursul a doi ani după aderare, România este destinaţia a 11 miliarde de euro din fonduri europene pentru a sprijini ţara să atingă standarde compatibile cu restul Europei.
Este o sumă mare. Avem nevoie, de fapt, de mult mai mult ca să ne învingem subdezvoltarea prezentă în economie, în viaţa socială. Probabil că am avea nevoie de vreo şapte ori mai mult ca să-i ajungem din urmă pe cehi, de pildă. Dar, 11 miliarde de euro sînt o grămadă de bani. Sînt atît de mulţi, încît va fi imposibil să aşezi suficienţi poliţişti pe tot perimetrul grămezii ca să nu fie jefuită. Ba, chiar dimpotrivă, europenii sînt înspăimîntaţi că înşişi poliţiştii vor fi cei care vor băga mîna în grămada de bani. Asta-i spaima lor principală. De aceea, raportul de ţară menţionează: "Corupţia rămîne o problemă serioasă şi larg răspîndită". Dar, nu observă doar atît, ci afirmă în clar că este prioritară "rezolvarea corupţiei politice la nivel înalt".
Ce vrea să însemne "corupţia politică la nivel înalt"? Este aici vorba de medici, de judecători, de vameşi? Nu, în nici un caz, deşi corupţia din domeniile lor nu este neglijabilă. Nu, este vorba, cu siguranţă, despre Guvern, despre miniştrii, despre secretarii lor de stat, despre demnitari. Este vorba şi despre politicienii corupţi din actuala opoziţie. Şi eventual, este vorba chiar şi despre Preşedinţie.
Asta înseamnă expresia "corupţia politică la nivel înalt".
Dar, în definitiv, de ce ar fi preocupată Uniunea Europeană de ticăloşii de la conducerea ţării noastre?! Păi,... 11 miliarde de euro luaţi din buzunarele cetăţenilor europeni şi aruncaţi direct în buzunarele unor ticăloşi din România n-ar constitui un gest prea creştinesc. Şi nici prea bine apreciat în Europa.
În rest, europenii nu ne prea duc grija. Altfel cum ar fi putut să afirme în Raport că s-ar fi ameliorat situaţia libertăţii presei, cînd Indicele anual al libertăţii presei pe mapamond ne situează pe acelaşi loc cu numărul 70, pe care ne aflam şi în timpul guvernării Năstase?!...