RASDAQ Indicii bursieri scad, pe fondul unei lichidităţi reduse

Valentina Cosma
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 iulie 2006

Şedinţa de ieri de pe piaţa Rasdaq s-a caracterizat printr-o lichiditate scăzută, valoarea totală a transferurilor perfectate fiind de 890.398 RON (310.828 euro) cu 69% mai puţin decât în şedinţa precedentă. Toţi cei trei indici bursieri au înregis-trat scăderi, deşi acestea nu au fost semnificative. Indicele categoriei a doua a pierdut cel mai mult (-0,76%) fiind urmat de indicele primei categorii RAQ I cu -0,51%, şi RAQ-C care a scăzut cu -0,44%.

Cea mai importantă contribuţie la formarea valorii totale a avut-o "Metchim" SA Ploieşti, (simbol MEMO), cu acţiunile căreia au fost realizate tranzacţii în valoare de 329.671 RON. Societatea este profilată pe comerţul cu ridicata al produselor din ceramică, sticlărie, tapete şi produse de întreţinere. În martie anul curent, "Perind" SA şi Vas Petru Ioan au raportat că deţin 33% şi, res-pectiv, 22,86% din totalul acţiunilor emise de societatea ploieşteană. În data de 7 iulie, acţionarii au hotărât ca pierderea contabilă reportată să fie acoperită din capitalul social, în sumă de 894.483 RON. În urma aces-tei hotărâri, s-a micşorat capitalul social la 361.233 RON, prin reducerea valorii nominale a acţiunilor de la 29,2 la 8,4 RON. În cadrul aceleiaşi AGA, s-a hotărât menţinerea liniei de credit de 300.000 RON la BCR Ploieşti. Preţul mediu al acţiunilor a crescut spectaculos cu +133% faţă de sesiunea precedentă.

Pe locul secund în topul celor mai mari valori transferate se află producătorul de echipamente de măsură, reglare şi control pentru procesele indus-triale "Badotherm Amc" SA Vaslui (86.071 RON). Potrivit ultimei raportări, nemodificate din 28 iunie 2005, acţionarul majoritar al societăţii era "Inprodo BV" Olanda, cu o participaţie de 83,47%. Pentru anul acesta, "Badotherm Amc" SA (simbol AMCX) preconizează că va cheltui 515 mii RON pentru investiţii, deoarece societatea a fost înfiinţată în 1978 şi gradul de uzură este mare.

Pe locul al treilea, la o distanţă foarte mică, se situează "Iproeb" SA Bistriţa cu titlurile căreia s-au realizat ieri transferuri în valoare de 84.350 RON. Societatea producătoare de fire şi cabluri electrice şi optice aparţine categoriei de bază, iar titlurile sale se tranzacţionează sub simbolul IPRU. Cotaţia acţiunilor a scăzut în trepte din luna martie până la minimul de 0,7 RON/acţiune, după care a început din nou să crească, până la 1 RON/acţiune, preţ la care s-a încheiat ultimul transfer de ieri.

Volumul transferat ieri a fost şi el în scădere faţă de şedinţa precedentă cu -47%.

Cel mai mare volum transferat s-a realizat cu acţiunile societăţii profilate pe fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului "Rompetrol" Bucureşti (745.500). Potrivit ultimei raportări din decembrie 2004, acţionarul majoritar al "Rompetrol" (simbol VEGA) era "The Rompetrol Group NV", cu 82,36% din totalul titlurilor emise. Cursul titlurilor VEGA s-a situat pe un trend descendent de la începutul anului. După ce a atins valoarea minimă de 0,048 RON/acţiune, cotaţia se află din nou pe un trend de creştere, ultima tranzacţie de ieri perfectându-se la preţul de 0,055 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb