Rata anuală a inflaţiei a accelerat la 2,6% în iunie, de la 2,3% în mai

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 iulie 2020

Rata anuală a inflaţiei a accelerat la 2,6% în iunie, de la 2,3% în mai

Andrei Rădulescu, BT: "Dinamica anuală a preţurilor de consum ar putea înregistra un nivel mediu de 3,04% în perioada 2020-2022"

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,58% în luna iunie a acestui an, de la 2,26% în mai, uşor peste aşteptările din piaţă, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,35%, serviciile cu 2,78%, iar mărfurile nealimentare cu 0,68%, potrivit datelor publicate la finalul săptămânii trecute de Institutul Naţional de Statistică (INS). Avansul lunar al preţurilor de consum în iunie a fost de 0,08%, în accelerare de la 0,05% în mai.

Accelerarea uşoară a preţurilor de consum a fost determinată de de­păşirea punctului critic al crizei induse de pandemie şi de redinamizarea cotaţiilor internaţionale la ţiţei, comen­tează statistica privind inflaţia Andrei Rădulescu, economist-şef la Banca Transilvania.

Acesta notează: "Se evidenţiază majorarea tarifelor la servicii (20,31% din coşul de consum) cu 0,34% lună/lună în iunie, evoluţie influenţată şi de continuarea tendinţei ascendente pentru cursul euro/leu. Preţurile la restaurante/cafenele/cantine, chirii, servicii de îngrijire medicală şi servicii de igienă şi cosmetică au consemnat creşteri cu dinamici lunare de 0,20%, 0,40%, 0,80%, respectiv 2,24% în iunie. De asemenea, preţurile la bunuri nealimentare (48,37% din coş) au urcat cu 0,28% lună/lună în iunie, evidenţiindu-se avansul preţurilor la combustibili cu un ritm lunar de 0,91%, pe fondul redinamizării cotaţiilor internaţionale la ţiţei (majorare cu 34,2% lună/lună pentru West Texas Intermediate şi cu 37,1% lună/lună pentru Brent). Pe de altă parte, preţurile la mărfuri alimentare (31,32% din coş) s-au ajustat cu un ritm lunar de 0,38% în iunie, evoluţie determinată de declinul preţurilor la legume/conserve din legume cu 5,37% lună/lună. Se evidenţiază scăderea preţurilor la cartofi cu o dinamică lunară de 15,86%, pe fondul încorporării recoltei noi".

În ciuda scăderii pe total a preţurilor la mărfurile alimentare cu 0,38% în iunie, preţurile au crescut la mălai, cu 1,2%, făină, cu 0,81%, pâine, cu 0,46%, fructe prospete, cu 0,99%, ulei, cu 0,87%, carne de pasăre, cu 0,23%, carne de vacă, cu 0,23%, lapte de vacă, cu 0,43%, zahăr, cu 0,37%, cafea, cu 0,31%, bauturi alcoolice, cu 0,26%. De asemenea, la nealimentare, mai exact la încălţăminte preţurile au urcat cu 0,48%, la îmbrăcăminte cu 0,27% şi la săpun de rufe cu 0,62%.

Pe total, preţurile de consum în luna iunie 2020 au crescut faţă de decembrie 2019 cu 1,55%.

Diminuări de preţuri s-au mai observat la categoria alte legume şi conserve de legume, cu 4,1%, ouă, cu 0,6% şi transport aerian, cu 3,29%.

Totodată, arată Rădulescu, se evidenţiază accelerarea preţurilor la bunuri nealimentare de la 0,15% an/an în mai la 0,68% an/an în iunie, cel mai ridicat nivel din luna martie.

"În semestrul întâi preţurile de consum au crescut cu un ritm mediu anual de 2,87%, evoluţie influenţată de dinamica economiei sub potenţial, volatilitatea cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi continuarea tendinţei de creştere pentru (cursul) euro/leu. Preţurile la bunuri alimentare, preţurile la mărfuri nealimentare şi tarifele la servicii au crescut cu dinamici anuale de 5,05%, 1,25%, respectiv 3,35%", mai punctează Rădulescu.

Analistul previzionează decelerarea inflaţiei în 2020 pe fondul ajustărilor determinate de pandemie în sfera economiei reale, urmată de redinamizare în 2021 în contextul intrării în ciclul post-pandemie, a perspectivelor de majorare a cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi de continuarea tendinţei de depreciere graduală a monedei naţionale raportat la euro. Astfel, dinamica anuală a preţurilor de consum ar putea înregistra un nivel mediu de 3,04% în perioada 2020-2022. Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 2,8%, de la 3% anterior. 

Florin Cîţu: "Rata inflaţiei în scădere înseamnă automat dobânzi mai mici în economie"

În răspuns la datele privind inflaţia publicate de INS, Florin Cîţu, ministrul de Finanţe, a scris pe Facebook că rata inflaţiei în scădere înseamnă automat dobânzi mai mici în economie, iar costuri cu dobânzile mai mici înseamnă acces la credit mai ieftin pentru toţi românii.

"Dobânzile mai mici sunt esenţiale în acest moment pentru că susţin efortul pe care îl facem prin creşterea investiţiilor în economie. Mix-ul de politici, fiscală şi monetară, funcţionează pentru prima oară în istoria noastră. Politica fiscală nu mai este prociclică. Este neinflaţionistă. Acest lucru atrage după sine o politică monetară care poate să relaxeze fară riscuri condiţiile monetare (dobânzi mai mici, rezerve minime obligatorii mai mici). Investiţii record, rata inflaţiei în scădere şi condiţii monetare mai relaxate (dobânzi mai mici şi RMO scăzut) garantează o revenire rapidă a economiei", a scris Cîţu.

Ministrul Finanţelor a susţinut de asemenea că "guvernarea liberală a dus la reducerea semnificativă a inflaţiei".

"În luna iunie 2020 preţurile bunurilor de consum au crescut cu doar 0,08% faţă de luna mai. Faţă de aceeaşi luna a anului trecut preţurile bunurilor de consum au crescut cu 2,6%. Anul trecut, guvernare socialistă, preţurile bunurilor de consum creşteau cu 3,8%! Iar acum doi ani, în iunie, tot guvernare socialistă, preţurile bunurilor de consum creşteau... atenţie... cu 5,4%!!! Atunci explodau preţurile şi cei mai afectaţi erau tocmai românii cu venituri mici. Grindeanu, Dăncilă, Ciolacu nu erau interesaţi atunci de cum îi sărăcesc pe români cu preţuri mari pentru că erau prea ocupaţi să-şi umple buzunarele proprii. Mai este o informaţie importantă pe care trebuie să o ştie toţi românii. În iunie preţurile bunurilor alimentare au scăzut faţă de luna mai. Datele oficiale demontează propaganda găştii socialiste", a mai spus Cîţu. 

Salariul mediu nominal net s-a ajustat pentru a doua lună la rând în mai, cu 0,1% raportat la aprilie

Conform datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), salariul mediu nominal net pe economie s-a ajustat pentru a doua lună la rând în mai, cu 0,1% raportat la aprilie la 3.179 RON (cel mai redus nivel din octombrie), evoluţie determinată de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc, mai arată Rădulescu.

"Dinamica anuală a accelerat însă de la 2,2% în aprilie la 2,5% în mai şi s-a situat la 5,8% în primele cinci luni din 2020, în contextul politicii de venituri şi măsurilor implementate de Administraţie pentru contracararea impactului economic al crizei sanitare. Ritmul anual al salariului net real a revenit în teritoriu pozitiv în mai, după ajustarea din aprilie, pe fondul decelerării inflaţiei. Ne aşteptăm la ameliorarea climatului din piaţa forţei de muncă începând cu semestrul doi, pe fondul intrării economiei în ciclul post-pandemie şi resimţirii mix-ului relaxat de politici economice în implementare în România şi la nivelul Uniunii Europene. Pe de altă parte, statisticile Băncii Naţionale a României (BNR) indică scăderea ratei creditelor neperformante de la 4,04% în aprilie la 4,01% în mai", notează economistul într-un raport de analiză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb