Rata oficială a inflaţiei s-a temperat sub aşteptări în martie, până la 14,5%

Călin Rechea
Macroeconomie / 13 aprilie 2023

Rata oficială a inflaţiei s-a temperat sub aşteptări în martie, până la 14,5%
Călin Rechea

Indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut peste aşteptări în luna martie 2023, cu o rată anuală de 14,5%, după o creştere de 15,5% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,01%, după un avans de 0,98% în luna anterioară, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Aşteptările de pe piaţă arătau o temperare a creşterii anuale a preţurilor de consum până la 14,2%.

În ultimele 12 luni, rata anuală medie de creştere a IPC a fost de 15,3%, cu mult peste definiţia acceptată a stabilităţii preţurilor, respectiv o rată anuală a inflaţiei de 2%, şi cu mult în afara intervalului ţintă al BNR, stabilit între 1,5% şi 3,5% din 2013.

Rata oficială a inflaţiei s-a temperat sub aşteptări în martie, până la 14,5%

IPC exclusiv combustibilul a crescut cu o rată lunară de 1,1% în martie 2023, iar indicele din care sunt excluse preţurile legumelor, fructelor, ouălor, combustibilului, energiei electrice, gazelor naturale şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate, băuturile alcoolice şi tutunul a crescut cu 0,97% faţă de luna precedentă.

Preţurile alimentelor şi-au temperat creşterea anuală până la 21,6% în martie 2023, de la 22,3% în luna anterioară, în condiţiile unei noi creşteri lunare de 1,9%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au temperat creşterea anuală până la 11,1%, de la 12,7%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%.

Preţurile serviciilor şi-au accelerat creşterea anuală până la 10,8%, de la 10,4%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,1%.

La nivelul produselor alimentare, preţul zahărului a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 60,9%, după un avans de 63,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,1%. Preţul categoriei "Alte legume şi conserve de legume" a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 11,2%, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 30,6%, de la 24,3%.

Scăderi lunare au înregistrat preţurile uleiului (-3,4%), citricelor (-0,2%) şi ouălor (-0,1%). Preţul cartofilor şi-a accelerat creşterea anuală până la 36,5%, de la 34,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 6,2%.

Preţul gazelor naturale a înregistrat cea mai mare creştere anuală în categoria produselor nealimentare, de 40,4%, după o creştere de 41,9% în luna precedentă, pe fondul unei noi stagnări lunare, iar preţul energiei electrice şi-a accelerat creşterea anuală până la 32,9%, de la 27,2% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 4,8%. Preţul combustibililor a scăzut cu o rată anuală de 2,8%, după o creştere de 4,7%, în condiţiile unei noi stagnări lunare.

La nivelul serviciilor, preţurile pentru transportul aerian au înregistrat cele mai mari creşteri anuale, de 29,8%, pe fondul unei creşteri lunare de 3%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) şi-a temperat creşterea anuală până la 12,1%, de la 13,4%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,85%.

Dacă rata lunară medie din primele trei luni ale anului, de 0,78%, se va menţine până la sfârşitul anului, atunci IPC va înregistra o creştere anuală de 10,8% în iunie 2023, de 10,4% în septembrie 2023 şi de 9,8% în decembrie 2023.

În urma noii creşteri a preţurilor de consum, puterea de cumpărare a leului din luna martie 2023 a scăzut cu 55,3% faţă de puterea de cumpărare a monedei naţionale din iunie 2005.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. E bine ca isarescu sta cu dobanda la 7% si inflatia e de doua ori mai mare!

    1. Chiar este bine. Altfel omoram companiile mici si mijloci, reducem contributiile la buget si crestem somajul si presiunea pe buget.

      Isarescu nu poate sa faca minuni si sa repare tot ce strica idiotii cu consumul lor desantat si risipa generalizata din sistemul bugetar.  

      Deocamdata in SUA se poate.

      INFLATIA OMOARA COMPANIILE MICI SI MIJLOCII. Nu toate isi permit sa creasca preturile in ritm cu cresterea salariilor, utilitatilor, benzinei, RCA ului si materiilor prime. Si crezi ca-si pot permite credite cu 10% pe an? Asta e un ajutor? Ca e dobanda 10%? Trebuiau sa opreasca creditarea pe o perioada scurta si sa opreasca inflatia. Dar ...sunt alte interese in Romania.

      Singurul care profita de inflatie e statul roman, guvernantii, pt ca le cresc incasarile la buget, creste PIB, scade ponderea datoriilor in PIB. Si vor continua tot asa pana vor distruge economiile populatiei si toata puterea de cumparare(aia care a mai ramas) a populatiei. Prin inflatie. perpetua.

      A si o ce veste minunata ca e DOAR 14,5%. Pun pariu ca-i masluita. 

    Cu 7% dobanda la titluri de stat si 15% inflatie, statul se imprumuta la -8% dobanda, iar investitorul de rand o pierdere garantata de 8%. Simple as that. Daca dobanda de politica monetara ar fi 0 sau usor pozitiva, cu siguranta s-ar decapita inflatia, cum a facut Volcker pe timpuri, problema fiind o crestere a costului creditelor statului, companiilor si persoanelor fizice.

    Asa ca si de data asta acelasi tap ispasitor - omul de rand, fara educatie financiara, care tot incearca sa puna ceva deoparte si tot nu reuseste...

    Problema, la fel ca pe vremea republicii de la Weimar, este ca distorsiunile economice erodeaza pana la urma ordinea sociala, consecintele le cunoastem... 

    in catastifele politicienilor mincinosi...ca n viata reala e cel putin dubla .....chiar si 500% la energie in Vest.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb