Războiul Băncii

Gheorghe Piperea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 octombrie 2023

Gheorghe Piperea

Banca a încercat să mă omoare, dar eu am ucis Banca (declaraţie a lui Andrew Jackson, în 1832, la preluarea celui de-al doilea mandat de preşedinte al SUA).

Faţă de timpurile pe care le trăim, declaraţia asta este un paradox.

Andrew Jackson era democrat.

Actualii politicieni democraţi sunt principalii vinovaţi ai capitalismului de supraveghere, control şi spionaj pe care trebuie să îl suportăm. Totul a pornit de la bănci. Big Pharma, Big Tech şi industria militară americană doar au preluat de la bănci metoda de manipulare politică şi de canalizare a voinţei (ori de manufacturare a consimtământului) - poate l-au perfecţionat, dar nu l-au creat în laboratoarele proprii.

Deşi a făcut un ciudat salt la republicani, Theodore Roosvelt a fost, iniţial, democrat. Th. Roosvelt a fost acel preşedinte SUA care a permis crearea Federal Reserve, entitatea privată (ultra-secretă sub raportul originii şi acţionariatului) care a introdus lumea în modul supravieţuire şi care a făcut ca bancherii să determine toate războiale ultimilor 110 de ani şi toate mişcările de tectonică geopolitică care au schimbat (în rău) lumea, înainte de a apărea invenţia schimbării climaterice.

Bancherii sunt cei care au inventat şi perfecţionat modalitatea de transformare a omului concret într-o cifră sau o figură de plastilină remodelabilă după nevoile lor de profit şi de control al turmelor.

De atunci, din 1913, pentru bănci a devenit esenţial ca, la intervale neregulate, lumea să fie supusă crizelor cauzatoare de excepţionalism economic şi juridic.

De atunci, din 1913, bancherii puternici şi bogaţi au avut ca singur scop să devină şi mai puternici, şi mai bogaţi.

Clinton este autorul "dereglementării" activităţii bancare, politică de abandon în mâinile bancherilor a puterii legislative care le-a permis să devină stăpânii plantaţiei finanţelor, unde captivii sunt exploataţi cu biciul legii anaţionale (auto-reglementarea şi cutuma fărădelegii care ignoră timpul şi teritoriul geografic) şi cu ciomagul contractului.

Obama a fost cel care, în 2008, a decis să (continue şi mai abitir) salveze băncile cu preţul falimentării şi al evacuării din locuinţele familiale a milioane de captivi pe plantaţia bancară.

Iar Biden a sporit activele băncilor cu 7 trilioane de dolari în numai 2 ani de plandemie (n.r. expresia autorului pentru pandemie), prin metoda "helicopter money", adică prin tipărirea de bani fără acoperire în produse şi servicii, sub pretextul "luptei" cu plandemia şi cu sloganul whatever it takes. Cei care trebuie acum să plătească aceşti "helicopter money" sunt contribuabilii şi împrumutaţii.

Pentru bănci a fost creat şi aplicat cu sfinţenie sloganul too big to (let) fail: băncile sunt primele şi cele mai nocive entităţi prea mari pentru a fi lăsate să falimenteze. La nevoie, se administrează virusul falimentului în bugetul de stat sau în buzunarele consumatorilor/deponenţilor, doar pentru a fi însănătoşit zombie-ul bancar. Şi asta chiar în condiţiile în care zisul zombie este infractor, delincvent şi recalcitrant.

Democraţii sunt cei care au inventat şi perfecţionat acest mecanism de sărăcire a lumii, cu toate că, ideologic, se declară a fi pentru popor, pentru dezavantajaţi, pentru minorităţi, pentru vulnerabili şi nedreptăţiţi.

De reamintit, de asemenea, că democraţii erau politicienii din sud, adică secesioniştii din anii 1860-64. Acel război a fost declanşat, conform cu istoria oficială, ne-anulată încă, pe motiv de prezervare a stării de sclavie a negrilor din statele din sud. Democraţi au fost, de asemenea, cei care au creat şi au aplicat cu duritate legile de segregare rasială a negrilor. După nişte teorii apocrife despre Hitler, se pare că acesta le-ar fi răspuns americanilor care îl criticau pentru politicile sale rasiale că s-ar fi inspirat din acea lege rasistă a "democraţilor" americani. Sigur că da, vremurile de azi sunt altele, dar este cam ipocrit ca tocmai democraţii americani să confişte tema rasismului american şi global, făcând pe campionii luptei contra rasismului.

În orice caz, ce om normal, politician sau comerciant obişnuit se mai poate lăuda azi că, deşi banca a încercat să îl omoare, de fapt, a reuşit el să omoare banca?

Priviţi cum în România a trecut ca prin brânză aberanta obligaţie de a face plăţi şi încasări (aproape exclusiv) prin bănci - nu a contat nimic din argumentele de bun simţ contra anulării plăţilor în numerar fizic şi nici măcar recomandările Băncii Centrale Europene, favorabile plăţilor în bani fizici. Pentru mai toate plăţile şi încasările se vor utiliza exclusiv băncile şi sistemele digitale, deci banii vor fi erodaţi prin comisioane şi dobânzi pe care băncile le vor fi încasat fără justă cauză.

Iar banii din afara sistemului bancar nu vor mai fi fost bani.

Sunt interesante câteva dintre ideile pe care Andrew Jackson le-a pus pe hârtie pentru a-şi justifica veto-ul din 1832 contra legii de prelungire a duratei Băncii.

Iată-le:

"Este regretabil că cei bogaţi şi puternici determină guvernul, uneori, la emiterea de acte normative menite a le satisface interesele egoiste. Diferenţele între oameni vor exista mereu şi sub orice guvern just. Egalitatea talentelor, educaţiei sau a averii nu poate fi produsă de instituţii. Oricine este îndreptăţit la o egală protecţie a legii în valorificarea propriilor merite şi virtuţi. Dar când legiuitorul decide să adauge acestor avantaje juste şi naturale diverse distincţii artificiale, titluri, gratuităţi sau privilegii menite a-l face pe bogat şi puternic încă şi mai bogat şi mai puternic, mirenii, membrii obişnuiţi ai societăţii, care nu au nici timpul, nici instrumentele necesare acaparării de favoruri, au dreptul să conteste şi să se plângă de injustiţia guvernului. Nu există un rău necesar în guvernare; există doar un rău care rezidă în abuzul de putere. Aşa cum ploaia din Cer udă şi înălţimile, dar şi câmpiile, tot aşa protecţia legii ar trebui să beneficieze şi bogatului, şi săracului. Iar asta ar fi o binecuvântare din Ceruri".

Să mai reţinem că, într-un articol referitor la acest "război al Băncii", publicat în revista Humanities (ianuari/februarie 2008), Dan Feller a spus: "în zilele noastre, nimic nu a galvanizat conflictul politic american mai mult decât băncile, moneda şi finanţele. În prima jumătate de secol a republicii, niciun subiect (cu excepţia diplomaţiei şi a războiului) nu a dat mai mari bătăi de cap oamenilor de stat şi nu a făcut să răzbată mai multă furie în dezbaterea publică".

* În timpul primului său mandat de preşedinte, Andrew Jackson s-a angajat, oarecum peste voinţa sa, într-un conflict dur cu Banca (notă: pe atunci, SUA nu avea un sistem bancar sau o bancă centrală - exista doar o singură bancă, o iniţiativă privată cu un termen de funcţionare de 20 de ani, în care SUA deţineau doar 20% dintre acţiuni; s-a numit, pur şi simplu, Banca). Istoricii au numit acest conflict politic dur "războiului Băncii".

Patronul acestei entităţi a încercat să obţină prelungirea pe perioadă nedeterminată a duratei de funcţionare, prin acţiuni de convingere a politicienilor pe care bancherii le utilizează şi azi cu succes. Legea a fost votată în Congres, a trecut şi de filtrul de constituţionalitate în faţa Curţii Supreme a SUA, dar a fost blocată de Jackson prin drept de veto. Întrucât perioada iniţială, de 20 de ani, a expirat în 1836, Banca s-a dezintegrat, lăsând posibilitatea creării a unei puzderii de bănci comerciale şi a unui haos generalizat oprit doar de neconstituţionala creare a Federal Reserve în anul 1913. Pentru a forţa lucrurile, Banca încercase întoarcerea contra lui Jackson a împrumutaţilor, prin limitarea drastică sau chiar oprirea împrumuturilor, cu consecinţa falimentării privaţilor. Pentru a contracara planul, Jackson a retras participaţia de 20% în acţiunile Băncii, bani cu care a finanţat, în parte, afacerile puse în pericol de faliment de Bancă. Chiar dacă "respectabila" instituţie a dispărut în 1836, aşa-numitul Război al Băncii este "creditat" drept cauză a crizei economice din SUA din 1837, criză care, aşa cum susţinea The New York Times în august 2018 (The roots of the brutal capitalism of America), a fost adevărata cauză a războiului de secesiune din 1860-1864.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ... bro, ai putea garnta?! ...

    1. ... aI chef de gume? ... in primul rand tre un buffer ...daca va dati nucleare peste cap...

    “Who controls money controls the world.”

    — Henry Kissinger 

    Let me issue and control a nation's money and I care not who writes the laws. 

    Mayer Amschel Rothschild 

    chiar credeti ca democratii au asa putere asupra bancilor? 

    mi se pare ca e invers. bancile fac cu noi ce vor, bubble uri, bust uri inflatie falimente crize financiare, supra indatorare , pana ce averea ramane doar in mana catorva, si restul vor fi toti faliti. in 2007 am avut bubbeul de credite imobiliare, de atunci multi dorm sub pod in US, pt ca au pierdut totul, iar acum avem alt bubble tot creat de banci, e bubbleul datoriilor bugetare? - nu-i de mirare cand ii dai guvernului bani cu dobanda negativa, in orice cantitate ca doar printezi banii, si iata inflatie si AL DOILEA VAL DE OAMENI CE TRAIESC SUB POD in US, cea mai bogata tara din lume. si stai ca criza abia incepe dc nu cumva apare vreo minune.

    sa nu credem ca la noi nu vor aparea oamenii ce dorm sub pod. pt ca mergem pe acelasi drum. printare de bani, umflarea datoriilor guvernamentale si a populatiei, nu l-ati auzit pe Isarescu? problema lui e ca multe companii nu- s "bancabile" adica nu iau credite, pfff deci nu sunt inca toti romanii sclavi la banci. dar incet incet se rezolva problema.  

    Stimate domn, stiti ce e aia BANCA?!

    Puteti face diferenta intre o banca centrala si o banca comerciala?! 

    Dar banii, stiti ce sunt?! 

    Hai sa vorbim vorbe: "Priviţi cum în România a trecut ca prin brânză aberanta obligaţie de a face plăţi şi încasări (aproape exclusiv) prin bănci [..]".  

    Pentru corecta dvs informare, exista un prag incepand de la care platile trebuiesc facute prin canal bancar: 5000 lei. Marea majoritate a salariilor din Romania nu atinge aceasta cifra, asa incat cei mai multi romani pot plati cash orice isi doresc. Banii cash nu dispar, dimpotriva, vor fi utilizati ca si pana acum. 

    A doua dezinformare: "banii vor fi erodaţi prin comisioane şi dobânzi pe care băncile le vor fi încasat fără justă cauză". Spre stiinta dvs. banii fizici, bancnotele, trebuie fabricati (asta costa), transportati (si asta costa), asigurati (si asta costa), depozitati undeva (si asta costa). Toate costurile acestea se recupereaza din comisioane, ca nimeni nu face toate lucrurile astea pe gratis cum credeti dvs. Iar dobanzile reprezinta "adaosul comercial" pe care banca il aplica banilor imprumutati celor care au nevoie de ei, din care plateste apoi dobanda celor care i-au furnizat banii respectivi, adica deponentii sau dividende catre actionari ca la orice societate comerciala.

    Nu mai mintiti poporul cu calculatorul! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb