Războiul cu "fake news" se câştigă cu transparenţă

O.D.
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 19 februarie 2019

Războiul cu "fake news" se câştigă cu transparenţă

Răspândirea ştirilor false cu ajutorul internetului a devenit o problemă majoră la cel mai înalt nivel. Nu mai este un secret că se poate ajunge până la influenţarea alegerilor din diverse state cu ajutorul manipulării informaţiilor pe reţelele de socializare. În SUA a existat un întreg scandal pe această temă, iar la nivelul Uniunii Europene există îngrijorare înaintea alegerilor europarlamentare.

În cadrul Forumului Regional de Cooperare, care a avut loc la Salonic, la care au participat 11 ţări balcanice, a avut loc sesiunea "Combaterea ştirilor false şi a dezinformării - Protejarea democraţiei în epoca digitală". Guvernul este responsabil pentru lupta împotriva ştirilor false, transparenţa şi comunicarea directă şi proactivă cu cetăţenii fiind cele mai bune instrumente pentru combaterea acestui fenomen, a estimat ministrul justiţiei din Macedonia de Nord, Reanata Deskoska. Potrivit Agerpres, Deskoska consideră că închiderea portalurilor web şi cenzura internetului pot să nu fie un instrument eficient împotriva ştirilor false şi, prin urmare, pronunţându-se pentru stabilirea unor standarde etice în mass-media. Ea a denunţat situaţii în care cetăţeni au fost atât sursa, cât şi ţinta unor ştiri false: "De asemenea, ar trebui să lucrăm la educarea consumatorilor de ştiri pentru a reduce influenţa malig­nă a ştirilor false, care sunt ultimul episod al războiului dintre minciună şi adevăr. Adevărul este întotdeauna câştigătorul în basme. Astăzi, câştigătorul aspiră să fie un purtător al adevărului, deoarece istoria este întotdeauna scrisă de câştigători".

Reuniunea de la Salonic, numită "Provocările de astăzi, perspectivele de mâine: Balcanii 2030", a abordat priorităţile Preşedinţiei Româ­niei a UE referitoare la Balcanii de Vest; criza refugiaţilor şi conectivitatea regiunii. Forumul Regional de la Salonic serveşte drept platformă de dialog progresiv între actorii cheie ai lumii politice, economice, academice, de afaceri şi ai societăţii civile din Balcani; o iniţiativă geopolitică regională care urmăreşte soluţionarea paşnică a disputelor regionale, consolidarea cooperării între ţările balcanice şi crearea unei reţele active de factori de decizie regională şi de gânditori inovatori. Forumul reuneşte 11 ţări balcanice: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Serbia şi Slovenia. 

Comisia Europeană a cerut, la începutul acestei luni, eforturi sporite din partea marilor companii online pentru combaterea dezinformării, în vederea alegerilor europarlamentare din mai. În septembrie anul trecut, Facebook, Google, Mozilla şi Twitter au semnat un cod voluntar de conduită al UE împotriva aşa-numitelor "fake news". Cu acea ocazie, Comisia Europeană a avertizat că, dacă măsurile benevole nu sunt suficient de extinse, va introduce reguli obligatorii referitoare la ştirile false.

Prima evaluare făcută de Comisie arată că marile media sociale au făcut unele progrese, dar sunt necesare acţiuni suplimentare. CE face apel la Facebook să pună la dispoziţia consumatorilor instrumente de acţiune şi cooperare cu cei care verifică faptele din întreaga Uniune Europeană şi cere Google să extindă disponibilitatea instrumentelor de combatere a dezinformării. Codul de conduită obligă companiile să semnaleze publicitatea politică, să închidă conturile false, să sprijine utilizatorii pentru luarea unor decizii pe bază de informaţii şi să împiedice veniturile din publicitate ale conturilor şi site-urilor de internet care deformează realitatea. Există temeri că s-ar putea încerca influenţarea electoratului înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, cu scopul de a promova formaţiunile politice populiste şi eurosceptice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb