RĂZBOIUL DE ŞAPTE ZILE BNR a ripostat preţ de şase miliarde de euro

MAKE
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 octombrie 2008

BNR a ripostat preţ de şase miliarde de euro

Banca Naţională a câştigat două bătălii împotriva speculatorilor pe moneda naţională

Ascensiunea dobânzilor interbancare a fost stopată, ieri

Condiţii de armistiţiu cu speculatorii străini

"Războiul de şapte zile" - aşa ar trebui consemnată, în istoria bancară, săptămâna care se încheie astăzi, o săptămână în care speculatorii străini au atacat leul la distrugere, iar Banca Naţională a ripostat prin manevre de anvergură, punând la bătaie, probabil, cel puţin şase miliarde de euro.

Atacul asupra leului a fost conceput în conjunctura crizei financiare internaţionale, după atacuri izbutite asupra forintului unguresc şi asupra zlotului polonez.

Cu deficitul bugetar în creştere şi cu un ridicat deficit de cont curent, România le-a apărut speculatorilor drept victimă sigură, pentru câştiguri fabuloase şi imediate.

Drept urmare, speculatorii străini au cumpărat euro, în cantităţi mari, mizând pe deprecierea leului.

Conform lui Cristian Sima, preşedintele casei de brokeraj WBS (el, însuşi, cunoscut speculator pe pieţele bursiere), cumpărările de valută au fost menvrate "în margine" - o operaţiune (legală) care nu obligă plata pe loc a leilor (şi deci nu este nevoie ca speculatorul să deţină leii, în momentul ordinului).

Speculatorii s-au izbit, însă, de rezistenţa Băncii Naţionale, aflată într-o bună poziţie de ripostă cu cele douăzecişişase de miliarde de euro drept rezervă valutară, care, pe deasupra, pare să fi fost pregătită pentru apărare, luând aminte la păţaniile vecinilor.

Mai întâi, BNR a testat piaţa la 10 octombrie, vânzând 40 de milioane de euro, ca să poată înţelege cauza unor necorelări între piaţa monetară (a dobânzilor) şi cea valutară (a parităţii).

După care, BNR a vândut valută masiv, inundând piaţa, astfel ca euro să nu se ducă la ceruri, ceea ce ar fi îngropat.

Conform zvonurilor, BNR ar fi aruncat pe piaţă nu mai puţin de şase miliarde de euro, în această amplă bătălie de apărare a monedei naţionale.

Cursul valutar a coborât drastic de la 3,94 lei, la 3,59 lei pentru un euro. Rezultatul este că i-a presat pe speculatori cu spatele la zid, deoarece euro nu s-a dus în 4 lei, sau peste, cum ei ar fi dorit-o ca să-şi marcheze profiturile, şi i-a cocoşat cu preţul în lei pe care trebuie să îl plătească după intervalul de două zile de la "operaţiunea de swap", plus dobânda zilnică.

Aceasta ar fi prima bătălie câştigată de BNR în "războiul de şapte zile".

Totuşi, speculatorii nu sunt nici ei nişte orfani sărmani, fără tată, fără mamă. Au şi ei vreun unchi, mai ştiu şi ei câte ceva.

În definitiv, pentru operaţiunea unui "swap" de un miliard de euro, speculatorului nu îi este necesară decât o sumă echivalentă de zece milioane de euro (1%). Iar Banca Naţională duce o luptă inegală, în care raportul este de o sută (cheltuiţi de BNR) pentru unu (potul speculatorului).

Drept urmare, în imposibilitate să-şi onoreze ordinele la două zile după ce au fost executate, speculatorii şi-au "swap"-at "swap"-urile, rostogolindu-şi datoria, cu un cost suplimentar, dar uşor de susţinut. După care, au început să încheie contracte "futures" pe 4,2 lei, la trei luni, prelungindu-şi, astfel, perioada sub care să ţină sub presiune piaţa noastră monetară. Practic, războiul dintre speculatori şi BNR s-a transformat din "blitz-krieg", în luptă de anduranţă.

Din acest moment, dobânzile la lei în piaţa interbancară au început să facă salturi uriaşe, dublându-se de la o zi la alta.

Miercuri, dobânzile acceptate de unele bănci pe piaţa dintre ele au atins chiar extravagantele valori de 500% şi 600%!

Bancherii s-au crispat şi neîncrederea s-a strecurat pe piaţa interbancară, deoarece fiecare se suspectează cu fiecare, neştiind ce clienţi stau în spatele ordinelor şi dacă aceia sunt sau nu sunt solvabili.

Insolvabilitatea unui mare client ar putea crea dificultăţi băncii prin care operează, ceea ce ar virusa întregul sistem bancar integrat în raporturi de interdependenţă.

Prin urmare, dobânzile ridicate au căpătat temei în retractilitatea generală a băncilor la oferirea de credite în lei altei bănci, deşi conform asigurărilor repetate ale reprezentanţilor BNR, sistemul este bine irigat cu lichiditate. Adică, băncile au lei, îndestulător.

Subsecvent, unele bănci au început să-şi transfere costurile cu dobânzile excesive pe umerii clienţilor nevinovaţi.

Profitând de existenţa unor contracte de creditare cu dobândă la cursul pieţei, cu clientela din economia reală (companii şi persoane fizice), unele bănci i-au împovărat cu dobânzi suplimentare nejustificate. Derivând din atacul speculativ asupra monedei şi ca metodă, în ultimă instanţă, de sprijin al atacului, această suplimentare a dobânzii la creditele acordate companiilor şi persoanelor fizice devine o cale perversă prin care victimele vizate de atacul speculativ îşi sprijină financiar călăii.

Organismele de protecţie a consumatorilor au reacţionat şi BNR de asemeni.

Guvernatorul s-a răstit la bancheri şi a declarat apăsat că situaţia reală nu justifică astfel de dobânzi. Ieri, într-un comunicat de presă, BNR informează că face un pas înapoi în transparenţă (vezi pagina 2), luându-şi dreptul să nu mai publice indicii dobânzilor de pe piaţa interbancară, când ele cresc nejustificat (elimină, astfel, reperul pentru creşterea dobânzilor la clienţii băncilor).

Coincident, dobânzile de pe piaţa interbancară s-au înjumătăţit faţă de alaltăieri.

Aceasta ar fi a doua bătălie câştigată de Banca Naţională.

Dar războiul nu s-a încheiat şi Guvernatorul trebuie că ştie asta; coborârea dobânzilor va împinge, din nou, la înălţarea cursului de schimb, în favoarea puterii euro.

Cristian Sima explică, plastic: "Datele macroeconomice ale României nu justifică cursul de 3,50 lei pentru un euro, dar nici cursul de 4,10 lei pentu un euro, cât sperau speculatorii să obţină, adică ţara noastră e răcită, dar nu are pneumonie şi dacă guvernanţii nu derapează, nici nu va avea vreodată. Nimeni nu ştie cât pot rezista străinii să swapeze, dar nici economia noastră nu poate rezista prea mult cu astfel de dobânzi care ar bloca creditarea, deci motorul creşterii economice s-ar gripa brusc".

Concluzia este că am intrat în tranşee fără să o dorim şi că, în continuare, stăm acolo. Cu capul băgat adânc, între umeri...

SWAP

"Decontarea unei operaţiuni de cumpărare <în margine> are loc după două zile lucrătoare, interval în care clientul trebuie să facă rost de leii necesari schimbului valutar pentru care a dat ordinul.

Dacă euro creşte vertiginos, atunci speculatorii îşi închid poziţiile [n.n. - îşi vând valuta] şi-şi marchează profiturile [n.n. - încasează diferenţa dintre preţul de cumpărare şi cel de vânzare la valută].

Această tehnică de a prelungi decontarea, care presupune împrumutul pentru plăţi, se numeşte ."

Cristian Sima

Operaţiunea de swap valutar reprezintă cumpărarea în margine a unei monede contra altei monede, ceea ce înseamnă de fapt, un schimb valutar. Cumpărarea unei monede cu o dobandă mai mare decât moneda vândută înseamă încasarea punctelor de swap (diferenţa dintre dobânzile monedelor pe piaţa interbancară).

Exemplu: pentru a cumpăra euro la un curs al leului de 3,7 lei pentru un euro, investitorul nu trebuie sa deţină niciuna din valute, ci doar 1% margine pentru a suporta pierderea în condiţiile în care cursul nu evoluează confrorm aşteptărilor. Cel care cumpără moneda cu dobânda mai mică trebuie să suporte diferenţa de dobândă dintre leu şi euro (punctele de swap), în timp ce cel care vinde euro şi cumpără lei încasează această diferenţă de dobândă. Punctele de swap se vor transfera astfel, de la cel care a vândut la cel care a cumpărat, cu excepţia comisionului perceput de banca intermediar care se traduce tot în puncte de swap.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. excelent articolul. clar si la obiect. bravo

    Care sa interzica modificarile dobanzilor la credite cu mai mult de 5% din valoarea dobanzii convenite prin contract, evitand astfel in mod sigur,,sprijinirea financiara a calailor de propriile victime".Artcol foarte bun dar trebuie fapte in continuare.

    6 mld. EURO inseamna aprox. jumatate din masa monetara de RON in circulatie!!!! Cred ca suma e exagerata.

    1. si eu subscriu la aceasta opinie, avand in vedere ca nu trebuie cumulate sumele acordate de BNR prin credite lombard: din cate stiu, aceste credite sunt ON, adica in ziua urmatoare sunt scadente si revin in posesia BNR; aceasta eventual, poate majora apoi suma ceruta de banci. Mare atentie la moneda folosita: o data se spune 2 mld. lei si apoi se specifica 4 mld. euro... ori 6 mld euro la cursul de 3.6 lei/euro reprezinta 91% din numerarul in circulatie din 30 sept. 2008!

      Sase miliarde de euro au, in contrapartida,pe swap,echivalentul a saizeci de milioane de euro (in lei).

      de unde iti iei datele, nu te supara ? uita te putin pe site inainte sa spui prostii...http://www.bnro.ro/R o/Press/R20081023im.htm

      M1 = aprox 23 mld euro 

      M2 = aprox 41 mld euro 

      Deci sa fim seriosi...

      sper ca nu te refereai la numerar.,,,acesta n are nici o legatura..  

    1.000.000.000 x 1% = 10.000.00 nu 100.000

    1. Aceasta eroare a aparut in mod inexplicabil pe site - ul ziarului. In versiunea tiparita valoarea este cea corecta.

      Ne cerem scuze si corectam greseala.

      Va recomandam sa cititi ziarul Bursa in continuare! 

    Vad ca nici eu nu-s mai destept...am vrut sa scriu 1.000.000.000 x 1% = 10.000.000 :)

    Bravo Isarescu, daca nu erai tu si Tariceanu sa tempereze cresterile de salarii, euro era mult peste 4 lei

    1. Mai Johann tu esti un "pui" de liberal, LINGAU sau doar handicapat din nastere, unde ai vazut tu responsabilitate la "TARIGIOANA" ?

    CE PORCARIE !! AUZI sa n ai LEI si vii de afara sa distrugi MONEDA

    FACETI voi ce vreti :daca aveti LEU cumparati daca nu PLECATI pe la altii

    Bravo lui Mugur Isarescu! Iata ce inseamna un om competent, care s-a pregatit o viata pentru ceea ce face.Indiferent de ceea ce s-a speculat in privinta lui, este omul potrivit la locul potrivit si exemplul acestei victorii ar trebui luat de catre cei care au autoritatea de a face numiri politice.

    sa-i ajute Dumnezeu pe Mugur Isarescu si pe Tariceanu pentru patriotismul de care dau dovada

    1. Eu zic ruga asa : sa -i dea Dumnezeu lui Isarescu si lui Tariceanu dupa patriotismul lor adevarat, PE CARE, SINGUR DUMNEZEU, si ei il cunosc cu adevarat ! Asa sa-i ajute Dumnezeu!

    ar trebui schimbate;cine ne obliga sa ne lasam santajati in halul asta? auzi, vii cu 1% si cumperi pe veresie; citi dintre domniile voastre aveti posibilitatea asta? ca eu sigur n-am.

    In alta ordine de idei, Isarescu duce un razboi pierdut dinainte. Leul, se mentine doar pe mecanismul monetar derulat de BNR (care in anii trecuti a aruncat dolarii ce cresc acum) si pe stoparea salariilor profesorilor. 

    Altceva? 

    Daca in UE criza se permanentizeaza si trimiterile de euroi inceteaza, ce va face BNR?(Ca sigur, TariGeoana nu va mai fi premier).

    Oricum, articolul este bun. Curios cum alte ziare si televiziuni nu descriu bataliile de la BNR. (Lupta abia a inceput. Punctul nevralgic al Romaniei este lipsa unei economii sanatoase si incasari prea mari din afara; incasari care au ajuns baza sistemului; aici vom fi loviti dur. Si ne meritam soarta. Cum se incurajeaza investitiile localnicilor? firmele autohtone? astea vor tine leul. Masa de afaceristi autohtoni, nu citiva milliardari, care probabil, au si inceput sa speculeze leul.) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb