Războiul din Ucraina poate provoca declanşarea unei noi crize pe piaţa imobiliară

Dr. Vlad Gheorghiu, REALTOR şi consultant imobiliar, membru APAIR
Miscellanea / 22 martie 2022

Războiul din Ucraina poate provoca declanşarea unei noi crize pe piaţa imobiliară

Sectorul rezidenţial din ţara noastră a înregistrat o creştere a preţului mediu / mp de 16% în anul 2021, iar debutul acestui an arăta că trendul este în continuare de ascensiune. Acest trend era susţinut atât de cererea mărită de case şi apartamente, dar şi de preţurile în creştere pentru materialele de construcţii şi terenuri. Războiul declanşat în Ucraina ar putea duce la o scădere a sectorului imobiliar? Va fi aceasta similară cu cea de la debutul crizei din 2008?

Preţurile terenurilor potrivite pentru dezvoltatorii imobiliari erau într-o creştere accelerată la finalul lui 2021 şi începutul acestui an, cu un avans de 20-30% faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, costurile au crescut cu 20-25% în construcţii anul trecut, la materiale preţurile mărindu-se cu 50%.

"Impredictibilitatea a atins cote maxime, influenţând profund piaţa. În această perioadă de război în Ucraina, asistăm la o scădere temporară a cererii şi intenţiei de cumpărare. Este posibil să avem parte din nou de începutul unui nou ciclu imobiliar, întocmai celui din 2008, declanşat de începutul unei noi crize economice. Cei care cunosc cu adevărat ciclurile imobiliare ştiau oricum că acesta urma să se declanşeze în anii următori (1-4 ani). La 14 ani de la declanşarea crizei imobiliare din 2008, care a constituit începutul unui ciclu imobiliar, este posibil sa ne aflăm acum la începutul unuia nou", explică Dr. Vlad Gheorghiu, REALTOR şi consultant imobiliar, membru APAIR (Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari din România), afiliat NAR (National Association of Realtors din SUA).

Avertismentul consultantului imobiliar vine în contextul în care anul trecut s-a înregistrat cea mai mare creştere a preţurilor din sectorul imobiliar de după anul 2015, fiind segmente cu măriri şi de peste 16%. În ceea ce priveşte precedenta perioadă de scădere a sectorului imobiliar din România, amintim faptul că în perioada iulie 2008 - mai 2009 preţul caselor din România a scăzut cu 40%, iar în tot ciclul de scădere a pieţei (2008-2014) acesta s-a contractat cu 50%.

"Declanşarea războiului în Ucraina şi declanşarea sancţiunilor asupra Rusiei au dus deja la majorarea fără precedent a preţurilor la cereale, gaze naturale, energie electrică, materii prime etc. Domeniul imobiliar este interconectat şi dependent de toate aceste fenomene, aşadar cu siguranţă nu are cum să nu fie afectat. Pe termen scurt, cel mai probabil va scădea cererea şi intenţia de cumpărare. De fapt, pot chiar să confirm deja că în urma discuţiilor cu mai mulţi colegi, sunt multe tranzacţii care erau programate să se finalizeze în această perioadă şi care, fie s-au amânat până la finalizarea războiului şi lămurirea situaţiei, fie s-au anulat cu totul", spune Dr. Vlad Gheorghiu, consultant imobiliar REALTOR.

Scăderea cererii ar putea fi facilitată şi de creşterea costurilor pentru creditele bancare. Luna trecută, Banca Naţională a României a crescut dobânda de politică monetară de la 2% la 2,5%, care a devenit dublă faţă de cea din perioada similară a anului trecut (1,25%). Practic, această decizie se poate traduce şi printr-o acordare mai grea a creditelor şi printr-un cost crescut al acestora.

Consultantul spune că este posibil sa vedem scăderi ale preţurilor pentru casele particularilor în scurt timp, dar şi ale dezvoltatorilor imobiliari care au o rată mare a profitului şi care au interesul să ţină vânzările la un nivel ridicat. El este de părere că există şi un efect benefic al acestui război. Acesta poate accelera piaţa de tehnologii sustenabile (pompe de căldură, panouri solare, termoizolaţii mai performante ale imobilelor etc), astfel că noile dezvoltări imobiliare vor fi din ce în ce mai independente energetic.

"Să fie acesta începutul unei noi crize imobiliare? Sincer, nu ştiu dacă poate să garanteze cineva aşa ceva, eu personal nu am acel «glob de cristal», nu ştiu unde se va reechilibra piaţa, dar cred totodată că, datorită contextului actual, este foarte posibil", explică Dr. Vlad Gheorghiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb