Miniştrii de externe a statelor membre NATO participă, astăzi şi mâine, la Bruxelles, la o reuniune în care se va discuta despre războiul din Ucraina şi despre sprijinul acordat acestei ţări pentru a se apăra de atacurile neprovocate ale Rusiei.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Ambasada SUA la Bucureşti, la reuniune va participa şi secretarul de stat american Antony Blinken, care va evidenţia sprijinul ţării sale pentru democraţie şi stabilitate regională în Balcanii de Vest şi va discuta priorităţile pentru Summitul NATO de la Washington din iulie 2024.
Referitor la reuniunea de astăzi, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO a declarat ieri: "Miniştrii de externe vor discuta despre acţiunile destabilizatoare ale Rusiei în Ucraina şi nu numai. Rusia a adus războiul înapoi în Europa şi urmăreşte să ne destabilizeze democraţiile, cu atacuri cibernetice, dezinformare, şantaj energetic şi chiar migraţie. În ultimele săptămâni, Moscova a facilitat sosirea migranţilor la graniţa Finlandei cu Rusia, determinând închiderea punctelor de trecere a frontierei de către autorităţile de la Helsinki. Practic asistăm la folosirea migraţiei ca instrument pentru a pune presiune asupra unui vecin şi a unui aliat NATO.
NATO este solidară cu aliatul nostru Finlanda şi salutăm faptul că Frontex ajută la consolidarea graniţelor acestei ţări. La reuniunea ministerială vom discuta şi despre provocările pe care China le prezintă pentru securitatea noastră. (...) China nu este un adversar, dar acţiunile Beijingului ne provoacă securitatea. Şi trebuie să lucrăm împreună pentru a răspunde. Vom aborda şi situaţia din Balcanii de Vest. Am văzut violenţe grave în nordul Kosovo, retorică dezbinatoare şi secesionistă în Bosnia-Herţegovina şi încercări maligne din partea Rusiei şi nu numai de a semăna discordie în zona respectivă. Împreună cu Înaltul Reprezentant al UE, vom discuta modalităţi de îmbunătăţire a stabilităţii în regiune. NATO a adăugat deja 1.000 de militari în plus în Kosovo şi examinează o creştere a contingentului nostru de menţinere a păcii".
Secretarul general al NATO a precizat că mâine va avea loc prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina la nivelul miniştrilor de externe, la care va participa şi Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei. Potrivit lui Stoltenberg în cadrul reuniunii va fi reafirmat sprijinul pe care NATO îl va acorda pe termen lung Ucrainei.
Jens Stoltenberg a spus: "Luna aceasta, Germania şi Olanda au promis 10 miliarde de euro pentru Ucraina. România a deschis un centru de instruire F-16 pentru piloţii ucraineni. Aliaţii, inclusiv SUA şi Finlanda, trimit mai multe echipamente de apărare aerienă şi muniţie pentru a proteja oraşele ucrainene de atacurile ruseşti. 20 dintre statele membre NATO au format o coaliţie de apărare aeriană a Ucrainei. Aliaţii sunt de acord că Ucraina va deveni membră a NATO. La întâlnirea noastră, vom stabili mai multe recomandări pentru reformele prioritare ale Ucrainei, reforme ce trebuie implementate pe măsură ce continuăm să sprijinim Kievul pe drumul său către aderarea la NATO".
Un moment al întâlnirii de la Bruxelles va fi dedicat Suediei, care nu a primit acceptul Ungariei pentru a deveni membru al NATO, iar procedura de ratificare din partea Turciei se află încă în parlamentul de la Ankara.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO a spus: "Aderarea Suediei va face NATO mai puternică şi vom fi toţi mai în siguranţă. Salut faptul că parlamentul turc a început procesul de ratificare. Contez pe Turcia şi Ungaria să îşi finalizeze ratificările cât mai curând posibil. A sosit timpul".
Reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO are loc în contextul în care reprezentanţii puterii de la Kremlin au afirmat săptămâna trecută că Alianţa doreşte să instaleze capacităţi militare nucleare în zona Mării Negre şi în care amiralul Ercument Tatlioğlu, comandantul Forţelor Navale ale Turciei a declarat recent că flota militară a ţării sale poate asigura securitate la Marea Neagră şi că nu doreşte ca în această zonă să intre vreo altă ţară, nici măcar forţele navale ale NATO.
1. Planul bine stabilit .
(mesaj trimis de esop în data de 28.11.2023, 12:37)
Mai toata lumea uita cum Ucraina a fost cindva o mare putere nucleara . Mai toata lumea uita cum SUA dispune acum de capacitati nucleare de mica putere ce pot fi lansate de noile avioane invizibile B21 .Toata lumea uita ceea ce Putin ne-a zis de curind .Romania si rachetele aflate in baza militara de la Deveselu pot fi reconfigurate cu focoase ce contin lovituri nucleare .Toata lumea uita noua Alianta numita Trilaterala Rep.Moldova ,Romania si Ucraina si forta ei comuna de raspuns militar .Toata lumea uita cu cit s-au extins granitele Rusiei cu NATO prin aderarea celor doua tari .Toata lumea uita importanta strategiilor militare NATO ce acum au la indemina si cunosterea oferita NATO de catre Ucraina atunci cind facem referire la fortele militare ale Rusiei si la locatiile acestora ca si la cunosterea oferita NATO atunci cind aflam ,cu exactitate, ce contin aceste capacitati sovietice .NATO cunoaste totul multumita informatiilor de inteligence ce apartin Ucrainei .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2023, 13:12)
Deci le-au spus ucrainienii la americani in Februarie 2022, ca au ei poze din satelit cum ca vor fi atacati de mujici, locatiile cu concentrare de trupe si efectivele:-)