RĂZBOIUL DINTRE BURSA DE LA MOSCOVA ŞI BURSA DE LA KIEV De pe frontul de est, nicio veste bună

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 august 2022

De pe frontul de est, nicio veste bună

Bursa de la Kiev - pusă pe butuci de războiul lui Putin

Bursa de la Moscova, o fantomă în care investitorii străini nu mai au încredere

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a transformat bursa de la Kiev într-o piaţă destinată exclusiv finanţării guvernului şi forţelor armate prin obligaţiuni de război. În acelaşi timp, bursa de la Moscova s-a transformat într-o bursă "neinvestibilă", după cum arată furnizorul de indici MSCI, în condiţiile în care investitorii străini sunt confruntaţi cu restricţii de capital şi nu pot tranzacţiona în mod liber pe această piaţă. Ziarul BURSA a făcut o comparaţie a celor două burse care arată impactul războiului Rusia-Ucraina asupra ambelor platforme de tranzacţionare şi modul în care confruntarea militară le-a transformat.

În aprilie 2022, valoarea tranzacţiilor de la principala bursă din Ucraina a fost de doar 5% din valoarea tranzacţiilor din aprilie 2021

În iulie 2022, valoarea tranzacţiilor de pe principala bursă din Ucraina (PFTS - First Stock Trading System) a fost de doar 16,24 milioane de dolari (0,6 miliarde de hrivne ucrainene), de trei ori mai mica în comparaţie cu iunie, când a fost de 49,22 milioane de dolari (1,83 miliarde de hrivne), potrivit datelor de pe platforma ucraineană.

Totodată, în aprilie 2022, valoarea tuturor tranzacţiilor de pe bursa din Ucraina a fost de 23 de milioane de dolari. Comparativ, valoarea totală a tranzacţiilor din aprilie 2022 a fost de doar 5% din valoarea tranzacţiilor din aprilie 2021, care s-a ridicat la aproximativ 493,3 de milioane de dolari. De asemenea, în luna ianuarie 2022, înainte de izbucnirea războiului, valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 811,09 de milioane de dolari (30,15 miliarde de hrivne ucrainene).

Prăbuşirea activităţii de tranzacţionare vine ca urmare a introducerii legii marţiale, pe durata căreia se tranzacţionează exclusiv bonduri guvernamentale de război.

Tranzacţionarea şi compensarea au fost suspendate complet în data de 25 februarie, la o zi după invazia rusească în Ucraina. Mesajul de pe site-ul operatorului bursei ucrainene a fost următorul: "Ne cerem scuze pentru dificultăţile create. Vă rugăm vindeţi toate rublele ruseşti, toate acţiunile, bondurile, ETF-urile, ADR-urile şi GDR-urile ruseşti. Ajutaţi Ucraina să lupte cu Rusia!".

În prezent, la bursa ucraineană se tranzacţionează exclusiv bonduri de război

Din data de 2 martie, tranzacţionarea a fost reluată doar pe două emisiuni de obligaţiuni de război (221436 - UA4000221436 şi 225668 - UA4000225668), mesajul bursei fiind: "Ajutaţi finanţarea Forţelor Armate ale Ucrainei".

În 11 mai s-a dat aprobarea pentru un nou participant la piaţă, iar, per total, în luna mai numărul conturilor deschise pentru tranzacţionarea pe exchange-ul ucrainean a crescut de opt ori, după ce Universalbank a deschis aproape 70.000 de noi conturi. Doar în luna mai, noile conturi au achiziţionat bonduri de război de peste 25 de milioane de dolari, circa 65% din toate bondurile militare vândute în luna respectivă.

În continuare pe bursa ucraineană se tranzacţionează numai bonduri guvernamentale pentru finanţarea războiului cu Rusia, în condiţiile în care sunt listate pe principala bursă ucraineană un total de 389 de instrumente financiare.

Lipsa activităţii de la principala bursă ucraineană se vede în dinamica non-existentă a indicelui PFTSI, indicele de referinţă al Ucrainei în indicii S&P Emerging Markets. PFTS este membru în World Stock Exchange Federation şi International Stock Exchange Association.

Înainte de invazia Rusiei, respectiv în perioada 1 ianuarie - 24 februarie, prin bursa ucraineană s-au realizat următoarele finanţări: 6 emisiuni de acţiuni, 8 emisiuni de obligaţiuni corporative, 3 emisiuni de obligaţiuni municipale, 1 emisiune de acţiuni din partea unui emitent cu rezidenţă fiscală în afara Ucrainei şi 1 emisiune de obligaţiuni a unui emitent cu rezidenţă fiscală în afara Ucrainei.

Sistemul de tranzacţionare al PFTS este în operare din 1996 şi reprezintă cea mai mare piaţă de tranzacţii la vedere din Ucraina, care este în continuare clasificată drept piaţă de frontieră.

Indicele principal PFTSI este compus în mare parte din companii specializate în extracţia şi procesarea de materii prime, indicele dând o pondere mai însemnată sectorului industrial al economiei ucrainene.

Totodată, capitalizarea de piaţă a companiilor de la bursa ucraineană se ridica la nivelul anului 2018 la 4,45 miliarde de dolari. Bursa ucraineană a atins un maxim local (cel mai ridicat nivel din 2012 încoace) în luna septembrie 2018, la 608 puncte (indicele PFTSI).

Bursa din Rusia funcţionează, dar este o piaţă pe care "nu se poate investi"

În comparaţie cu exchange-ul din Ucraina, bursa din Rusia a reluat tranzacţionarea în finalul lunii martie după o lună întreagă de suspendare a activităţii. Mai întâi, pe 24 martie, tranzacţionarea a fost reluată, însă la un nivel limitat, atât ca ore cât şi ca operaţiuni pe instrumente, în condiţiile în care indicele MOEX al Moscow Stock Exchange s-a prăbuşit cu 53% din data de 16 februarie până în data de 24 februarie, ziua invaziei ruseşti, iar cel mai probabil s-ar fi dus şi mai jos dacă autorităţile ruseşti nu ar fi intervenit - în 25 februarie s-a luat decizia suspendării tranzacţionării pe o perioadă nedeterminată.

Cele mai mari schimbări în ceea ce priveşte bursa moscovită sunt cele ce vizează capitalizarea şi încrederea investitorilor străini. MOEX, indicele principal al bursei din Rusia, afişează în prezent un declin de 44% în acest an, scădere ce a redus capitalizarea companiilor ruseşti incluse în acest indice la 195,25 miliarde de dolari la începutul lunii august, de la 348,7 miliarde de dolari în decembrie 2021. Capitalizarea tuturor companiilor listate la bursa moscovită se situa în finalul lui decembrie 2021 la 842 miliarde de dolari.

În ceea ce priveşte încrederea investitorilor, aceasta este ilustrată cel mai bine de faptul că mai multe GDR-uri ale companiilor ruseşti listate la bursele străine (inclusiv Gazprom) au fost delistate după începerea războiului cu Ucraina, respectiv după ce companiile au ajuns să fie evaluate la zero. Totodată, Rusia a impus controale de capital pentru a bloca capitalul extern în Rusia şi pentru a evita noi deprecieri ale rublei şi a preţurilor activelor - străinii nu au putut să-şi vândă acţiunile, iar traderilor li s-a interzis să mai vândă short active ruseşti (adică să parieze pe scăderea lor).

De notat că bursa moscovită nu a fost niciodată extrem de importantă pentru economia rusă, iar tranzacţionarea de la Moscova era în principal dominată de traderii străini, care deţin marea majoritate a acţiunilor disponibile la tranzacţionare. Moscow Stock Exchange era deja văzută ca o bursă pentru cei cu o toleranţă la risc ridicată având în vedere interferenţa statului în companiile mari şi gradul ridicat de corupţie din Rusia. La o săptămână distanţă de începutul războiului, bursa rusească a fost clasificată de furnizorul de indici MSCI drept o piaţă "la care nu se poate investi" (eng. uninvestable - n.r.), în condiţiile în care băncile deţinute de stat şi fondurile lor de investiţii au început să fie prezente la cumpărare pentru a susţine preţurile. Acţiunile ruseşti au fost eliminate în luna martie din indicii MSCI, iar London Stock Exchange a suspendat tranzacţionarea GDR-urilor a 27 de companii ruseşti cu legături guvernamentale.

Analist rus de pe piaţa moscovită, în luna martie: "Dragă bursă de valori, ai însemnat mult pentru noi, erai atât de interesantă, ne erai apropiată. Odihneşte-te în pace, drag tovarăş!"

Restricţiile de capital arată în continuare izolarea economică în care se află Rusia în raport cu marii investitori din pieţele externe. Nici investitorii locali nu erau foarte optimişti, cel puţin în debutul lunii martie: la o săptămână de la invazia Ucrainei, un analist financiar rus, pe numele lui Alexsandr Butmanov, a fost întrebat live la o televiziune din Rusia ce strategie de investiţii adoptă având în vedere situaţia pieţei de capital din ţara sa. Bărbatul a glumit iniţial că se va angaja ca Moş Crăciun în cazul în care va fi forţat să-şi schimbe profesia, iar apoi a desfăcut o sticlă de apă minerală pe care a închinat-o în numele morţii unui "drag tovarăş", piaţa bursieră a Rusiei.

"Îl voi saluta pe Sergey Yusichenko, care a cântat moarte burselor acum 13 ani. Astăzi beau apă minerală. Dragă bursă de valori, ai însemnat mult pentru noi, erai atât de interesantă, ne erai apropiată. Odihneşte-te în pace, drag tovarăş!", a spus Butmanov.

Chiar dacă economia rusă a făcut faţă mult mai bine sancţiunilor economice decât se anticipa în urmă cu câteva luni - ca urmare a ponderii ridicate în venituri a materiilor prime vândute către Occident şi alte ţări şi a manipulării preţurilor din pieţele europene de gaz natural -, piaţa bursieră din Rusia continuă în prezent tendinţa descendentă demarată în finalul lui 2021, odată cu tensionarea relaţiilor cu Occidentul şi accentuată după începutul războiului împotriva Ucrainei.

În acest an, economia Rusiei este prognozată să se contracte cu 8,5%, acesta urmând să fie cel mai mare declin economic de la căderea Uniunii Sovietice. Totodată, analiştii internaţionali punctau recent că "Putin a năruit visul Moscovei de a deveni un centru financiar internaţional". Hassan Malik, analist la Loomis Sayles, companie americană de consultanţă în managementul investiţiilor, a declarat recent pentru Business Insider: "Kremlinul a depus multe eforturi pentru a face din Moscova un centru financiar internaţional. Diferiţi politicieni ruşi, inclusiv Putin, au vorbit ani de zile despre transformarea Rusiei într-un centru financiar internaţional. (...) La nivel oficial au fost făcute eforturi pentru a îmbunătăţi profilurile Moscovei şi ale Sankt-Petersburgului, iar Kremlinul s-a străduit să facă din rublă o monedă de rezervă globală".

Astăzi, Rusia este aproape un paria internaţional, instituţiile financiare globale retrăgându-se din ţară din cauza sancţiunilor aplicate pentru războiul cu Ucraina. În martie, la doar câteva zile după invazie, TheCityUK - un jucător important din industrie - a anulat un memorandum de înţelegere cu Rusia prin care se angajase să susţină Moscova să devină un centru financiar internaţional. De asemenea, la numai 100 de zile de la înfiinţare, un grup de lucru global susţinut de Statele Unite a blocat şi îngheţat active de peste 330 de miliarde de dolari ce aparţin ruşilor şi băncii centrale din Moscova. De asemenea, zeci de companii au părăsit deja Rusia sau au anunţat că intenţionează să-şi vândă activele locale şi să se retragă de pe această piaţă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Iiiinvestiti iiin rrrublaaaa... O să vă tot îmbogățiți !

    "În acest an, economia Rusiei este prognozată să se contracte cu 8,5%"

    asta era inainte sa se constate ca "economia rusă a făcut faţă mult mai bine sancţiunilor economice decât se anticipa în urmă cu câteva luni "

    ... iar rezultatul este ca pana acum PIB-ul Rusiei s-a contractat cu doar -3.9% in iunie si revine pe crestere in iulie. Preturile in iulie au inceput sa scada. Analistii occidentali si-au revizuit mai recent prognoza si vad chiar -3%.... .... deci povestea cu -8% este istorie....la fel de valabila cu fantezia "Ucraina castiga, mai are putin si castiga". 

    eu am bvb aicea o bursa foarte buna unde sunt companii f serioase mai ales pe aero, si rasdacele care nu mai pleaca o data daca tot n-au nicio treaba pe aici

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb