RĂZBOIUL DINTRE SIF-URI IA AMPLOARE SIF1 şi SIF4 cer debarcarea lui Tudor Ciurezu de la conducerea SIF Oltenia

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iunie 2019

Tudor Ciurezu

Tudor Ciurezu

Patru administratori ai SIF5 sunt acuzaţi de obstrucţionarea voinţei acţionarilor, încălcarea obligaţiei de loialitate faţă de societate şi a prevederilor legale referitoare la corecta informare a investitorilor

Tudor Ciurezu: "Conducerea SIF5 nu poate pune în practică nişte hotărâri care sunt contestate în instanţă chiar de către acţionari"

Grupul de acţionari ai SIF Oltenia (SIF5), format din SIF Banat - Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), ce deţin împreună 5% din societatea de investiţii cu sediul în Craiova, solicită convocarea acţionarilor SIF5 pentru revocarea a patru administratori printre care şi Tudor Ciurezu care ar urma, în cazul unui vot pentru, să fie înlăturat şi din fotoliul de director general al SIF Oltenia, reiese din comunicatul SIF5 trimis operatorului pieţei noastre de capital.

Pe lângă demiterea lui Tudor Ciurezu, cele două societăţi de investiţii financiare mai cer revocarea Aninei Radu, a lui Carmen Popa şi Nicolae Stoian din Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia, pe care-i acuză de obstrucţionarea voinţei acţionarilor, încălcarea obligaţiei de loialitate faţă de societate şi a prevederilor legale referitoare la corecta informare a investitorilor.

Administratorii sunt învinuiţi de contestarea iraţională a propunerilor acţionarilor pentru reducerea membrilor CA de la şapte la cinci şi implementarea unor mecanisme adecvate şi eficiente de control al actelor de administrare ale societăţii, măsuri votate în AGEA SIF Oltenia luna trecută.

În plus, SIF1 şi SIF4 susţin că Tudor Ciurezu doreşte să îşi menţină controlul personal şi cvasidiscreţionar asupra actului decizional în cadrul SIF Oltenia, care să îi permită continuarea practicii de a încheia singur acte de administrare, înconjurat de organe cu rol decorativ, care nu au capacitatea de a evalua fundamentarea unor astfel de acte sau conformitatea lor în raport cu drepturile şi interesele societăţii.

În acest context, Tudor Ciurezu, conducătorul SIF Oltenia ne-a declarat: "Respect demersul acţionarilor de a-şi exercita cu loialitate şi responsabilitate drepturile ataşate calităţii de acţionar al societăţii, atât timp cât sunt exercitate cu bună credinţă, în interesul societar şi nu în dauna celorlalţi acţionari. Înţeleg şi graba de care aceştia dau dovadă de a intra într-o societate lichidă, performantă, restructurată şi neimplicată în afaceri dubioase. Ei nu au reuşit în societăţile pe care le reprezintă să cunoască performanţa, să înţeleagă ce sunt investiţiile aducătoare de valoare adăugată, să simtă cât de cât mulţumirea acţionarilor pentru modul în care este gestionată societatea. Sper ca înainte de a ajunge să transforme SIF5 într-o filială a SIF1, conducătorii acestei societăţi să dea socolteală de calitatea investiţiilor efectuate în societăţile pe care le reprezintă, de rezultatul acestora. Să explice tranzacţiile cu semn de întrebare asupra valorii la care au fost finalizate de societăţile pe care le deţin în totalitate, tranzacţii subevaluate cu milioane de euro, după propriile raportări.

Să dea socoteală de filializarea excesivă pe care o practică, de cedarea efectivă a unor activităţi din cadrul obiectului de activitate. Sper ca, în AGA din 20 iunie de la SIF1 (n.r. care a fost convocată la solicitarea unui grup condus de SIF5), acţionarii care acum pot vota fără costuri suplimentare, doar prin completarea buletinului de vot şi o copie după actul de identitate, să îşi exprime punctul de vedere asupra calităţii managementului celor care acuză lipsa de performanţă a SIF5. Conducerea societăţii SIF Oltenia nu poate fi transformată într-o jucărie teleghidată de SIF1 şi SIF4, prin persoana domnului Marcel Gheorghe (n.r. avocat, secretar al AGEA SIF5 din data de 9 mai, propus de SIF1 şi SIF4)".

În opinia lui Tudor Ciurezu, autorii solicitării de convocare a acţionarilor SIF Oltenia, demonstrează uriaşe lipsuri în cunoaşterea şi incapacitatea de a citi şi înţelege legislaţia care reglementează SIF-urile.

"Conducerea SIF5 nu poate pune în practică nişte hotărâri ale Adunării Generale care sunt contestate în instanţă de către acţionari. Tot conducerea SIF Oltenia nu poate să interzică acţionarilor dreptul de a contesta în instanţă hotărârile adunării generale".

Este o afirmaţie care vine în condiţiile în care, mai mulţi acţionari ai SIF5, printre care şi casa de brokeraj Voltinvest au cerut, în instanţă, suspendarea executării hotărârilor acţionarilor SIF Oltenia data de 9 mai 2019, când s-a votat reducerea numărului administratorilor şi înfiinţarea unui Comitet Investiţional la SIF5.

"Pe de altă parte, nu eu am sarcina implementării hotărârilor acţionarilor, ci este a secretarului de şedinţă, după cum s-a votat în Adunarea Extraordinară. De altfel, doamna Anina Radu, adiministrator al SIF5, a ridicat problema clarificării competenţelor de implementare a hotărârilor AGEA de către secretarul de şedinţă, în dauna Consiliului de A­dministraţie şi a conducerii superioare. Dar secretarul de şedinţă a refuzat să ia în considerare atributele conducerii pe care le invoca doamna Radu. Cum putem fi acuzaţi de neimplementarea hotărârilor acţionarilor dacă nu am avut acest drept dat prin adunarea generală?", a punctat Tudor Ciurezu.

Totodată, cele două SIF-uri îl acuză pe conducătorul SIF5 că, pentru a obstrucţiona implementarea unor mecanisme eficiente de control, a coordonat elaborarea unor documente care să susţină, nelegal, concertarea unor acţionari în legătură cu SIF Oltenia, în speţă mai multe fonduri de investiţii despre care Tudor Ciurezu a susţinut că acţionează concertat cu grupul din jurul SIF1 şi SIF4, controlând astfel voturi cu mult peste 5%, respectiv 28,5%.

În plus, în document se arată că aproape toate entităţile pe care Tudor Ciurezu le acuză că acţionează concertat în mod nelegal în cadrul SIF Oltenia deţin sau administrează portofolii de acţuni ale acestui emitent de ani de zile şi, cel mai probabil, chiar au votat în favoarea sa la începutul mandatului său.

"Cu toate acestea, concertarea acestor entităţi nu a fost reclamată de administratorul Tudor Ciurezu decât în luna aprilie a anului 2019, adică atunci când interesele sale personale o cereau în detrimentul

celor ale societăţii, de îmbunătăţire a guvernanţei corporative", se arată în comunicat, în care se adaugă: "Părtinirea vădită a administratorului Tudor Ciurezu este evidenţiată de faptul că, până în luna aprilie a anului 2019, acesta nu a identificat grupuri de acţionari care să lucreze concertat în cadrul SIF Oltenia".

Totuşi, conducătorul SIF5 care în continuare este de părere că SIF1 şi SIF4 acţionează concertat cu alte fonduri în legătură cu SIF Oltenia, susţine că nu a avut posibiltatea să analizeze în detaliu această acţiune concertată deoarece nu dispunea de suficiente elemente care să poată ducă la această concluzie.

"Este prima dată când rezultă că sunt fonduri de investiţii finanţate în proporţie de 90% de SIF1 şi SIF4 şi care deţin acţiuni la SIF5, dar şi la SIF1 şi SIF4", ne-a spus conducătorul SIF Oltenia.

În cazul în care administratorii SIF Oltenia vor fi revocaţi, acţionarii SIF5 vor trebui să aleagă alţi administratori ai societăţii, pentru un mandat cu o durată egală cu o perioadă care începe cu data alegerii acestora şi care se termină la 21 aprilie 2021.

Totodată, comunicatul SIF5 subliniază că, în urma revocării ca administrator, Tudor Ciurezu nu mai poate ocupa funcţia de director general, care urmează să fie deţinută de persoana desemnată de Consiliul de Adminis­traţie, potrivit art. 9 din actul constitutiv al societăţii.

"Punctul propus pe ordinea de zi referitor la încetarea mandatului de director general al SIF Oltenia deţinut de administratorul Tudor Ciurezu şi ridicarea drepturilor acestuia este justificat de asigurarea funcţionării corespunzătoare a societăţii după revocarea administratoru!ui, care este director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie", se arată în raportul SIF1 şi SIF4.

Totodată, acţionarii SIF Oltenia trebuie să mai aprobe angajarea unor avocaţi pentru apărarea şi reprezentarea SIF5 în faţa instanţelor de judecată sau a oricăror instituţii şi autorităţi, în orice procese sau proceduri litigioase prezente sau viitoare în legatură cu hotărârile adoptate de adunarea generală a acţionarilor societăţii, pentru perioada mai-decembrie 2019, cu un onorariu de maximum 9.000 de lei pentru fiecare proces sau procedură litigioasă.

Solicitarea SIF1 şi SIF4 vine după ce, la finalul lunii mai, un grup de acţionari ai SIF Banat - Crişana, condus de Tudor Ciurezu, au cerut completarea ordinei de zi a adunării generale a acţionarilor SIF1, din data de 20 iunie 2019, cu o serie de puncte printre care se află prezentarea unui raport care să explice motivele pentru care SIF Banat - Crişana nu s-a constituit parte civilă în procesul lui Dragoş Bîlteanu şi Najib El Lakis, dar şi revocarea actualei conduceri a societăţii, reprezentată de Bogdan Drăgoi şi Radu Răzvan Străuţ.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Tovarasul Ciurezu paste iarba pe care o cunoaste si nici nu se gindeste sa se inarmeze altfel decit stie. Aceeasi oaste, aceeasi strategie, aceeasi tactica, acelasi arsenal. De ce ar schimba o reteta care l-a facut victorios pina acum?!? Numai ca situatiile nu se compara. Lupii tineri au un plan, care chiar ar putea functiona. Numai ca n-au nici o doza de scepticism, nici cea mai mica indoiala. Orice variabila de amplitudine neasteptata, orice incident vor perturba planul. Prevad un cimp de lupta plin de cadavre. Poate ca-i mai bine asa...

    1. Ieri a fost 11 iunie. In 1948 Poporul si-a trecut in patrimoniu activele smulse din ghiarele exploatatorilor, burjuilor si strainilor. Ca sa putem noi sa inovam retrocedari si improprietariri si sa facem burta grasa astazi la sif-onari si templetoni. Puteau si oamenii astia, Ciurezu, Dragoi etc, sa dea si ei o masa, sa sarbatorim! Va dati seama ca fara Nationalizare azi n-aveam SIF-uri?

      Da. Ciurezu miroase a trecut, Dragoi e viitorul nascut mort!:)) Macar sa vina naibii Serviciile sa ne conduca economia pe fata!

      Credeam ca o sa tii cu oltenii, ca vazui ca ii tot torpilezi pe 'lupii tineri', pe unde-i prinzi... Cu nea Ciurel nimic-nimic? Cum o sa te umflii in pene daca pica si tu n-ai avut nicio contributie?

      Mariane, daca m-ai citi pe mine, si nu-n diagonala, ai sti ca nu tin cu nimeni niciodata. Imi plac caprele moarte si vecinii neconsolati. Cu sif-urile am o problema de cind exista. N-am cum sa tin cu unii sau cu alti. Capitalistii fara capital sa iasa la pensie si baietii destepti sa fie destepti pe banii lor! Pregatesc o chestie foarte tare cu alt SIF, inafara de astea 3 in discutie acilea... Si mai am un mega text la Make-n sertar care n-are legatura cu piata de capital dar care imi va aduce mai multe injuraturi decit am capatat in ultimul an.

      la care sif.2 sau 3.unul din cele doua are tot ce ii trebuie ptr. o investigatie serioasa.care o fi?eu il stiu dar sint curios daca tragi nr cistigator.

      nationalizarea din 48 afost motorul capitalismului de astazi.asa au apurut niste neica nimeni multimilionari in euro fara sa puna capital propriu la lucru.ma refer la sifuri.cum mamadracului daca nu aduci 1 leu de acasa ajungi multimilionar?si asta in 28 ani cind capitalisti adevarati munceau generatii.

      Foarte interesant ....ai vândut acțiunile de la 2 și 3 și deturnezi atenția pana le vinzi si de la 5?

      Noi suntem gata sa le cumpăram.... și poate mai vinzi și ce lasi sa se înțeleagă ca ai ști...dacă chiar sti ceva....deși nu prea cred ca acum mai ai ceva valoros de vânzare.

      Te aștept sa treci pe la mine ca suntem aproape! 

      Iritarea care transpare din răspunsul tău și limbajul folosit îmi confirma identitatea ta și faptul ca nu ai absolut nimic de vânzare în legătura cu SIF-urile!!! ...ești un asset depreciat.

      Ramane valabila invitația la un whisky..!!! :)) 

      Pune assetul meu depreciat linga al tau si mai vorbim.pina atunci esti la infinit distanta.ai ramas acelasi si e pacat.

    Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale conferă adunării generale ordinare a acţionarilor dreptul de a revoca oricând pe administratori, dar arată că, în cazul în care revocarea survine fără justă cauză, deci fără motive întemeiate, administratorul este îndreptăţit la plata unor daune-interese.

    Rezultă că revocarea este îndreptăţită atunci când ea se fundamentează pe existenţa unor cauze de incapacitate sau incompatibilitate evidenţiate după numirea administratorilor, pe lipsa de abilităţi manageriale sau incompetenţa acestora precum şi pe încălcarea de către aceştia, în mod culpabil, a îndatoririlor legale şi statutare ce le revin. 

    Daca Ciurezu a cerut revocarea lui Dragoi si Straut cu justa cauza, adica motivand solicitarea prin reaua lor credinta in ceea ce priveste administrarea patrimoniul incredintat, administrare care s-a facut in interesul unui grup de actionari dovediti infractori, Dragoi cere revocarea a 4 administratori fara justa cauza, doar in scopul extinderii acelui mod infractional de administrare si la SIF5. 

    Cine nu vede asta ori e prost ori e infractor. 

    1. Recte Statul. Avem legi idioate. E normal, am vazut cine le concepe si cine le voteaza. Revocarea si inlocuirea unui administrator este privilegiul natural al actionarilor majoritari. Care n-ar trebui sa aiba nevoie de nici un temei explicabil public. Dar e un privilegiu care se cumpara cu bani. Fiecare procent costa cit scrie la ultima evaluare. Cit costa o actiune la un SIF? Cui apartine fiecare actiune? Pragul e o treaba injusta. Dar daca exista norme care descriu concertarea, aceasta trebuie constatata de buna credinta. De ce avem in tara asta atitea autoritati de reglementare si verificare? Tot dialogul legal dintre Dragoi si Ciurezu denota patima generata de ilegimitatea controlului si ascundere dupa deget. Pe de alta parte, cum e protejata proprietatea detinatorului minoritar in legea romana? Cu riscul de a ma repeta, nu trebuia s-avem Sif-uri si astfel de legi. Daca le avem, asa ne trebuie!

    Scarbos, mi-e sila! “Contestarea irationala”, “controlul personal si cvasidiscretionar asupra actului decizional”... Cata ostilitate puerila, cata cainosenie, cata arama pe fata! Si Ciurezu se pune la mintea lor, “Sa dea socoteala de filializarea excesiva”, “actionarii sa isi exprime punctul de vedere”... Asta e capitalismul romanesc, jegos, asta e piata noastra, o suma de manevre perverse si fatarnice, animate de lacomie si ura viscerala exprimate in ciuda legii! Autorul articolului vorbeste de un razboi. Cu pace, cu munca, cu respect la noi nu merge. Cine plateste razboaiele de la SIF-uri? Dragoi si Ciurezu cu bani de la familiile lor de politruci si lipitori?

    1. a vandut ca ciocoflenderii BCR inainte de a micsora capitalul social si acum fac ei pe durii dupa ce au prejudiciat societatile cu zeci de milioane pe care nu le au cerut de la BCR Nea Ciurezu le da lectii si i bate la opopou. cu cureluscha

      Ciurezu e oricind de preferat alora de la 1-4. Desi, cind ma gindesc ca Dragoi ar fi putut ramine ministru, ma bucur ca-i la Sif, prefer raul mai mic...

    Apreciez ca MA prezinta ambele puncte de vedere, dar trebuie citite rapoartele de fundamentare ale cererilor de completare OZ la SIF 1 sau convocare AGA la SIF5 . In felul asta iti faci propria ta parere si nu te mai multumesti sa comentezi ce comenteaza MA.

    Pentru mine lucrurile sunt simple: SIF 1 nu a platit dividende 4 ani , a investit in fonduri inchise sau deschise si Ciurezu intreaba cu ce randament? Care este beneficiul pentru actionari?  

    SIF5 a dat dividende in tot acest timp si are cel mai lichid si cel mai transparent portofoliu ( fara suveici si alte paravane).  

    Dragoi trebuie sa plece de la SIF 1 . pt ca nu poate fi in acelasi timp membru CA la un AFIA (SIF1) si membru CA la institutia de credit care este depozitar (BRD). Si daca tot trebuie sa plece ii trebuie o altă functie de presedinte SIF adica functia lui Ciurezu. 

    Conducerea ASF se face ca nu vede si te intrebi ori sunt prosti , ori sunt complici?

    Pana la urma sper sa se faca lumina, altfel bursa asta devine un fel de joc si prinsoare. 

    1. Nu ca ar fi din cale-afara de destepti... Dar, din suficienta lui BD, adica din extra-suficienta, ca el in mod natural se crede buricul Pamintului, transmisa si slugilor care redacteaza vorbele, se vede clar ca omul se bazeaza pe loialitate remunerata si nu pe imbirligare avocateasca. Nimeni nu se mai chinuie sa salveze macar aparentele. Dar teza asta nu e presupus demonstrata. Daca va fi cindva, bye bye BD! Se va termina, ca orice BD, cu un mars triumfal spre un loc cu tranzactii la chiosc, o data pe saptamina...

      Pericolul cel mai mare este ca imprumuta obiceiurile din politica aceeia care ar trebui sa se ocupe doar de a administra banii actionarilor. Meritocratia este inlocuită cu cleptocrația.

    Dl BD isi etalează cu atata ostentatie puterea ca pare ca de fapt nu o are mai deloc. Iar ASF a intrat într-un joc periculos . Între timp piata moare încet și sigur.

    Lupta mare ... Moncher! E bine că se întâmplă! Păcat doar că prea târziu... Ce era de dat... s-au cam dat! Acum lupta e .... pentru cine pleacă ultimul, cel care va stinge lumina!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb