Răzvan Paşol, Patria Asset Management: "Trebuie să avem o alocare foarte bună a economiilor pe clase de active"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 septembrie

Răzvan Paşol, Patria Asset Management: "Trebuie să avem o alocare foarte bună a economiilor pe clase de active"

English Version

"Istoria a arătat că, pe perioade mai îndelungate de timp, toate scăderile pieţelor de acţiuni au fost recuperate şi depăşite"

"În România avem problema deficitului; probabil că nota de plată o vom vedea în cursul anului viitor"

Investitorii trebuie să aibă o alocare a economiilor pe clase de active, care să le permită atât să beneficieze de creştere cât şi să le asigure o anumită linişte în perioade de scădere ale pieţelor, spune Răzvan Paşol, CFA, Director General al Patria Asset Management.

Analistul a afirmat: "În momentele de scădere ale bursei, un investitor în fonduri de acţiuni nu ar trebui să facă nimic diferit faţă de ce făcea până atunci. Istoria a arătat că pe perioade mai îndelungate de timp, de trei, cinci sau zece ani ani, toate scăderile acţiunilor au fost recuperate şi depăşite. Pe termen lung, performanţele fondurilor de acţiuni sunt pozitive, aşa că trebuie să încercăm să nu ne speriem (n.r. când pieţele scad). Nu este simplu şi trebuie să avem o alocare foarte bună a economiilor pe clase de active. Nimeni nu ar trebui să recomande investirea tuturor banilor pe care-i avem într-un fond de acţiuni, ci doar o parte care să ne asigure o anumită performanţă a acelor economii, dar care să ne dea şi un anumit confort, adică să putem dormi liniştiţi noaptea când acţiunile scad. Odată realizată această alocare a activelor, trebuie să avem o perspectivă pe termen lung şi să facem investiţii regulate, pentru a avea performanţe pe măsură creşterii economice şi a aşteptărilor".

Legat de perspectivele pentru ultima parte a lui 2024 şi anul viitor, Răzvan Paşol a spus: "Este greu de făcut estimări mai ales pe termene scurte. Este posibil ca anul viitor să fie mai agitat decât ultimii ani, să vedem volatilitate mai mare şi perioade de scăderi. Noi ne concentrăm pe fondurile de tip ETF, care au o strategie pasivă de investiţii. ETF-urile replică indicii BVB, astfel încât nu încercăm să anticipăm ce va face economia sau bursa, ceea ce este foarte dificil".

Director General al Patria Asset Management a punctat că se aşteaptă la creşteri de taxe, la anumite măsuri fiscale care să aibă un impact negativ asupra economiei dar că nu poate estima în ce măsură, pe ce perioadă şi cum vor afecta aceste lucruri preţurile acţiunilor şi a fondurilor care investesc în acţiuni.

"Vedem o încetinire a creşterii economice, ceea ce sigur că nu ne bucură. În România avem problema deficitului (n.r. bugetar) şi probabil că nota de plată o vom vedea în cursul anului viitor. Dar ca investitori în fonduri de acţiuni cred că nu trebuie să încercăm să anticipăm ce vor face economiile şi pieţele, ci cred că trebuie să rămânem investitori pe termen lung", a afirmat Răzvan Paşol.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb