"Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), cea mai mare bancă britanică deţinută de stat, ar putea plăti până la 500 de milioane de lire sterline (804 milioane de dolari) - amenzi în urma anchetelor privind manipularea dobânzilor interbancare Libor, conform unor surse apropiate situaţiei, citate de presa străină. Acestea spun că penalităţile ar putea fi acordate săptămâna viitoare, în baza acordurilor pe care le va încheia RBS cu autorităţile din Marea Britanie şi Statele Unite. Potrivit surselor, autorităţile britanice şi-au încheiat investigaţia privind RBS, însă cele din SUA continuă ancheta.
Oficialii RBS, ai Autorităţii Serviciilor Financiare din Marea Britanie, ai Comisiei americane pentru Tranzacţii Futures cu Mărfuri şi ai Departamentului de Justiţie din SUA au refuzat să facă vreo declaraţie în privinţa unei eventuale amenzi.
Sursele arată că directorul diviziei de investiţii din cadrul RBS, John Hourican, şi cel al departamentului de pieţe, Peter Nielsen, ar putea fi nevoiţi să părăsească banca întrucât acestora le revenea responsabilitatea pentru sectoarele în care s-a produs infracţiunea de manipulare.
Dacă amenda aplicată RBS va fi cea menţionată, atunci ea va fi a doua ca mărime impusă de autorităţile de reglementare în cadrul investigaţiei privind manipularea dobânzilor Libor. UBS AG, cea mai mare bancă din Elveţia, a fost amendată cu 1,5 miliarde dolari în decembrie 2012 pentru manipularea dobânzilor, iar banca britanică "Barclays" Plc - cu 290 de milioane de lire în iunie anul trecut.
Potrivit Bloomberg News, traderii RBS şi şefii acestora au încercat de mai multe ori să influenţeze datele transmise pentru stabilirea Libor, în intervalul 2007 - 2010, ca să profite din pariurile pe derivate. Sursele susţin că, de asemenea, traderii RBS ţineau legătura cu traderi din alte bănci în vederea stabilirii nivelului dobânzilor Libor.
RBS a lansat ancheta internă privind manipularea Libor în 2010. Drept urmare, banca a concediat patru bancheri şi a suspendat cel puţin trei angajaţi din funcţie.
La nivel mondial, zeci de bănci sunt în vizorul autorităţilor pentru presupusa implicare în manipularea dobânzilor interbancare.