"Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), cea mai mare bancă britanică deţinută de stat, a raportat, pentru 2013, cea mai mare pierdere anuală de la momentul salvării sale de către guvern, în 2008, din cauza deprecierilor de active şi a costurilor legale.
Pierderea netă a însumat aproape 9 miliarde lire sterline (15 miliarde dolari) în 2013, comparativ cu 6,1 miliarde lire în 2012. Pierderea operaţională a atins 8,2 miliarde lire, faţă de 5,3 miliarde lire în anul anterior.
Directorul executiv al RBS, Ross McEwan, a lansat un plan prin care să readucă instituţia de credit la profit.
În ultimii şase ani, banca a avut pierderi de 46 miliarde lire, ceea ce a determinat reducerea activităţilor sale pe segmentul de investment banking, combinarea unor divizii şi eliminarea de locuri de muncă.
McEwan urmăreşte să diminueze costurile RBS la aproape 55% din venit, în următorii patru ani, de la 73% în prezent. Totodată, banca îşi va reduce, până în 2020, activele ponderate la risc pe segmentul de international banking şi valori mobiliare cu 50 de miliarde lire, adică cu o treime.
"Suntem compania care beneficiază de cea mai puţină încredere în sectorul cel mai puţin credibil al economiei", a spus McEwan, adăugând: "Acest lucru trebuie să se schimbe. Trebuie să fim o bancă mai mică, mai simplă şi mai inteligentă".
În acest sens, RBS va combina şapte divizii în trei: personal & commercial banking, condusă de Les Matheson, commercial & private banking, în subordinea lui Alison Rose, şi corporate & institutional banking, supravegheată de Donald Workman.
Conform RBS, divizia de operaţiuni personale va trebui să genereze aproape 50% din profitul băncii, iar cea corporate - aproximativ 20% din profit.
Banca nu poate estima în prezent câte posturi vor fi eliminate odată cu unirea diviziilor.
RBS urmăreşte să-şi diminueze costurile cu 5 miliarde lire în următorii patru ani.