Consiliul de Administraţie (CA) al operatorului telecom RCS&RDS convoacă, luna viitoare, adunarea generală ordinară a acţionarilor (AGOA) şi adunarea generală extraordinară a acţionarilor (AGEA) pentru aprobarea unor împrumuturi în total de 800 de milioane de euro.
Potrivit convocatorului, CA al RCS&RDS pune pe ordinea de zi aprobarea contractării unuia sau mai multor împrumuturi în valoare de până la 800 milioane de euro sau echivalentul acestei sume în orice altă monedă, pentru o durată care nu va depăşi 10 ani.
Aceste împrumuturi pot fi obţinute de la bănci, instituţii financiare, fonduri de investiţii româneşti sau internaţionale şi/sau orice alte entităţi private.
Prin contractarea acestui împrumut, compania urmăreşte restructurarea unei părţi sau a tuturor aranjamentelor de finanţare la care firma este parte în prezent.
RCS&RDS s-a mai împrumutat, în 2011, 101 milioane de euro la Banca Comercială Română (BCR), în cadrul unei facilităţi sindicalizate de până la 300 de milioane de euro la care au mai participat Credit Suisse şi CEC Bank. Împrumutul pus la dispoziţie de BCR a fost utilizat pentru refinanţarea unor credite contractate anterior de către companie şi ajunse la maturitate.
• În acest an, acţionarii RCS Management vor încasa dividende de 10 milioane de lei
Zoltan Teszari, omul de afaceri care controlează indirect RCS&RDS, va încasa dividende de aproape şase milioane de lei în acest an, iar restul acţionarilor vor primi diferenţa până la 10 milioane de lei. Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, RCS Management are ca obiect de activitate "alte activităţi de telecomunicaţii" şi a consemnat în perioada 2008-2011 pierderi cumulate de 170.470 lei. Totodată, în perioada 2008-2011, cifra de afaceri a societăţii a fost zero, iar veniturile totale cumulate au atins 215.785 lei.
Operatorul telecom şi-a dezvoltat propria infrastructură de telecomunicaţii pe suport de fibră optică şi acoperă cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fixă şi mobilă peste 200 oraşe din ţară.
RCS Management este controlată de Zoltan Teszari, cu o participaţie de 58,92%, alături de Sfetozar Bugarszki - 7,23%, Nicuşor Dorel Schelean - 6,98%, Mihai Patap - 5,31%, Maria Docea - 4,56%, Ioan Bendei - 4,51%, Gheorghe Maftei - 4,51%, Dorina Schelean - 3,02%, Cable Communications Systems NV - 2,47% şi Traian Aurelian Sirian - 2,18%.
RCS&RDS mai este prezent în România, Ungaria, Cehia, Slovacia, Serbia, Spania şi Italia. Principalii competitori locali sunt Romtelecom şi UPC.
La finalul anului 2011, datoriile totale ale RCS&RDS se ridicau la peste 820 milioane de euro. Pierderile se ridicau la 2,7 milioane de euro.