Recesiunea din Germania mai aşteaptă doar confirmarea oficială

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 februarie 2019

Recesiunea din Germania mai aşteaptă doar confirmarea oficială
  • document ataşat Prognozele de creştere economică ale Comisiei Europene (%)
    apasă aici pentru a descărca.
    Călin Rechea

    Datele preliminarea prezentate recent de Biroul Federal de Statistică (Destatis) arată că PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,5% în 2018 faţă de anul precedent, iar economia a evitat recesiunea tehnică în a doua jumătate a anului.

    După un declin trimestrial al PIB-ului de 0,2% în T3 2018, Destatis a anunţat doar că economia nu a intrat în recesiune tehnică, fără a prezenta dinamica estimată a economiei din T4 2018.

    De atunci au mai fost publicate două rapoarte urmărite cu mare atenţie pe pieţele internaţionale, respectiv evoluţia comenzilor industriale noi şi a producţiei industriale, care arată o dinamică specifică recesiunilor.

    Producţia industrială din Germania a scăzut cu o rată anuală de 3,9% în decembrie 2018, după un declin de 4% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare neaşteptate de 0,4%, în condiţiile în care declinul lunar din sectorul construcţiilor a depăşit 4%.

    Scăderea trimestrială a producţiei industriale, a fost de 2,4%, conform datelor ajustate calendaristic şi pentru sezonalitate, cea mai mare din ultimii 10 ani (vezi graficul).

    Scăderea de 2,4% din T4 2018 a venit după un declin trimestrial de 1,6% în T3 2018, când s-a înregistrat o contracţie de 0,2% a Produsului Intern Brut.

    În aceste condiţii, recesiunea tehnică din semestrul al doilea al anului trecut reprezintă o certitudine pentru Germania, la fel ca în Italia, iar gradul de incertitudine referitor la orizontul de redresare a sectorului industrial din cea mai mare economie a zonei euro tocmai a crescut.

    Datele oficiale de la Destatis arată şi o scădere anuală semnificativă a comenzilor industriale în decembrie 2018, cea mai mare din ultimii 6 ani, pe fondul unor scăderi lunare consecutive.

    O deteriorare semnificativă a situaţiei din sectorul industrial s-a înregistrat şi în Spania, unde producţia şi-a accelerat declinul anual până la 6,2% în decembrie 2018, de la 3,2% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 1,4%.

    În acest context, Comisia Europeană tocmai a publicat prognoză de iarnă 2019 pentru evoluţia economiilor din UE şi din zona euro în 2019 şi 2020.

    Ajustările faţă de prognoza de toamnă 2018 au fost brutale pentru principalele economii europene şi au fost puse pe seama deteriorării condiţiilor de pe pieţele internaţionale, mai ales cele referitoare la consecinţele Brexit-ului şi a încetinirii economiei Chinei (vezi tabelul).

    Prognoza de creştere a PIB-ului pentru Germania a fost redusă cu 0,7 puncte procentuale, până la 1,1%, în timp ce estimările pentru economia Italiei au fost reduse până la 0,2%, de la 1,2% anterior.

    Pentru o altă economie din nucleul dur al zonei euro, Olanda, prognoza de creştere a CE a fost redusă până la 1,7%, de la 2,4% în prognoza de toamnă 2018.

    La nivelul zonei euro, Comisia Europeană estimează o creştere a PIB-ului de 1,3% în 2019, în scădere de la 1,9% conform prognozei anterioare, în timp ce ajustările pentru economiile din Europa Centrală şi de Est au fost marginale.

    Pentru economia ţării noastre, CE estimează creşteri reale ale Produsului Intern Brut de 3,8%, respectiv 3,6%, în 2019 şi 2020, prognoze neschimbate faţă de cele din toamna anului trecut.

    Din păcate, estimările pentru economiile din Estul Europei s-ar putea dovedi mult prea optimiste, deoarece principalii parteneri comerciali se află în zona euro.

    În aceste condiţii, analiştii financiari din cadrul marilor bănci europene şi-au revizuit şi ei aşteptările privind creşterea dobânzii de politică monetară a BCE. Anul 2019 a ieşit din calcul, iar prima creştere este aşteptată doar în a doua parte a anului viitor.

    Dar cine mai crede că economia zonei euro poate rezista în condiţiile unor dobânzi "normale"?

    Opinia Cititorului ( 9 )

    1. Toti europenii care gandesc logic sustin Uniunea Europeanä si moneda euro! Europenii adevarati nu fac propagandä distructiva împotriva Europei! Este clar cä dl Rechea nu-si doreste ca Europa sa reuseascä! De ce oare?

      1. Daca gandesti logic iti dai seama ca UE are o mare, mare problema de constructie si anume faptul ca orice decizie importanta se ia doar prin vot unanim. Pentru UE acesta este , si mai ales va fi in viitor, o chestiune de viata si de moarte. Nu inseamna ca faci propaganda distructiva daca incerci sa discuti sau sa critici anumite aspecte.

        Pe de alta parte , atat timp cat europenii sustin si se simt atasati de moneda lor , euro, de ideea unei Europe fara frontiere, putem spune ca UE mai are o sansa . Dar nici nu este cazul sa fim naivi, UE are foarte multi dusmani , populisti si iliberali, politicieni care iubesc banii europeni si care spera sa atraga investitii , dar care dispretuiesc valorile UE. 

        Tudorele, tu esti? Dupa tine, ar trebui sa fim toti catolici, ce zice Papa, sa zicem si noi. Spre necazul tau, unii suntem ortodocsi.

        Mie nu-mi pasä nici de catolici si nici de ortodocsi! Religia nu ne foloseste cu nimic nouä,oamenilor simpli! Sunt cetatean roman si european in acelasi timp si vreau sa traiesc intr-o Europä unitä,democraticä si prosperä!

        Cunosc faptul cä votul prin unanimitate practicat in ue,este o problemä care ne împiedica sa inaintam! De aceea noi toti trebuie sa impingem de la spate politicienii ipocriti,ca sa dea puterea din mânä parlamentului european si unui guvern federal european!

        Cine citeste cu atentie articolele dl Rechea, îsi poate da seama cä este vorba de propagandä sistematicä impotriva institutiilor europene,mai ales impotriva BCE! Dar nu prezinta si solutii concrete,credibile,logice!

        Nu este propaganda anti-UE sau s unor institutii ale sale, ci critica faptului ca UE a ajuns foarte birocratica si greoaie, iar regulile par sa se aplice doar celor mici.

        Rechea e uneori radical, dar 80% are dreptate. UE eset o constructzie birocratica, tratatul de la Lisabona este depashit. Viitoarele alegeri europarlamentare vor creiona o noua situatzie. Legat de guvern federal, nici Macron cel cu panash nu mai pune problema pe tapet, iar Merkel e kaputt. Numeroasele tampenii pro-imigratzie shi politically corcetness in favoarea divershilor minoritari cu gura mare au creat o reactziune puternica.

      Sunt de acord cä UE are multe probleme! Toate tarile au probleme,nici rusia,nici china si nici sua nu sunt perfecte! Dacä politicienii nu pun pe tapet federalizarea,atunci trebuie sa o punem noi,cetatenii europei! Guy Verhofstat lupta pt asta! Haideti sa-l sustinem!

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
    Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb