Forumul Economic Mondial, care şi-a deschis lucrările anuale ieri, la Davos (Elveţia), are în centrul atenţiei situaţia fragilă a economiei mondiale, respectiv problemele de pe pieţele financiare.
În deschiderea manifestării, unii participanţi au lansat ideea recesiunii globale, generată de aşteptata recesiune economică a Statelor Unite. Astfel, a apărut întrebarea: "Dacă America strănută, întreaga lume trebuie să răcească"?
Nouriel Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York, a precizat: "SUA nu strănută doar şi nu are numai o răceală, ci o pneumonie prelungită".
La rândul său, Kenneth Rogoff, economist la Universitatea din Harvard, a afirmat că "ne confruntăm cu o criză financiară serioasă, cu repercusiuni globale". În opinia sa, Statele Unite vor fi "foarte norocoase" dacă economia lor va reuşi să crească, chiar şi într-un ritm foarte încet.
Aşadar, recesiunea mondială reprezintă principala îngrijorare a participanţilor la formulul de la Davos, fie că aceştia sunt investitori, academicieni ori şefi de stat.
"Cea mai mare îngrijorare a directorilor de companii este recesiunea economică", a declarat directorul executiv al "PricewaterhouseCoopers", Samuel DiPiazza. Potrivit unui sondaj realizat de "PricewaterhouseCoopers" în perioada septembrie - noiembrie 2007, directorii de companii sunt interesaţi de fuziuni şi achiziţii la nivel internaţional numai în proporţie de 38%, faţă de 47% în anul precedent.