RECHIZITORIUL PROCURORILOR: "Adrian Sârbu îşi construise un mod de viaţă întemeiat pe refuzul de plată a taxelor către stat"

Ioana Dogaru
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 12 aprilie 2016

"Adrian Sârbu îşi construise un mod de viaţă întemeiat pe refuzul de plată a taxelor către stat"

Actualizare 17:28

Adrian Sârbu, fostul patron al grupului Mediafax, este acuzat de procurori că a instituit "ca modalitate de lucru practica sustragerii de la plata taxelor datorate bugetului de stat" şi că şi-a construit "un mod de viaţă întemeiat pe refuzul de plată a taxelor către stat", potrivit rechitoriului întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trimis redacţiei.

Adrian Sârbu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, instigare la evaziune fiscală în formă continuată, instigare la delapidare în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată, iar Mediafax Group a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

Potrivit datelor înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Adrian Sârbu figurează ca asociat într-un număr de 19 societăţi comerciale cu sediul în România, în funcţiune sau radiate, în 9 dintre acestea având şi calitatea de administrator.

Procurorii susţin în rechizitoriu că Adrian Sârbu a exercitat sau exercită controlul asupra unui număr mult mai mare de societăţi comerciale, unele dintre acestea având sediul pe teritoriul altor state: 149 entităţi juridice, respectiv 9 fundaţii şi 140 societăţi comerciale (138 cu sediul în România şi 2 cu sediul în Cipru şi Franţa), ca urmare a faptului că asociat sau administrator este chiar acesta.

"În societăţile controlate, inculpatul Sârbu Adrian a instituit ca modalitate de lucru, practica sustragerii de la plata taxelor datorate bugetului de stat şi, pe lângă înlesnirile acordate de stat (spre exemplu OUG nr.16/4.03.1999, care prevede că taxele de reclamă şi publicitate datorate de către societăţile de presă, de radio şi de televiziune, precum şi majorările de întârziere aferente acestora, neplătite până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se scutesc de la plată), acesta a utilizat aşa-numitul «Sindrom Phoenix» (o firmă ce are obligaţii de plată a TVA se declară în stare de faliment sau se lichidează, caz în care organelor fiscale le revine sarcina de a încerca să încaseze impozitul de la societatea falimentară sau lichidată însă aceasta nu mai deţine bunuri mobile sau imobile asupra cărora să fie instituite măsuri asigurătorii pentru recuperarea prejudiciului)", se arată în rechizitoriu.

Potrivit procurorilor, Adrian Sârbu a profitat de carenţele legislaţiei din România, care nu împiedică pe asociatul unei societăţi comerciale intrată in faliment, să înfiinţeze o nouă societate comercială (aşa cum se întâmplă în alte state), şi a dezvoltat un sistem de lucru ce presupunea înfiinţarea de societăţi comerciale care, după ce erau lăsate să acumuleze datorii către bugetul de stat (TVA, impozit pe profit/venit, impozit pe salarii, CAS angajator), erau supuse procedurii de insolvenţă iar apoi de faliment, timp în care erau înfiinţate alte societăţi ce preluau angajaţii, activele şi, în general, activitatea societăţii falimentare.

"Că inculpatul îşi construise un mod de viaţă întemeiat pe refuzul de plată a taxelor către stat, rezultă şi din declaraţiile martorilor. (...) Inculpatul Sârbu Adrian obişnuia să afirme în mod constant, public, în şedinţele cu angajaţii, că nu vrea să plătească taxe la stat întrucât penalităţile aferente taxelor şi impozitelor declarate dar neplătite, sunt mai mici decât costurile unui eventual împrumut la bancă şi că oricum «va veni Năstase şi va da o amnistie fiscală». În plus, în permanenţă apăreau «overhead-uri» sau «cheltuieli de corporaţie», în fapt cheltuieli personale ale inculpatului Sârbu Adrian, înregistrate cu această denumire în raportările financiare interne, pentru acoperirea cărora inculpatul impunea obţinerea unui profit foarte mare întrucât «are cheltuieli personale uriaşe». (...) Optica managementului era de a declara taxele, dar să nu le plătească. În acest sens, inculpatul Sârbu Adrian afirma că guvernul va da o amnistie fiscală, astfel încât taxele şi penalităţile nu vor mai fi plătite şi că, oricum, este mai avantajos să nu achite taxele decât să contracteze credite, costurile pentru acestea fiind mai mari decât penalităţile aferente restanţelor către buget. (...) Inculpatul Sârbu Adrian interzicea plata taxelor către bugetul de stat folosind ameninţări de tipul «vă rup capul!»", se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii mai arată că, în cazul societăţilor din grupul de presă Mediafax, decizia lui Sârbu a fost aceea ca angajaţii să îşi primească drepturile băneşti, al căror cuantum era negociat la momentul angajării, parţial în baza unui contract de muncă şi parţial în baza unor contracte de cesiune de drepturi de autor, încheiate cu terţe societăţi aflate sub controlul său (aşa-numite societăţi de drepturi de autor), aceste din urmă societăţi facturând, apoi, societăţilor din grupul de presă servicii de conţinut (redactare articole), realizat în timpul programului de muncă, pe mijloacele fixe ale societăţilor din grupul de presă, de persoanele angajate în cadrul acestor societăţi.

"Deşi acest sistem de plată era unul de natură a-i dezavantaja pe angajaţi, din probele administrate în cauză a rezultat că acest mod de plată nu era supus negocierii, fiind o condiţie «sine qua non», impusă în mod direct la angajare, iar pentru cei mai mulţi dintre angajaţi semnarea contractelor de cesiune şi a actelor adiţionale era o pură formalitate, fără de care nu se puteau angaja şi nu îşi puteau continua activitatea", precizează rechizitoriul.

Probatoriul administrat în cauză a stabilit că sistemul de salarizare, ce presupunea facturarea de către societăţile de drepturi de autor a unor servicii de conţinut (în fapt munca realizată de angajaţii proprii), către societăţile din grupul de presă, a reprezentat eşafodajul sistemului de eludare a taxelor datorate bugetului de stat, conchid procurorii.

---------

Adevărul: Adrian Sârbu şi-a "muls" firmele pe care le conducea

Adrian Sârbu, fostul patron al ProTV şi-a "muls" firmele pe care le conducea pentru a trăi pe picior mare, scrie ziarul Adevărul.

Potrivit sursei citate, afaceristul "toca milioane de euro anual cu amantele, soţiile, fetele şi părinţii lui".

Foşti angajaţi ai trustului MediaPro au rupt tăcerea şi au povestit cum împărţea Sârbu banii scoşi fraudulos din firmele sale. Tot ei erau obligaţi să ţină o evidenţă exactă a sumelor de bani cheltuite de Sârbu. Totul în timp ce acesta declara venituri infime la FISC, precizează sursa citată.

Adrian Sârbu cheltuia după bunul plac banii firmelor pe care le controla şi îşi ţinea cele două foste neveste, fiicele sale, părinţii şi prietenele cu care îşi petrecea timpul în lux, scrie Adevărul.

De exemplu, fostul patron Pro TV livra în conturile fostei soţii, Eugenia 38 de mii de euro lunar pentru cheltuilelile de întreţinere a casei, 60.000 de euro în fiecare an pentru vacanţe şi alţi 5.000 de euro în fiecare lună destinaţi cheltuielilor de zi cu zi, scriu procurorii. În plus, omul de afaceri s-a angajat ca firmele pe care le controla să facă comenzi de cel puţin 10.000 de euro lunar la societăţile fostei soţii, astfel încât acestea să poată funcţiona în spaţiile studiorilor Media Pro.

Jurnaliştii mai scriu că familia lui Adrian Sârbu a tocat, în anul 2009, nu mai puţin de 9,5 milioane de euro, iar în 2012, aproape 7 milioane de euro. Banii ar fi fost scoşi fraudulos din firmele pe care Sârbu le deţinea, potrivit procurorilor care l-au trimis deja în judecată pe Sârbu pentru evaziune fiscală de 14 milioane de euro.

În perioada în care a locuit în Praga, din salariul de 110.000 de dolari, aproape 90.000 de dolari se duceau pe credite luate pentru a cumpăra apartamente de lux. În acest context, Sârbu solicita sistematic celor din ţară să-i trimită diverse sume de bani, să îi achite transportul cu avionul sau diverse obligaţii financiare din ţară.

Cheltuielile personale uriaşe ale lui Sârbu au fost descoperite de procurori în urma percheziţiilor făcute în acest dosar deşi fostul patron Pro TV ar fi dat ordin ca documentele în care erau notate sumele trase din firmele sale să fie distruse, mai scrieAdevărul.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sarbu, prietenul ministrei usturoi Ioanei Petrescu si al lui Mircea Geoana si al lui Emil Constantinescu si al.....unui public imens de manelisti, telenovelisti si finantisti.

    Nu demult un cretin de la CNA se declara din generatia pro. Generatia pro a fost ceva ce a facut mult rau, a pervertit minti sarace, a rasturnat valori, a creeat idoli falsi a invatat oamenii sa pretuiasca smecheria, lipsa de verticalitate, a ridicat mizeria la rang de lectie de viata. Este extraordinar ca acum se vede fata lui Sarbu, s-a vazut si fata lui Dan Diaconescu, Dan Andronic, Sorin Rosca Stanescu si ii asteptam pe Rares Bogdan si pe CTP. Au facut prea mult rau.

    1. Ctp ?

    150 de fireme !

    Atata banet

    Alo Anaf Dna si ce mai sunteti ati dormit? 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb