Rectificarea bugetară dezbină coaliţia de guvernare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 13 august 2019

Eugen Teodorovici: "Rectificarea bugetară respectă ţinta asumată de deficit de 2,76%. Este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor, cât şi pentru continuarea investiţiilor în domeniile prioritare".

Eugen Teodorovici: "Rectificarea bugetară respectă ţinta asumată de deficit de 2,76%. Este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor, cât şi pentru continuarea investiţiilor în domeniile prioritare".

Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, rectificarea bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale. Conform declaraţiilor premierului Viorica Dăncilă şi ale lui Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice, prima rectificare bugetară din acest an este una pozitivă, chiar dacă unele dintre ministere - Educaţiei, Transporturilor, Fondurilor Europene, se vor confrunta cu tăieri ale sumelor aprobate prin legea bugetului de stat.

Premierul Viorica Dăncilă a precizat: "Reducerea de aproximativ 1 miliard de lei a bugetului Ministerului Educaţiei se referă în principal la programul «Merg la şcoală», care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanţat şi implementat până la sfârşitul acestui an. Menţionez că, la instituţiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate şi creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanţate din fonduri europene precum şi a lucrărilor de investiţii. Aşa cum este normal, repartizăm sumele necesare acolo unde este nevoie, reducând din zonele în care banii nu vor fi folosiţi până la finalul acestui an".

La sfârşitul şedinţei de Guvern, ministrul finanţelor publice a arătat că rectificarea bugetară pozitivă are loc în condiţiile în care Produsul Intern Brut va fi de 1031 miliarde lei, cu 8,5 miliarde lei mai mult decât estimarea iniţială de la începutul anului 2019, şi în care pe primul semes-tru s-a înregistrat o creştere economică de 5%.

Eugen Teodorovici a spus: "În domeniul construcţiilor, creşterea economică a fost de 6,6%, în servicii - de 5,7%, în agricultură - de 3%. Jumătatea din creşterea economică provine din comerţ, transporturi , activitatea din hoteluri şi restaurante. Rectificarea bugetară respectă ţinta asumată de deficit de 2,76%. Este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor, cât şi pentru continuarea investiţiilor în domeniile prioritare".

Ministrul finanţelor publice a precizat că nu este vorba despre nicio tăiere de fonduri sau reduceri ale finanţării, ci doar de corectarea unor supraestimări sau suprabugetări iniţiale, plecate de la ministere, care nu s-au încadrat să cheltuiască sumele alocate prin legea bugetului de stat.

Teodorovici a menţionat că, deşi unele ministere sau instituţii pierd o parte din sumele alocate la începutul anului în curs, comunităţile publice locale vor primi în plus, în total, aproape un miliard de euro. Din această sumă, 2,9 miliarde lei sunt alocaţi echilibrării bugetelor locale, cu specificarea că 1,4 miliarde lei din banii respectivi vor fi repartizaţi direct, prin hotărâre de guvern. Guvernul a alocat ieri încă 1,7 miliarde lei pentru investiţiile realizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Ministrul de resort a spus că 100 de milioane lei sunt alocaţi pentru programul Start-up Nation pentru semnarea noilor contracte, iar 135 de milioane lei pentru finalizarea restituirii taxei auto. Eugen Teodorovici a menţionat că în perioada 2017-2019, Guvernul a plătit 6,1 miliarde lei pentru restituirea taxei auto către toţi cei care au solicitat acest lucru, plătind şi dobânzile şi penalităţile de întârziere.

Ministrul finanţelor publice a ţinut să liniştească cetăţenii cu privire la opinia exprimată recent de Consiliul Fiscal, instituţie care a criticat rectificarea bugetară şi a susţinut că aceasta este cam optimistă faţă de realitate. Eugen Teodorovici a declarat: "I-am rugat pe cei de la Finanţe să îmi prezinte o situaţie a poziţiilor adoptate de Consiliul Fiscal la rectificările bugetare care au avut loc din anul 2015 încoace. Am constatat că este aceeaşi linie, dar este bine că sunt entităţi care semnalează anumite lucruri şi ne bucurăm că, la sfârşitul fiecărui an, constatăm că noi avem dreptate şi nu Consiliul Fiscal".

Menţionăm că în opinia Consiliului Fis-cal se arată că instituţia respectivă a identificat un minus al veniturilor bugetare situat între 5,8 şi 6,8 miliarde lei.

Conform rectificării bugetare adoptate, mai multe ministere importante vor avea tăieri de fonduri: Ministerul Trans-porturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (-1,03 miliarde lei).

În schimb, bugetul Serviciului Român de Informaţii a crescut cu 396,5 milioane de lei, fiind majorate şi bugetele Serviciului de Informaţii Externe şi Serviciului de Protecţie şi Pază.

După aprobarea de către Guvern a rectificării bugetare, ALDE - partenerul de guvernare a celor de la PSD - a trimis un comunicat de presă în care arată: "Proiectul de rectificare bugetară adoptat în şedinţa de Guvern de astăzi arată faptul că bugetul de stat pe anul acesta a fost unul construit nerealist. Rezultatele exerciţiului bugetar dovedesc incapacitatea adminis-trativă de a pune în aplicare marile proiecte de investiţii stabilite. La începutul anului, pe fondul discuţiilor pentru construirea bugetului, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a solicitat şi a primit asigurări că o serie de proiecte majore de investiţii, îndeosebi în infrastructură, vor primi resurse financiare. Astăzi(n.r. - ieri), prin modul în care a fost conceput proiectul de rectificare bugetară, se constată eşecul acestor promisiuni".

ALDE dă un ultimatum cabinetului Dăncilă. Partenerii de guvernare solicită colegilor din PSD ca, până pe data de 20 august, să pregătească şi să prezinte un set de măsuri care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor, pentru ca aceştia să îşi recâştige încrederea în actul de guvernare.

Faţă de pretenţiile partenerilor de coaliţie, ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici a spus: "Am discutat cu cei de la ALDE, am prezentat în Guvern o situaţie clară legat de ce trebuie făcut pentru respectarea ţintei de deficit bugetar şi a indicatorilor macro-economici. Nu este un ultimatum data indicată de cei de la ALDE, este o dată corectă. Cu cât vom lua mai repede măsurile care se impun, cu atât mai repede scade riscul ca partenerii noştri să iasă de la guvernare".

El a precizat că Guvernul a aprobat, ieri, rectificarea bugetară, deoarece proiectul de act normativ avea toate avizele necesare şi nicio insituţie publică şi niciun minister nu vor avea de suferit din cauza acestei rectificări.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. NEFISCALIZAREA : CINE ÎNCASEAZĂ TAXA PE BORDELURI ??????????????

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb