Volumul schimburilor comerciale la nivel global şi-a temperat declinul anual şi în septembrie 2020, dar pe fondul unei noi temperări a creşterii lunare, conform datelor din raportul World Trade Monitor, publicat de institutul olandez CPB (www.cpb. nl) (vezi graficul).
Pe fondul unei creşteri lunare de 2,1%, după un avans de 2,4% în luna precedentă, contracţia anuală s-a temperat până la 1,6%, de la 4,5% în luna anterioară.
Cu excepţia unei creşteri anuale de 0,4% în decembrie 2019, volumul comerţului global a înregistrat scăderi anuale începând din iunie 2019.
După primele nouă luni ale anului 2020, comerţul global a fost cu 1,6% sub nivelul de la sfârşitul anului trecut şi cu 3,9% sub recordul înregistrat în octombrie 2018.
Volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor dezvoltate şi-a temperat declinul anual până la 3% de la 5,1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,7%, iar volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor emergente a înregistrat o creştere anuală de 1,4%, după opt scăderi consecutive, în condiţiile unei creşteri lunare de 3,2%.
Indicele volumului schimburilor comerciale din zona euro şi-a temperat scăderea anuală până la 4,5% de la 5,7% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 1,7%, după un avans de 3,3% în luna precedentă, în condiţiile în care scăderea anuală a importurilor s-a temperat până la 5,5%, de la 5,9%, iar scăderea anuală a exporturilor s-a temperat până la 3,5%, de la 5,6%, pe fondul unei creşteri lunare de 2,5%.
În condiţiile redresării schimburilor comerciale din zona euro s-a observat o temperare a declinului şi la nivelul Europei Centrale şi de Est, unde scăderea anuală s-a redus până la 3%, de la 4,1%, pe fondul unei creşteri lunare de 2%.
Exporturile şi-au accelerat creşterea anuală până la 3,3%, de la 2% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 2,9%, iar importurile şi-au temperat scăderea anuală până la 10,1%, de la 10,8% în luna precedentă, pe fondul unui avans lunar de 0,9%.
La nivelul economiilor emergente din Asia, exclusiv China, scăderea anuală a schimburilor comerciale s-a temperat semnificativ, până la 3%, de la 10,4%, în condiţiile unei creşteri lunare de 6,8%. Volumul exporturilor a crescut cu o rată anuală de 4,1%, după o scădere de 5,6% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 7,2%, iar volumul importurilor şi-a temperat scăderea anuală până la 9,1%, de la 14,7%, pe fondul unei creşteri lunare de 6,4%.
Schimburile comerciale ale Chinei şi-au accelerat creşterea anuală în septembrie 2020 până la 9,5%, de la 6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,5%, după o creştere de 3,4% în luna anterioară.
Această dinamică a fost determinată exclusiv de evoluţia importurilor, care şi-au accelerat creşterea anuală până la 14,5%, de la 4%, pe fondul unei creşteri lunare de 6,7%, în timp ce exporturile şi-au temperat creşterea anuală până la 4,4%, de la 8,1% în luna precedentă, în condiţiile unei contracţii lunare de 3,8%.
Volumul schimburilor comerciale ale Japoniei şi-a temperat declinul anual până la 8,4% de la 11,3%, pe fondul unei creşteri lunare de 3,6%, în condiţiile în care volumul exporturilor şi-a temperat scăderea anuală până la 5,3%, de la 10,1% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 5,3%. Importurile şi-au temperat scăderea anuală până la 11,3%, de la 12,4%, pe fondul unui avans lunar de 2,1%.
Importurile au avut un rol determinant şi pentru creşterea schimburilor comerciale din America Latină. Avansul lunar de 6,3% a avut loc pe fondul unei creşteri a importurilor de 11,1% şi a unei creşteri a exporturilor de 2,8%. În aceste condiţii, scăderea anuală a volumului schimburilor comerciale din America Latină s-a temperat până la 3,4%, de la 11,2%, pe fondul unei creşteri anuale de 2,3% a exporturilor şi a unei scăderi anuale de 9,6% a importurilor.
Redresarea a continuat şi la nivelul schimburilor comerciale ale Statelor Unite, deşi s-a înregistrat o reducere semnificativă a ritmurilor lunare de creştere. Volumul schimburilor comerciale şi-a temperat declinul anual până la 4,3%, de la 6,5%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,2%, după un avans de 2,4% în luna anterioară.
Exporturile şi-au temperat scăderea anuală până la 7,8%, de la 10,6% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,6%, iar declinul anual al importurilor s-a temperat până la 0,9%, de la 2,6%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,1%.
Tendinţa pozitivă s-a menţinut în Statele Unite şi în octombrie 2020, conform celor mai recente date privind indicele transporturilor de la Cass Information Systems (CIS). În condiţiile unei creşteri lunare de 0,3%, după un avans de 7,1% în luna anterioară, creştere anuală a fost de 2,4%, prima creştere din noiembrie 2018, după o scădere de 1,8% în luna precedentă.
Analiştii de la CIS apreciază că această evoluţie corespunde unei redresări în "V" a economiei şi afirmă că tendinţa pozitivă ar trebui să se menţină până la sfârşitul anului.
Tot datele institutului olandez CPB mai arată o scădere anuală de 1,9% a producţiei industriale globale în septembrie 2020, după un declin de 3% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 0,9%.
Producţia industrială din zona euro şi-a accelerat uşor declinul anual, până la 6,5%, de la 6,4% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,2%, iar producţia industrială din Europa Centrală şi de Est şi-a accelerat declinul anual până la 5,3%, de la 3,9%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,9%.
În timp ce în China producţia industrială şi-a accelerat creşterea anuală până la 6,7%, de la 5,7%, pe fondul unei creşteri lunare de 1,3%, producţia industrială din SUA şi-a menţinut declinul anual la 6,7%, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,4%.
Tendinţa pozitivă a comerţului global va continua până la sfârşitul anului, conform celor mai recente prognoze de la UNCTAD (UN Conference on Trade and Development), preluate de Reuters, însă aceste estimări par acum deosebit de optimiste, în condiţiile noilor măsuri adoptate pentru a bloca extinderea celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus.
"În funcţie de evoluţia pandemiei în lunile de iarnă, UNCTAD se aşteaptă la o contracţie a comerţului global de 7% până la 9% în acest an faţă de nivelul anului 2019", se arată în ultima prognoză trimestrială a organizaţiei.
1. Deci China are creșteri pe linie
(mesaj trimis de Cristian în data de 26.11.2020, 07:10)
Deci China are creșteri pe linie in timp ce lumea civilizată are ajustări pe toată linia.
Asta arată că americanii au pierdut războiul comercial cu China iar măsurile fasciste la adresa drepturilor omului din lumea occidentală au fost luate tocmai că sa ajute corporațiile aflate la terapie intensivă s-o mai târâie o vreme.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2020, 09:42)
comentariul tau ,este atat de politizat intro anume directie si atat de plin de venin politic ,ca ai ajuns sa amesteci lucrurile, lauzi china ca are crestere economica si critici occidentul ca au luat masuri dure pentru distantarea sociala si prevenirea raspandirii virusului,vax este tocmai invers china ca un stat comunist ce este, a instituit in prima faza, cand nu se stia prea multe despre virus o blocada cum numai in filmele holiudiene pe aceasta tema ai mai vazut, sigiland la propiu cateva zeci sau sute de milioane de cetateni,pazindui la granitele provinciei cu armata cu ordin sa traga, acei prizonieri in propia tara ar fi fost sacrificati fara nici o problema de statul chinez , la ora actuala china pe care o ridici in slavi, cand are o crestere de cateva zeci de cazuri, izoleaza total un oras sau o provincie ,de zeci de milioane china nu se poarta cu manusi cu cetateni ei , care ies din rind ai inchide si numai se aude nimic de ei au invatat si ei de la rusi alt stat pe care cei ca tine il admira poate ar fi trebuit sa va nasteti acolo ,sa vezi cum este sa nai acces la internet decat cel inventat, si controlat de guvernele lor, occidentul avand respect pentru cetatenii lui au instituit masuri mult mai tirziu si mult mai blande respectind pana in ultimul moment dreptul la libera circulatie al cetateanului, casai occidentul mai atent cu binele cetateanului in alta ordine de idei china pe care o lauzi a fost ridicata economic tot de occident caci altfel ar fi ascultat muzica tot la magnetofoanele rusesti, cu care am crescut si noi, cine avea un csetofon occidental era invitat non stop moca la petreceri, si dupa cum se vede occidentul sia dat seama ce sarpe a crescut la san sar putea ce ia dat sa ia inapoi nu spune nimeni ca occidentul sunt mama binelui dar pe globul asta, ei sunt mai de incredere,si tu beneficiezi din plin de inventivitatea si uneori pragmatismul lor, dute in basarabia sa vezi unde am fi fost si noi acum si poate am fi stat si mai bine actual daca nu ne pastoreau cei spre care tu inclini orbeste politic, atata amar de vreme au avut la dispozitie sa demonstreze ceva economic , dar ei nu prea stiu cei aia economie dar le au tare cu furatu, argumentele bine fundamentate fac diferenta intro sustinere
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2020, 14:25)
Deci daca face China e pentru binele tarii, daca o fac altii o fac din rautate. Putina coerenta?
1.3. Raspuns: (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2020, 16:11)
Nu.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cosmin în data de 26.11.2020, 20:26)
Mai citeste o data si ai sa vezi ca acea crestere NU e pe toata linia: ""Această dinamică a fost determinată exclusiv de evoluţia importurilor, care şi-au accelerat creşterea anuală până la 14,5%, de la 4%, pe fondul unei creşteri lunare de 6,7%, în timp ce exporturile şi-au temperat creşterea anuală până la 4,4%, de la 8,1% în luna precedentă, în condiţiile unei contracţii lunare de 3,8%.""
Deci cresterea volumului e datorata DOAR importului, exportul e in scadere, de la 8 la 4 pp.
1.5. Bine mai... (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Cristian în data de 26.11.2020, 22:00)
Bine mai... Fie cum vrei tu..