Reducere cu 50% a producţiei şi 1200 de şomeri la Alro Slatina

Justina Zah
Ziarul BURSA #Companii #Fondul Proprietatea / 22 decembrie 2008

Alro Slatina ar putea să-şi reducă producţia cu până la 50% , iar de anul viitor numărul angajaţilor ar putea scădea cu 1.200, decizia finală urmând să fie luată la începutul săptămânii viitoare de către Consiliul de Administraţie, a anunţat vineri compania.

Aceste decizii au venit în urma reducerii preţului aluminiului, care a scăzut cu 50% de la mijlocul lunii iulie 2008 şi până în prezent. În aceste condiţii, Vitmeco, acţionarul principal al companiei, a recomandat în cadrul şedinţei Consiliului de Adminis­traţie de săptămâna trecută noi scăderi ale producţiei Alro SA şi diminuarea numărului de angajaţi, dar societatea mai are în vedere şi reducerea altor costuri, precum cele cu materiile prime, precum alumină, cocs, smoală şi alte materiale şi servicii.

Christian Wuest, Preşedintele Alro SA a declarat: "În ultimele luni, preţul aluminiului a scăzut în condiţiile în care economia mondială se îndrepta spre recesiune. Suntem una din primele companii care am reacţionat la deteriorarea pieţei, anunţând reduceri ale producţiei în China, încă din luna octombrie. În momentul de faţă, preţul aluminiului a ajuns la un nivel care ne obligă să luăm în calcul noi reduceri ale producţiei în România, pentru a rămâne competitivi şi pentru a ne păstra nivelul de lichidităţi".

Liderii de sindicat din ALRO Slatina au ieşit în faţa angajaţilor fabricii şi acuză patronatul că a luat o astfel de decizie în condiţiile în care societatea a obţinut în acest an un profit de 130 de milioane de dolari. Ei mai spun că Vitmeco urmăreşte să obţină sumele necesare finanţării investiţiilor făcute de companie în China, unde grupul Vitmeco are în derulare un program de investiţii de peste 1,5 miliarde de dolari ce constă în construirea a încă două întreprinderi de aluminiu pe lângă cele 3 deţinute şi a unei termocentrale electrice. Vitmeco mai deţine în China o mină de cărbune şi una de bauxită în Siera Leone.

Constantin Popescu, liderul sindicatului Aluminiul a declarat: "Vom face tot ce este posibil, vom funcţiona cu o treime din personal, restul va sta afară şi va face grevă, vom păzi halele să nu fie închise. Dacă este să închidă cineva halele, atunci va trebui să se ducă domnul director general şi ceilalţi directori pentru că niciun salariat din producţie nu va face asta".

Actualul contract de muncă expiră la sfârşitul anului, iar sâmbătă dimineaţa au început negocierile pentru încheierea unui nou contract colectiv de muncă. Liderii de sindicat spun că ar trebui să reuşescă încheierea contractului colectiv de muncă în care se prevede protejarea, cel puţin până la sfârşitul anului 2009, a locurilor de muncă de acum.

Din datele publicate de Alro Slatina, compania a înregistrat un profit net de 292,8 milioane lei (80,4 milioane euro), cu 22% mai mic decât anul trecut din cauza comprimării cu 5% a cifrei de afaceri.

Venituri totale ale companiei în intervalul ianuarie-septembrie 2008 au crescut 2,27% mai mult decât în intervalul echivalent din 2007 ajungând la 1,74 miliarde lei (478,02 milioane euro), iar costurile totale din primele nouă luni s-au ridicat la 1,4 miliarde lei (384,6 milioane euro), depăşindu-le cu 11,1% pe cele din perioada similară a anului trecut, care au fost de 1,26 miliarde lei.

Compania are un capital social de 356,89 milioane lei, divizat în 713,78 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 0,50 lei. Acţionarul principal este grupul Vimetco NV (fost Marco), care controlează circa 84,19% din acţiunile companiei, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 9,93%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb