REDUCEREA AGRESIVĂ A DOBÂNZILOR ŞI REPORNIREA TIPARNIŢEI NU MAI ARE EFECT Panica Federal Reserve aduce dezastrul pe burse

Călin Rechea
Piaţa de Capital / 16 martie 2020

Panica Federal Reserve aduce dezastrul pe burse
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.
    Călin Rechea

    Ar fi trebuit să fie o măsură care să conducă la creşterea încrederii investitorilor. În schimb, reducerea dobânzii de politică monetară din Statele Unite cu 100 de puncte de bază, până la intervalul ţintă de 0% - 0,25%, şi anunţarea unui nou program de relaxare cantitativă, de 700 de miliarde de dolari, a amplificat panica de pe bursele globale.

    Noua reducere a dobânzii vine la mai puţin de două săptămâni de la reducerea anterioară, din 3 martie 2020, care a fost de 50 de puncte de bază. În aceste condiţii, dobânda de politică monetară din SUA a revenit la minimul istoric, care a fost menţinut între 2009 şi sfârşitul anului 2015 (vezi graficul 1).

    Noul program de relaxarea cantitativă (QE5) implică creşterea bilanţului băncii centrale prin achiziţionare de obligaţiuni guvernamentale, cu o valoare nominală de 500 de miliarde de dolari, şi titluri MBS (Mortgage-Backed Securities), cu o valoare nominală de 200 de miliarde de dolari.

    Federal Reserve a anunţat măsuri pentru creşterea lichidităţii, prin intermediul utilizării facilităţii de împrumut oferite băncilor comerciale. Maturitatea acestor finanţări poate ajunge până la 90 de zile.

    De asemenea, Fed-ul a anunţat şi reducerea rezervelor minime obligatorii la zero, dar şi extinderea liniilor de swap valutar cu băncile centrale din Canada, Marea Britanie, Japonia, Elveţia şi BCE, astfel încât să fie asigurat necesarul de lichiditate în dolari al pieţelor internaţionale.

    Din păcate, măsurile extreme adoptate de Federal Reserve au avut un efect contrar aşteptărilor. Scăderile au fost masive la deschiderea şedinţelor de tranzacţionare pentru contractele futures aferente principalilor indici americani.

    Tranzacţiile au fost suspendate la scurt timp după deschidere, pe fondul prăbuşirii cu peste 5% a cotaţiilor futures pentru Dow Jones şi S&P 500 (vezi graficul 2).

    Cotaţiile futures pentru indicele volatilităţii VIX au crescut cu peste 17% şi au depăşit nivelul de 51 de puncte.

    "Reducerea dobânzilor nu a reuşit să calmeze pieţele care aşteaptă acum o recesiune", a scris Bloomberg.

    "Nu am crezut că voi vedea vreodată o volatilitate aşa de mare, mişcări intraday şi dislocări generale ale unor pieţe foarte dezvoltate", a declarat Erik Nielsen, economist-şef al grupului bancar UniCredit, pentru Bloomberg.

    Căderi masive s-au înregistrat şi la nivelul pieţelor din regiunea Asia-Pacific, după cum arată Financial Times. Indicele S&P/ASX 200 din Australia a scăzut cu peste 7%, în timp ce indicele Hang Seng, al Bursei din Hong Kong, a scăzut cu 2,5%.

    Indicele Topix din Japonia a înregistrat o creştere de circa 0,5% pe fondul anunţării unei şedinţe de urgenţă a Băncii Japoniei

    Opinia Cititorului ( 32 )

    1. Eu nu-i mai inteleg pe cei care vând în disperare acum la BVB. Iau oricum praful de pe toba și ce ar mai putea face cu banii? Probabil golesc rafturile la mega. Nu mai înteleg nimic.

      1. Cei care vind "Pierd dividentele si/sau acțiunile gratuite" ,marchează și pierderea ... O mare greșeală. .. ! OK cei care cumpara vor fii primii la profit . Piețele vor revenii ...

        Sunt softuri de tranzactionare algoritmica care au reguli clare si vand in pieredere la orice pret. Asa cadere absolut verticala, nu a fost nici la criza din 2008, ceea ce arata ca banii falsi pusi in circulatie de bancile centrale dispar, se evapora din economie exact asa cum au intrat...

        Sunt de acord cu tine in ceea ce priveste revenirea. Sunt acțiuni în piata mult subevaluate, la care randamentul ptr dividende după căderile din ultimele zile este va fi de 15-20%. Eu am vândut acum o lună aproape tot si acum am inceput sa cumpăr puțin care puțin. În max 1-2 luni mizez pe o creștere de 30-40%.

        Ce ne face să credem că vom avea aceleași dividende? În câteva săptămâni panica va fi și mai mare, toți vor vrea să țină de cash...

        "Dividende", nu dividente...

        doar atat ai corectat?

        fii in loc de fi

        revenii in loc de reveni 

        BAGI UN BAN SI IEI TAPA dupa cum va spuneam acum doi ani ati luat dividente trei bani jumate , si pierdeti investitia astai tapa cea mare

        de ex daca au vandut SNG la 32 si cumpara la 16-22 (in timp util, cat sa ia si dividende)... nu e rau; asa s-ar putea explica

      La ce bun sa pornesti tiparnita de bani falsi cand nu mai merge nimic: turismul, transporturile, serviciile, toate au primit o lovitura mortala... La ce bun sa arunci cu bani? E prima mega criza in care banii nu mai au niciun efect. Intr-o economie terminata, degeaba arunci cu bani.

      Avea dreptate Armstrong,d-le Rechea,va fi mama tuturor crizelor.Articolele pe care le-ati publicat nu au fost luate in serios.Acum la linia de start a recesiunii,sa vedem ce mai pot inventa manipulatorii de bani.

      O economie mondiala bazata pe debite si pe bani virtuali e o mega-schmea Ponzi si nu poate oferi incredere. Faptul ca bursele scad vertical arata ca au fost umplute cu pompa tocmai de politica de Quantitative easing. Baietii desepti au vandut la timp iar fondurile de pensii si ceilalti investitori care reprezinta masele stau cu pierderile in portofolii si se uita la actiuni cum scad.

      Acolo sunt banii dumneavostra de pensii... in "lumanarile" alea rosii verticale, care prevestesc prohodul economiei capitaliste din care ne-am tot hranit iluziile, cumparand ca disperatii atatia ani.  

      Investitorii resimt asta, pentru că nu vine un supliment de capital din părtea Băncii Central Europene, măcar câteva zeci de miliarde de euro, pentru susţinerea economiilor lovite. Practic, banii alocaţi de Comisia Europeană se bazează pe programele operaţionale din 2014. Noi suntem în 2020, într-o situaţie de derogare, de pandemie, în care economiile sunt afectate de alte cauze decât cele prevăzute în 2014. Deci trebuia să se vină cu alte măsuri! Să dăm aici exemplul Germaniei, care a lansat emisiuni de 500 de miliarde euro pentru creditarea întregii economii, pentru companiile care au dificultăţi. Acelaşi lucru trebuia făcut şi de CE. Din cauza acestui lucru avem un efect pe burse, investitorii nu au încredere în măsurile CE.

      Buna ziua! Pt.voi care indemnati pe alti sa nu mai vanda, problema este ca NU CRED CA SE MAI DAU DIVIDENDE-- este stare de imcapacitate, banii vor lua o alta directie

      1. Vor goli romanii băncile și bancomatele de bani așa cum au rupt Carrfurul de mâncare, deci nici vorba de dividende.

        Retragerea banilor din banci si bancomate a inceput!

        Cum este prudent?

        Sa vinzi acum actiuni la banca la pret mic sau sa astepti 1-2 luni? 

      de ce nu cade si bursa din china?

      Stare -- vinde azi ,peste o luna vei cumpara dublu sau triplu, criza inca nu a vazut fundul. Dividendele nu cred ca se mai dau pt.ca este mai rau decat in starea de razboi. Deciziile va apartin, toboganul are loc pt.totii.

      Băncile arata destul de rău, e clar că investitorii care vând masiv se așteaptă ca băncile să intre in încetare de plati in 2-3 luni.

      Sa se arunce bani din elicopter! 

      Oricum de vreo 60 de ani banii nu mai au acoperire.

      Oricum erau bani multi, facuti de bancile nationale si de bancile reale. 

      La un moment dat sa zicem la 1 dolar fizic erau vreo 20 de dolari virtuali, adica bani creați pentru creditare la datorii viitoare. 

      Dar dupa 2007 cred ca avem la 1 dolar fizic vreo 100 de folari sau altr monede virtuali făcuți din nimic. 

      Datoriile statelor de fapt cu ce sunt acoperite, cu bani din nimic ? 

      Toată schema a mers prin suprastimularea consumului, in disperate. 

      Tranzacțiile se fac cu bani fictivi pe toate produsele de valori de sute de ori valoarea fizica a obiectului de bază. Ce mai reprezinta ele adevarat de fapt ? 

      Dar daca consumul cedeaza ce bani avem de fapt, ce reprezintă ei si ce valoare au ei ?

      Cea mai buna solutie e de revenit la etaloane certe, aur probabil, cel putin temporar. 

      1. Îmi aduc aminte în aceste clipe de prostie și manipulare totală și generalizată de 

        filmul din 1964 al lui Mihalis Kakoyannis, „Zorba Grecul” cu Antony Quinn în rolul vieţii lui. Cea mai frumoasă replică a filmului este cea în care Zorba, la capătul catastrofei tuturor catastrofelor în care telefericul se prăbuşeşte şi, odată cu el toată investiţia, călugării fug care încotro răniţi şi betejiţi, icoana Maicii Precista este în mare pericol, oaia la proţap se face scrum, spune, către ,,american”: „Boss, ai văzut vreodată o prăbuşire mai măreaţă?” 

        Din păcate, putem face, în aceste zile, o legătură între prăbuşirea economiei şi prăbuşirea ,,telefericului" din romanul lui Nikos Kazantzakis „Viaţa şi peripeţiile lui Alexis Zorba” (1947), tradusă la noi, la Univers şi la Humanitas, sub titlul „Alexis Zorba”, probabil sub imperiul formidabilului succes al filmului din 1964 al lui Mihalis Kakoyannis, „Zorba Grecul” cu Antony Quinn în rolul vieţii lui. 

        Interesant este ca si aurul scade destul de puternic.Sa fie doar o speculatie sau baietii destepti stiu ceva de cresterea dobanzilor.

        Scad derivatele, adica nu aurul fizic.

        Au pierderi mari pe alte produsr si atunci vand aur. 

        Asta de fapt e ideea ca s-a pierdut contact cu realitatea din o infinitate de svheme fictive.

        NB : - pai daca la o adica dobânzile cresc, o sa creasca nebuneste, fiindca inseamna inflatie ca in Venezuela, deci banii nu mai valorează nimic. 

        Multumesc.

      Sunt curios cand se va declansa navala la bancomate, in seara asta sau maine? Voi ce credeti oameni buni?

      "În astă seară, în trecere fiind, cineva, o cunoștință care trăiește în anumite medii și are acces la informații foarte sensibile și de o anumită natură, mi-a relatat ceva ce m-a înfiorat: Coronavirusul este doar un pretext ordinar pentru a stârni isteria la nivel mondial. Creat în laboratoarele crimei organizate mondiale (așa-zisă Ocultă) și fără a fi așa de mortal cum îl prezintă mass-media bișnitară și vândută, virusul este răspândit peste toată planeta cu ajutorul dronelor. Obișnuitul virus gripal este mult mai periculos decât coronavirusul, dar o minciună repetată de un milion de ori, devine adevăr în mintea individului și apoi se transmite ca atare în memoria colectivă.

      Odată falsa problemă creată, oamenii vor intra în panică și își vor activa instinctul de supraviețuire individuală. Și-atunci, ca de nicăieri,vor veni Ei, falșii buni samariteni, care vor oferi lumii absolut „dezinteresat” soluția, chipurile sub forma unui vaccin salvator, pentru care oamenii se vor părui la propriu ca să beneficieze cu prioritate de administrarea lui. Numai că, abia după aia vor începe problemele reale, căci respectivul „vaccin” va fi unul mortal, care îi va extermina pe beneficiari în maxim 6-12 luni sau și mai devreme, dacă anumite componente ale lui vor fi activate electromagnetic prin microunde 5G sau direct din sateliții de joasă altitudine. Moarte la cererea victimelor beneficiare, care va să zică, dacă vaccinarea obligatorie nu a funcționat cum trebuie. 

      Iar România va fi unul din primele poligoane în care se va experimenta noul „vaccin”, care oficial cică nici nu este creat, dar în realitate este stocat în miliarde de fiole, în depozite regionale pe tot globul, așteptând desfășurarea pe etape a planului sinistru. Și care ne va fi oferit de instituțîi internaționale și Ong-uri din spatele cărora va rânji cinic matusalemicul G. Soros, în timp ce isonul îi va fi ținut acestuia, printre alții, și de Bill Gates. 

      Va sună cunoscut? Prea multă populație, ar trebui să rămânem maxim 500 milioane, pentru că, chipurile, atâta este capabilitatea Terrei, în realitate asta ar fi capacitatea Lor de a ne controla electronic, ca pe vite. 

      Până atunci, adică până la rarefierea demografică terestră, isteria va urca la paroxism și va genera o falsă criză de aprovizionare cu alimente, servicii, utilități și bunuri de nevoi personale, care va conduce la masive devalorizări monetare și deprecieri economico-financiare ale caselor, imobilelor și pământurilor noastre, și astfel bruma de avere a fiecăruia va fi transferată aproape pe de gratis în mâinile lor, ale „salvatorilor”. Aurul va ajunge și el la valoarea lui reală, adică la Zero. 

      Singura soluție ar fi să nu mai fim așa creduli și să nu ne mai lăsăm manipulați. Să refuzăm să ne mai isterizăm, să reîncepem să ne comportăm normal. Și să refuzăm orice miracol pseudo-salvator creat de Ocultă. 

      Dacă căscăm ochii cu toții sau majoritatea, acum poate vor eșua. Și-atunci, prezenta criză coronavirusiană nu va mai reprezenta Soluția Finală a Ocultei, ci se va transforma într-o simplă simulare a unei alte viitoare Soluții Finale. 

      Pentru că, în așteptarea unei noi oportunități criminale, Asasinii Economici și acum și Biologici vor rămâne pe mai departe la pândă, hămesiți, ca să ne prindă iar pe picior greșit și să ne eutanasieze. 

      Acum aveți informația, dar - după caz - prezentele rânduri le puteți trata fie ca un simplu eseu sau un biet pamflet. Sau nu! Pentru că nimic nu este ceea ce pare. Doar „Prietenii” știu de ce!" 

      (text preluat) 

      1. Cred ca cineva a terminat medicamentele.Bea apa multa.Poate scapi sau poate nu.

        In ziua de azi sunt destui prosti sa si creada destea ce sa mai zic povesti de adormit

      Americanii au scos de doua ori bursa din priză și tot s-a prăbușit de dracii au luat-o cu -12%

      E crimă ce se petrece 

      1. Este un moment bun la noi sa rascumperi actiunile la pret scazut?

        Exista toate premisele atât tehnice cat si economice ca aceasta cădere generalizată sa se oprească mult mai jos. Din păcate, nimeni nu poate anticipa cu adevărat efectele blocarii fluxurilor economice. Practic, la noi s-au întâlnit mai multi factori care-si pun amprenta pe situația economică, coronavirusul fiind un coagulant si un accelerator al unor premise care deja s-au format pt o posibila criza. In concluzie, vom putea cumpara mult mai jos... cel puțin cu un discount de minim 20-30%.

        Multumesc.

        Prudenta este sigura! 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    IBC SOLAR
    rpia.ro
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    26 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
    Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    energyexpo.ro
    cnipmmr.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb