Reducerea cofinanţării proiectelor europene va aduce economii de până la 714 milioane euro

F.A.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 2 august 2011

"Accelerarea acestor fonduri, împreună cu programele de asistenţă financiară, demonstrează angajamentul Comisiei de a impulsiona prosperitatea şi competitivitatea ţărilor cel mai grav afectate în urma crizei financiare, contribuind în acest mod la un fel de < Plan Marshall > pentru redresarea econo-mică", a afirmat preşe-dintele CE, José Manuel Barroso.

"Accelerarea acestor fonduri, împreună cu programele de asistenţă financiară, demonstrează angajamentul Comisiei de a impulsiona prosperitatea şi competitivitatea ţărilor cel mai grav afectate în urma crizei financiare, contribuind în acest mod la un fel de < Plan Marshall > pentru redresarea econo-mică", a afirmat preşe-dintele CE, José Manuel Barroso.

Planul Comisiei Europene (CE) să reducă de la 15% la 5% cofinanţarea pe care şase state UE trebuie să o asigure la accesarea fondurilor UE ar putea genera, în cazul României, economii de până la 714 milioane de euro, a anunţat, ieri, CE.

Măsurile propuse ar trebui să contribuie la relansarea economiilor care se confruntă cu cele mai mari dificultăţi la nivelul UE, respectiv Grecia, Irlanda, Portugalia, Româ-nia, Letonia şi Ungaria, se arată într-un comunicat al CE, anunţă Mediafax. Statele vor putea să-şi diminueze contribuţia în cadrul cofinanţării într-o perioadă în care bugetele naţionale se confruntă cu presiuni considerabile. Contribuţia UE va creşte la 95%, dacă acest lucru va fi solicitat de unul dintre cele şase state.

Potrivit regulilor actuale, guvernele trebuie să contribuie cu cel puţin 15% din costul unui proiect aprobat, înainte ca Bruxelles-ul să plătească diferenţa.

În total, pentru cele şase ţări implicate impactul maxim va fi de 2,9 miliarde de euro. Pentru Grecia, măsura va produce o economie de 879 milioane de euro, pentru România de 714 milioane de euro, Portugalia - 629 milioane de euro, Ungaria - 308 milioane de euro, Letonia - 255 milioane de euro şi Irlanda - 98 milioane de euro.

"Aceste propuneri constituie un răspuns excepţional la circumstanţe excepţionale. Accelerarea acestor fonduri, împreună cu programele de asistenţă financiară, demonstrează angajamentul Comisiei de a impulsiona prosperitatea şi competitivitatea ţărilor cel mai grav afectate în urma crizei financiare, contribuind în acest mod la un fel de < Plan Marshall > pentru redresarea econo-mică", a afirmat preşe-dintele CE, José Manuel Barroso.

Comisia va cere Consiliului şi Parlamentului European să adopte propunerea, printr-o procedură legislativă accelerată, până la sfârşitul anului în curs, pentru a permite ca proiectele foarte importante să fie transpuse în realitate cât mai curând posibil.

"Planul nu reprezintă o finanţare nouă sau suplimentară, ci permite plata anticipată a unor fonduri deja alocate în cadrul politicilor UE privind coeziunea, dezvoltarea rurală şi pescuitul", se arată în comunicat.

Majorarea contribuţiei UE ar trebui să fie însoţită de acordarea de prioritate proiectelor axate pe creştere şi ocuparea forţei de muncă, crearea unor centre de întreprinderi sau investiţiile în infrastructura de transport. Astfel, se poate ridica nivelul executării şi absorbţiei fondurilor şi se pot injecta bani suplimen-tari în economie mai ra-pid, notează executivul comunitar.

Planul are caracter excepţional şi va lua sfârşit când statele membre vor înceta să primească fonduri prin programele de asistenţă financiară.

Propunerile Comisiei vizează finanţările alocate prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european, Fondul european pentru pescuit, respectiv Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală.

Intenţia CE privind modificarea sistemului de cofinanţare a fost anunţată de Financial Times. Cotidianul britanic notează că lipsa fondurilor care trebuie asigurate de fiecare ţară, corupţia şi administraţia necorespunzătoare sunt motive pentru care unele dintre cele mai sărace state UE nu reuşesc să acceseze banii europeni puşi la dispoziţie, o situaţie ciudată în spaţiul comunitar, unde guvernele duc lupte grele pentru a obţine o parte cât mai mare din bugetul european.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7307
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3612
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.7818

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb