REFERITOR LA SITUAŢIA DE LA SIF BANAT - CRIŞANA ASF - o instituţie publică fără reacţie

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iunie 2019

ASF - o instituţie publică fără reacţie

SIF5 a solicitat, înainte de adunările acţionarilor SIF1 din data de 20 iunie, ca ASF să dispună suspendarea tuturor drepturilor de vot pentru Torch Investment, cerere la care Autoritatea nu a răspuns

În plus, SIF Oltenia a mai solicitat blocarea drepturilor voturilor deţinute de SIF Muntenia şi a trei fonduri de investiţii

SIF Oltenia (SIF5) a înaintat o cerere către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), la data de 6 iunie, în care solicita Autorităţii să dispună suspendarea, înaintea adunărilor acţionarilor SIF Banat - Crişana (SIF1) din data de 20 iunie, a tuturor drepturilor de vot pentru Torch Investment, SIF Muntenia (SIF4) şi a trei fonduri de investiţii, demers care a rămas fără răspuns din partea supraveghetorului pieţei, potrivit conducerii SIF5.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a informat, cu o zi înainte de adunările SIF1, că grupul format din Aris Capital, Torch Investment şi Smart Capital Investment, ce deţine 12,22777% din SIF1, este prezumat că acţionează concertat în legătură cu SIF Banat - Crişana şi a cerut conducerii societăţii să limiteze drepturile de vot ale grupului la pragul legal de 5%.

Totuşi, SIF Oltenia arată că dobândirea acţiunilor la cele trei societăţi (Aris Capital, Torch Investment şi Smart Capital Investment), care sunt controlate de Dragoş Bîlteanu şi Najib El Lakis, foşti conducători ai SIF1, s-a făcut în scopul exercitării controlului asupra politicilor manageriale a SIF Banat - Crişana, contra intereselor celorlalţi acţionari.

Acţiunile deţinute de Torch Investment au fost dobândite prin săvârşirea infracţiunii de folosire cu rea credinţă a creditului sau bunurilor societăţii, încălcând prevederile legale şi în dauna persoanei vătămate SIF1, notează SIF Oltenia în raport, adăugând că situaţia a fost constatată prin Sentinţa penală pronunţată de Tribunalul Bucureşti la data de 8 februarie 2019, în dosarul 7414/2/2018 pronunţă de Tribunalul Bucureşti.

În aceste condiţii, invocând dispoziţiile art. 283 din Legea 297/2004, SIF Oltenia a cerut ca ASF să identifice toate deţinerile ce au făcut obiectul infracţiunii de abuz de piaţă prin raportare la Hotărârea penală pronunţată şi să dispună Consiliului de Adminis-traţie al SIF1 să ia măsuri pentru suspendarea drepturilor de vot aferente tuturor acţiunilor respective, deoarece au fost dobândite cu încălcarea legii.

În ceea ce priveşte SIF Muntenia, care are 4,98% din SIF1, societatea de investiţii cu sediul în Craiova susţine că acţiunile deţinute au în realitate regimul acţiunilor de trezorerie, cărora nu li se plătesc dividende şi nici nu conferă drepturi de vot.

De asemenea, SIF Oltenia arată că SIF1 controlează SIF4 deoarece are majoritatea drepturilor de vot în numirea administratorilor SIF Muntenia, res-pectiv SAI Muntenia (SIF Banat-Crişana deţine 99,98% din capitalul social al SAI Muntenia Invest şi 4,97% din SIF Muntenia), astfel încât are o influenţă semnificativă asupra deciziilor de afaceri ale acesteia.

În plus, ASF a constatat chiar pentru AGEA SIF Oltenia din 9 mai, că SIF Muntenia acţionează în mod concertat SIF Banat - Crişana, mai arată SIF5.

Ca urmare, SIF Oltenia a cerut ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să dispună Consiliului de Administraţie al SIF Banat - Crişana să supende dreptul de vot pentru toate acţiunile deţinute de SIF Mutenia.

O altă solicitare a SIF5 către ASF se referea la fondurile de investiţii OPUS - Chartered Issuances SA/AA Luxembourg, Fondul Închis de Investiţii Active Plus şi FIA ROUMANIAN STRATEGY FUND AA/Vaduz.

În legătură cu OPUS - Chartered Issuances, SIF Oltenia pretinde că este controlată de SIF Muntenia deoarece, în 2016 şi 2017 a realizat investiţii însumând 16,389 milioane de euro, în obligaţiuni emise de respectiva entitate.

Deşi aparent OPUS - Chartered Issuances este independentă, în realitate dreptul real asupra acţiunilor aparţine SIF Muntenia, care are dreptul de a încasa dividendele aferente, iar acţiunile deţinute de fond au fost achiziţionate prin decizia manifestă a SIF Muntenia, după cum a fost declarat în raportul administratrilor, subliniază SIF5 în adresa către ASF.

Fondul Active Plus are acţiuni la capitalul social al SIF Banat - Crişana, în condiţiile în care ponderea cumulată în capitalul fondului deţinut de SIF1 şi SIF4 este de 97,2225%, se află în situaţia unei enităţi controlate.

Despre FIA ROUMANIAN STRATEGY FUND (fond administrat de Accuro Fund Solutions AG, Vaduz, Liechtenstein), care deţine acţiuni la capitalul social al SIF1, SIF Oltenia susţine că este un fond deţinut 100% de către SIF1 şi SIF4, astfel încât trebuie tratată ca o entitate controlată.

Sunt motivele pentru care SIF5 a solicitat către ASF să analizeze şi să dispună suspendarea tuturor drepturilor de vot pentru acţiunile deţinute de cele trei fonduri la capitalul social al SIF1.

În plus, SIF Oltenia a invocat şi temeiul juridic al prezumţiei de concertare a persoanelor din grup, invocând dispoziţiile art. 2 (2) lit. f din Legea 24/2017, conform cărora, sunt prezumate că acţionează concertat persoanele care în derularea unor operaţiuni economice utilizează resurse financiare având aceeaşi sursă sau care se află într-o relaţie de control.

SIF5 constată că persoanele care finanţează în mod determinant entităţile respective sunt SIF1 şi SIF4, având o influenţă dominantă în sensul art. 2 alin 1 pct. 29 din Legea 24/2017.

Potrivit SIF Oltenia, influenţa determinată şi efectivă a SIF1 şi a SIF4 asupra fondurilor menţionate este evidentă prin prisma faptului că sunt, în unele cazuri, singurele care le-au finanţat, astfel că însăşi existenţa lor depinde de voinţa decizională a acestora şi nu de decizia independentă a administratorilor fondurilor.

La nivel formal, grupul declară că dreptul de vot aparţine administratorilor de fond, fară ca această declaraţie să fie reală şi credibilă, susţine SIF5 în notificarea remisă către ASF.

În plus, se mai subliniază că, în realitate, după preluarea controlului SIF Banat - Crişana, prin săvârşirea infracţiunii de abuz de piaţă, de către grupul Aris Capital, Torch Investment şi Smart Capital Investment, aceasta a preluat controlul SIF Muntenia şi, împreună, au declanşat o operaţiune concertată de externalizare a fondurilor financiare către entităţi aparent legale care au avut o politică unitară de achiziţie de acţiuni în propriile societăţi, pentru a-şi însuşi puterea de control.

În final, scopul a fost atins, SIF1 a achiziţionat propriile acţiuni prin SIF4 şi entităţile mai sus menţionate, ajungându-se la situaţia ilegală în care conducerea executivă a SIF Banat - Crişana are supremaţie şi exercită controlul asupra adunării generale a acţionarilor celor două enităţi, susţine SIF Oltenia în notificarea remisă către ASF.

La adunarea din 20 iunie, acţionarii SIF1 au votat împotriva demiterii conducerii actuale a SIF Banat - Crişana formată din Bogdan Drăgoi şi Radu Răzvan Străuţ, a propunerii ca societatea să distribuie ca dividende, din profitul anului 2016, a sumei de 77,62 milioane lei şi care a fost repartizată la "alte rezerve", precum şi a întocmirii şi ducerii la îndeplinire de către conducerea SIF Banat-Crişana a unui plan de măsuri pentru recuperarea prejudiciului creat prin decizia de neconstituire a SIF1 ca parte civilă în procesul Lakis-Bîlteanu.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. ASF are o misiune grea. Dar strategia strutului nu mai functioneaza caci nebagatul in seama al ilrgalitatilor si fraudelor de la SIF1 si SIF4 li se va sparge in cap, la fel ca in 2000 cu SOV, FNI si FNA.

    Ar cam trebui sa suspende autorizatiile de administrare si sa faca un audit, sa organizeze licitatie pentru o administrare cu criterii si obiective clare. Nici n-ar trebui sa munceasca prea mult, ci doar sa copieze obiectivele impuse de actionari societatii care administreaza FP.

    Iar pentru actualii administratori, suspendare si plangeri la DIICOT 

    1. Ce să facă ASF? Sau mai exact cine din ASF să facă ceva? Valahul? El e bun doar de dat articole goale de formă și fond prin Bursa. El a dat afară oameni independenți și capabili ca să facă loc zombiilor (ca intelect) din partide și din servicii. Asta se poate verifica ușor. Universitarul Lion nu pricepe nimic ..el e doar cu afișele roșii și râsul cu mai marii PSD și cu bâlbâielile. Dacă opinia publică ar știi cât de minuscul este că și caracter are omul ăsta.........dacă!. Dar opinia publică nu știe, și Leo papă 15000 de euro lunar plus beneficii. Și în cazuri de astea tace. Găbitză Viceprezidentul săracul are o scuză..el știe că nu are ce căuta acolo, toți știu că nu are ce căuta acolo. E prieten cu Oprișan. Punct. Măcar are o scuză. În rest cine mai rămâne..hmm...Cipri Copariu (necunoscut opiniei publice, dar Bursa îl știe). Mare director, Cipri epoleți știe doar să amenințe angajații din ASF care chiar lucrează ceva (sub 5 %) și să stea cât mai pitit pentru a rămâne în funcție etern. El e bun la strâns mâinile membrilor din CASF..să vezi ce se mai umflă în pene și în zâmbileli când vede vreun pampqlac din CASF. Cam asta e realitatea..cine din ASF să facă ceva in cazul SIFurilor? Așteaptă să se rezolve de la sine, între ele și ei încasează salarii enorme și mazilesc oamenii performanți. Țară fără viitor.

      ASF nu are nici o misiune grea , nici una ușoară. ASF are o misiune pe care trebuie să și-o onoreze și pentru care personalul este plătit. Plătit bine !

      Rolul asumat de ASF : 

      Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe şi are ca obiective:

      •asigurarea stabilității, competitivității și bunei funcționări a piețelor de instrumente financiare, promovarea încrederii în aceste piețe și în investițiile în instrumente financiare, precum și ASIGURAREA PROTECȚIEI OPERATORILOR ȘI INVESTITORILOR IMPOTRIVA PRACTICILOR NELOIALE, ABUZIVE ȘI FRAUDULOASE; Așa că ASF trebuie să-și facă treaba ! De a ne proteja IMPOTRIVA PRACTICILOR NELOIALE, ABUZIVE ȘI FRAUDULOASE. 

      Pe langa acel director mai sunt multi din servicii? Doar asa ar fi de inteles de ce se comporta astfel...

      Este ultima solutie pentru inlaturarea tuturor coruptilor si/sau incompetentilor din ASF, ajunsi pe acele posturi

      prin pile politice sau de alta natura ! 

      Cunoaste ASF 3 realizari pentru care SIF _URILe primesc gratuit[conducerile]milioane de actiuni gratuite?

    ASF n-are reacție , ASF este in relație :))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb