Refuzată zeci de ani de Uniunea Europeană, Turcia optează pentru BRICS; va rămâne în NATO?

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 septembrie

Opinia administraţiei preşedintelui Recep Tayyip Erdogan este că centrul de greutate geopolitic se îndepărtează de economiile dezvoltate, potrivit surselor Bloomberg, care menţionează că noul impuls diplomatic al ţării reflectă aspiraţiile sale de a cultiva legături cu toate părţile într-o lume multipolară, în timp ce îşi îndeplineşte obligaţiile ca membru cheie al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). (Sursa foto: facebook / Recep Tayyip Erdogan)

Opinia administraţiei preşedintelui Recep Tayyip Erdogan este că centrul de greutate geopolitic se îndepărtează de economiile dezvoltate, potrivit surselor Bloomberg, care menţionează că noul impuls diplomatic al ţării reflectă aspiraţiile sale de a cultiva legături cu toate părţile într-o lume multipolară, în timp ce îşi îndeplineşte obligaţiile ca membru cheie al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). (Sursa foto: facebook / Recep Tayyip Erdogan)

English Version

Turcia a cerut în mod oficial să se alăture grupului ţărilor emergente BRICS, încercând, astfel, să-şi consolideze influenţa globală şi să creeze noi legături dincolo de aliaţii săi tradiţionali occidentali, conform unor surse citate de Bloomberg.

Opinia administraţiei preşedintelui Recep Tayyip Erdogan este că centrul de greutate geopolitic se îndepărtează de economiile dezvoltate, potrivit surselor Bloomberg, care menţionează că noul impuls diplomatic al ţării reflectă aspiraţiile sale de a cultiva legături cu toate părţile într-o lume multipolară, în timp ce îşi îndeplineşte obligaţiile ca membru cheie al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Această precizare făcută de sursele citate naşte îndoiala proivitoare la intenţiile Turciei după ce va deveni membru BRICS: va rămâne membru NATO sau va părăsi Alianţa? Această posibilitate din urmă va putea fi folosită diplomatic de Turcia în raporturile cu statele membre NATO, fluturând spectrul livrării către Rusia a rolului strategic pe care-l joacă în regiune.

Aflată între Europa şi Asia, Turcia a depus o cerere de aderare la BRICS în urmă cu câteva luni, pe fondul frustrării acumulate din cauza lipsei de progres în cererea sa de decenii de a adera la Uniunea Europeană, spun sursele Bloomberg. În opinia acestora, cererea este, parţial, şi rezultatul divergenţelor cu unii colegi membri ai NATO, după ce Turcia a menţinut legături strânse cu Rusia în urma invaziei Moscovei în Ucraina.

Ministerul de Externe şi Preşedinţia Turciei au refuzat să comenteze informaţia publicată de Bloomberg.

"Turcia poate deveni o ţară puternică, prosperă, prestigioasă şi eficientă dacă îşi îmbunătăţeşte relaţiile cu Estul şi Occidentul, simultan", a spus Erdogan la Istanbul, în weekend, adăugând: "Orice altă metodă decât aceasta nu va aduce beneficii Turciei, ci îi va dăuna".

Gruparea BRICS, care reuneşte Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, include unele dintre cele mai mari economii emergente. Aceasta a primit patru noi membri la începutul lui 2024, respectiv Iran, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Egipt. Arabia Saudită a fost invitată să se alăture, dar regatul nu a aderat deocamdată.

Extinderea ulterioară a grupului ar putea fi discutată la un summit de la Kazan, Rusia, programat în 22-24 octombrie, au spus sursele citate de Bloomberg. Malaezia, Thailanda şi aliatul apropiat al Turciei, Azerbaidjan, se numără printre alte ţări care doresc să se alăture grupului.

BRICS se prezintă ca o alternativă la instituţii dominate de Occident, precum Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). Noii membri pot avea acces la finanţare prin intermediul băncii sale de dezvoltare şi îşi pot extinde relaţiile politice şi comerciale.

Partidul Justiţie şi Dezvoltare al lui Erdogan, aflat la guvernare, acuză de multă vreme naţiunile occidentale că zădărnicesc aspiraţiile Turciei pentru o industrie de apărare autosuficientă şi o economie puternică. Preşedintele a cerut în mod repetat o revizuire a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru extinderea celor cinci membri permanenţi şi şi-a exprimat interesul de a se alătura Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, înfiinţată de Rusia şi China ca rival al NATO.

"Nu trebuie să alegem între Uniunea Europeană şi Organizaţia de Cooperare din Shanghai, aşa cum susţin unii", a spus Erdogan, subliniind: "Dimpotrivă, trebuie să ne dezvoltăm relaţiile atât cu acestea, cât şi cu alte organizaţii, pe o bază de câştig reciproc".

Expansiunea BRICS a fost în mare măsură condusă de China, care încearcă să-şi sporească influenţa globală "curtând" naţiunile aliate în mod tradiţional cu SUA.

Turcia a purtat discuţii pentru aderarea la UE din 2005, dar a întâmpinat o serie de obstacole, inclusiv ceea ce blocul european descrie drept deficienţe democratice ale ţării.

Turcia consideră că aderarea la BRICS ar putea ajuta ţara să îmbunătăţească cooperarea economică cu Rusia şi China şi să devină un canal comercial între UE şi Asia. Totodată, vrea să fie un hub pentru exporturile de gaze din Rusia şi Asia Centrală, au spus sursele citate de Bloomberg.

Administraţia Erdogan a încercat să atragă investiţii de la producătorii chinezi de maşini electrice, care ar putea profita de uniunea vamală a Turciei cu UE pentru a le spori accesul pe piaţă. "BRICS este o organizaţie care creşte diversitatea abordărilor, a identităţilor şi politicilor din sistemul economic global", a declarat ministrul de Externe al Turciei, Hakan Fidan, după ce a participat la o reuniune a miniştrilor de externe BRICS, în iunie.

Totuşi, Turcia depune eforturi paralele pentru a revigora discuţiile de aderare cu UE. Aceasta rămâne "o ţintă strategică", a spus Fidan săptămâna trecută, după ce a participat la discuţii informale cu omologii UE pentru prima dată în cinci ani.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Lista tarilor conduse de DICTATORI NENOROCITI :1-RURIA

    2-TURCIA  

    3-COREIA DE NORD 

    4-IRAN 

    5-SIRIA 

    6-AVGAN ISTAN 

    7-CHINA 

    8-UNGARIA

    ETC ,ETC..... 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb