Refuzată zeci de ani de Uniunea Europeană, Turcia optează pentru BRICS; va rămâne în NATO?

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 septembrie

Opinia administraţiei preşedintelui Recep Tayyip Erdogan este că centrul de greutate geopolitic se îndepărtează de economiile dezvoltate, potrivit surselor Bloomberg, care menţionează că noul impuls diplomatic al ţării reflectă aspiraţiile sale de a cultiva legături cu toate părţile într-o lume multipolară, în timp ce îşi îndeplineşte obligaţiile ca membru cheie al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). (Sursa foto: facebook / Recep Tayyip Erdogan)

Opinia administraţiei preşedintelui Recep Tayyip Erdogan este că centrul de greutate geopolitic se îndepărtează de economiile dezvoltate, potrivit surselor Bloomberg, care menţionează că noul impuls diplomatic al ţării reflectă aspiraţiile sale de a cultiva legături cu toate părţile într-o lume multipolară, în timp ce îşi îndeplineşte obligaţiile ca membru cheie al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). (Sursa foto: facebook / Recep Tayyip Erdogan)

English Version

Turcia a cerut în mod oficial să se alăture grupului ţărilor emergente BRICS, încercând, astfel, să-şi consolideze influenţa globală şi să creeze noi legături dincolo de aliaţii săi tradiţionali occidentali, conform unor surse citate de Bloomberg.

Opinia administraţiei preşedintelui Recep Tayyip Erdogan este că centrul de greutate geopolitic se îndepărtează de economiile dezvoltate, potrivit surselor Bloomberg, care menţionează că noul impuls diplomatic al ţării reflectă aspiraţiile sale de a cultiva legături cu toate părţile într-o lume multipolară, în timp ce îşi îndeplineşte obligaţiile ca membru cheie al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Această precizare făcută de sursele citate naşte îndoiala proivitoare la intenţiile Turciei după ce va deveni membru BRICS: va rămâne membru NATO sau va părăsi Alianţa? Această posibilitate din urmă va putea fi folosită diplomatic de Turcia în raporturile cu statele membre NATO, fluturând spectrul livrării către Rusia a rolului strategic pe care-l joacă în regiune.

Aflată între Europa şi Asia, Turcia a depus o cerere de aderare la BRICS în urmă cu câteva luni, pe fondul frustrării acumulate din cauza lipsei de progres în cererea sa de decenii de a adera la Uniunea Europeană, spun sursele Bloomberg. În opinia acestora, cererea este, parţial, şi rezultatul divergenţelor cu unii colegi membri ai NATO, după ce Turcia a menţinut legături strânse cu Rusia în urma invaziei Moscovei în Ucraina.

Ministerul de Externe şi Preşedinţia Turciei au refuzat să comenteze informaţia publicată de Bloomberg.

"Turcia poate deveni o ţară puternică, prosperă, prestigioasă şi eficientă dacă îşi îmbunătăţeşte relaţiile cu Estul şi Occidentul, simultan", a spus Erdogan la Istanbul, în weekend, adăugând: "Orice altă metodă decât aceasta nu va aduce beneficii Turciei, ci îi va dăuna".

Gruparea BRICS, care reuneşte Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, include unele dintre cele mai mari economii emergente. Aceasta a primit patru noi membri la începutul lui 2024, respectiv Iran, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Egipt. Arabia Saudită a fost invitată să se alăture, dar regatul nu a aderat deocamdată.

Extinderea ulterioară a grupului ar putea fi discutată la un summit de la Kazan, Rusia, programat în 22-24 octombrie, au spus sursele citate de Bloomberg. Malaezia, Thailanda şi aliatul apropiat al Turciei, Azerbaidjan, se numără printre alte ţări care doresc să se alăture grupului.

BRICS se prezintă ca o alternativă la instituţii dominate de Occident, precum Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). Noii membri pot avea acces la finanţare prin intermediul băncii sale de dezvoltare şi îşi pot extinde relaţiile politice şi comerciale.

Partidul Justiţie şi Dezvoltare al lui Erdogan, aflat la guvernare, acuză de multă vreme naţiunile occidentale că zădărnicesc aspiraţiile Turciei pentru o industrie de apărare autosuficientă şi o economie puternică. Preşedintele a cerut în mod repetat o revizuire a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru extinderea celor cinci membri permanenţi şi şi-a exprimat interesul de a se alătura Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, înfiinţată de Rusia şi China ca rival al NATO.

"Nu trebuie să alegem între Uniunea Europeană şi Organizaţia de Cooperare din Shanghai, aşa cum susţin unii", a spus Erdogan, subliniind: "Dimpotrivă, trebuie să ne dezvoltăm relaţiile atât cu acestea, cât şi cu alte organizaţii, pe o bază de câştig reciproc".

Expansiunea BRICS a fost în mare măsură condusă de China, care încearcă să-şi sporească influenţa globală "curtând" naţiunile aliate în mod tradiţional cu SUA.

Turcia a purtat discuţii pentru aderarea la UE din 2005, dar a întâmpinat o serie de obstacole, inclusiv ceea ce blocul european descrie drept deficienţe democratice ale ţării.

Turcia consideră că aderarea la BRICS ar putea ajuta ţara să îmbunătăţească cooperarea economică cu Rusia şi China şi să devină un canal comercial între UE şi Asia. Totodată, vrea să fie un hub pentru exporturile de gaze din Rusia şi Asia Centrală, au spus sursele citate de Bloomberg.

Administraţia Erdogan a încercat să atragă investiţii de la producătorii chinezi de maşini electrice, care ar putea profita de uniunea vamală a Turciei cu UE pentru a le spori accesul pe piaţă. "BRICS este o organizaţie care creşte diversitatea abordărilor, a identităţilor şi politicilor din sistemul economic global", a declarat ministrul de Externe al Turciei, Hakan Fidan, după ce a participat la o reuniune a miniştrilor de externe BRICS, în iunie.

Totuşi, Turcia depune eforturi paralele pentru a revigora discuţiile de aderare cu UE. Aceasta rămâne "o ţintă strategică", a spus Fidan săptămâna trecută, după ce a participat la discuţii informale cu omologii UE pentru prima dată în cinci ani.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Lista tarilor conduse de DICTATORI NENOROCITI :1-RURIA

    2-TURCIA  

    3-COREIA DE NORD 

    4-IRAN 

    5-SIRIA 

    6-AVGAN ISTAN 

    7-CHINA 

    8-UNGARIA

    ETC ,ETC..... 

    1. Ce gramatică "democratică" :))

      Coreia, Avganistan ..

      Să ne mai scrii. 

      Mai bine ai compara tarile BRICS cu G7,

      si usor ai pute da seama ca treaba e "serioasa" 

    Si uite asa turcu se aseaza in calea bijnitei, ce stie el mai bine, importa din China si le da la europeni inzecit

    1. De aceea are inflatie de 70% “ca face turcul ce stie el mai bine”:-)…Numai faliti desculti care se cred mari strategi:-)

      Un boșorog care se crede sultan

    Oricare ar fi varianta finală, SUA își vor reloca multe resurse din Turcia în țări mai stabile.

    Sau dacă nu vor să-și reloce bazele, nu-l văd bine pe Erdogan… 

    1. Daaaa, se vor muta. În Siria, Irak Iran, sau unde naiba?! Nu exista alternativa la Turcia.

      Grecia

    ... pendulul are ritmul lui ... nu cred ca este despre turcia ... in principiu multiculturalismul ar fi putut face turcia, europa ... nu? ...

    1. ... prin anii 90 taicamiu a dat de bani ... s-a dus in germania sa-si cumpere masina ... a cumparat-o de la turci ...

      ... prin anii 2k treceam de la incalzirea centralizata la ... centrale de apartament ... in alegera optiunii am intrebat un specialist: "cere e cea mai buna?" ... raspus: "stai linistit, pompele is facute in turcia..." ...

      ... divizarea imperiului roman a "nascut" otomanismul ... lasand deoparte persecutiile idiio/religioase care au alungat "cunoasterea" ... la rasarit ... lasandu-se cu invaziile maure ... al naibi pendul codita!!! ...stanga -dreapta?!!!! ...

    Cred că Turcia a calculat bine și a luat decizia optimă pentru propriul interes național.

    De ce să mai "arzi gazul" cu țări în care doar se discută, se analizează, se are în vedere, când poți foarte bine să te alături unor țări care produc, lăsând la o parte faptul că dețin o grămadă de resurse.  

    Noi vrem să credem că Turcia, China, Rusia, Brazilia sunt înapoiate, de fapt situația ar fi chiar invers.  

    Poate din punct de vedere al veniturilor și al facilităților putem spune că suntem peste ei, dar viața nu ține cont de aceste aspecte. Doar dacă ești primată.  

    În rest, noi ăștia din Europa, ca exemplu, ducem o viață de peste zece ori mai grea și mai urâtă decât cei pe care îi considerăm inferiori.  

    Pentru că viața în partea noastră de lume a devenit un... QAQĂQ

    De data asta chiar vă invit să spuneți ce. Să vedem dacă se potrivește... 

    1. Si noi “te tinem” cu forta aici in Europa “sa duci o viata de zece ori mai grea si mai urata” decat la falitii tin BRICS:-)

      Salut!

      Există o zicală, zice așa: " Neamurile ți le dă Dumnezeu, prietenii ți-i alegi tu!" ( nu intru cu tine în religie că te pierd ). 

      Așa, păi alegerea mea de a trăi în țara în care m-am născut nu exclude dreptul de a-mi expune părerile, nemulțumirile și câteodată chiar scârba față de tot ce reprezintă această entitate. 

      Acestea fiind spuse, nu prea are legătură cu ce vreau/spun/scriu eu... Când am scris postarea de mai sus, nu m-am referit la propria-mi persoană, ci la adevărata situație.

      De exemplu, chiar și tu, care ai scris la răspuns, trăiești cel mai probabil tot într-o pușcărie ( deși nu ăsta este răspunsul), doar că alegi să îți placă... este treaba ta.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb