Iulian Chifu: "Turcia a găsit nişte avantaje în regiunea BRICS pe care nu le poate obţine în raport cu UE"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 4 septembrie

Fostul consilier prezidenţial, Iulian Chifu, consideră că decizia Turciei de a solicita aderarea la BRICS este urmare a ambiţiei acestui stat de a deveni una dintre primele zece economii ale lumii şi de a avea relaţii multilaterale cu Rusia, China şi cu celelalte ţări membre ale organizaţiei internaţionale.

Fostul consilier prezidenţial, Iulian Chifu, consideră că decizia Turciei de a solicita aderarea la BRICS este urmare a ambiţiei acestui stat de a deveni una dintre primele zece economii ale lumii şi de a avea relaţii multilaterale cu Rusia, China şi cu celelalte ţări membre ale organizaţiei internaţionale.

English Version

Aderarea Turciei la BRICS este strict opţiunea autorităţilor de la Ankara, iar contestarea acestei decizii de către politicienii români ar contraveni intereselor strategice şi comerciale ale ţării noastre, ne-a transmis expertul politic Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial.

Iulian Chifu a precizat: "Noi suntem parteneri strategici cu Turcia, avem o relaţie dezvoltată cu acest stat şi orice ieşire la comerţul maritim trece prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele. Gardianul acestor strâmtori este Turcia, iar aducerea în discuţie a unor chestiuni de opţiuni strategice în contextul aderării acestei ţări la BRICS reprezintă o atitudine excesivă. Bineînţeles că există zone de divergenţă, există zone de dezbateri, dar aderarea Turciei la BRICS nu înseamnă că Ankara şi-a mutat locul în spaţiu sau azimutul. Turcia a găsit nişte avantaje în regiunea BRICS pe care nu le poate obţine în raport cu Uniunea Europeană".

Fostul consilier prezidenţial consideră că decizia Turciei de a solicita aderarea la BRICS este urmare a ambiţiei acestui stat de a deveni una dintre primele zece economii ale lumii şi de a avea relaţii multilaterale cu Rusia, China şi cu celelalte ţări membre ale organizaţiei internaţionale.

Iulian Chifu ne-a spus: Pe acest fond, deşi are statut de observator în cazul BRICS, Turcia a ales să depună o cerere oficială de aderare la această organizaţie internaţională. Eu nu contrapun automat BRICS cu NATO sau cu Uniunea Europeană. Nu trebuie uitat că Turcia este în continuare un stat asociat, că are o uniune vamală cu UE, că există negocieri cu instituţiile de la Bruxelles, un exemplu în acest sens fiind participarea reprezentantului Turciei, după cinci ani, la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre ale Uniunii Europene, eveniment ce a avut loc la începutul săptămânii trecute. De aceea, gestul Turciei nu trebuie privit într-o formă contrapusă, ci într-o formă de ambiţie mai importantă şi de nevoia unor relaţii cu terţe state. Dar trebuie să ne uităm cu atenţie la BRICS, care nu mai este doar o reuniune a cinci state care oricum aveau sisteme şi abordări diferite, ci este o organizaţie din care acum fac parte state din zona Golfului, din Africa, din America de Sud. În momentul de faţă modul de funcţionare al BRICS nu este unul unitar. BRICS nu este o uniune comercială, nici uniune vamală, ci este o reuniune de state care doresc dezvoltarea unui sistem şi să aibă un cuvânt de spus în dezvoltarea viitoarei ordini mondiale. Cu alte cuvinte, nu aş face din acest pas al Turciei o chestiune ireconciliabilă sau un gest de frondă ori o altă formulă mai contondentă, ci aş recunoaşte Turciei dreptul său în măsura în care respectă în raport cu NATO şi Uniunea Europeană angajamentele luate".

Fostul consilier prezidenţial a concluzionat spunând că aderarea Turciei la BRICS este strict dreptul acestui stat în condiţiile în care Uniunea Europeană nu poate să îi ofere regimului de la Ankara ceea ce îşi doreşte.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. in ceasul al 12 spicelea ca si putin viseaza cai verzi pe pereti .

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb