Ploi fără precedent cad în mai multe zone din întreaga lume. Noi recorduri în materie de precipitaţii sunt stabilite în aceste zile, iar natura pare să-şi fi pierdut, temporar, busola. Din Honk Kong la Atena şi de la Istanbul la Shenzhen plouă ca în vremea potopului. La Hong Kong au căzut vineri dimineaţa, timp de o oră, cele mai abundente precipitaţii înregistrate vreodată în metropola financiară, provocând inundaţii şi perturbând traficul rutier şi feroviar, la mai puţin de o săptămână de la trecerea taifunului Haikui, relatează AFP. Observatorul din Hong Kong, agenţia de meteorologie din metropolă, a anunţat precipitaţii de 158,1 milimetri la sediul său între orele locale 23:00 şi miezul nopţii, fiind cel mai înalt nivel de când au început măsurătorile în 1884. Nu au fost semnalate victime.
Autorităţile au anunţat închiderea şcolilor "din cauza condiţiilor extreme", precum şi a unor servicii vamale la graniţa dintre oraş şi centrul tehnologic Shenzhen. Metropola chineză Shenzhen (sud), care se învecinează cu Hong Kong-ul, este afectată de ploi torenţiale, cele mai puternice înregistrate vreodată de la începerea înregistrărilor meteorologice în zonă, în 1952, potrivit presei oficiale. Operatorul reţelei de transport subteran a anunţat ca îşi va suspenda parţial serviciile pe una dintre liniile sale după ce o staţie din cartierul Wong Tai Sin a fost inundată. Sunt afectate şi alte staţii.
Pe mai multe drumuri, maşinile şi autobuzele erau pe jumătate scufundate.
Taifunul Haikui a lovit Taiwanul la începutul acestei săptămâni, rănind aproximativ 100 de persoane şi provocând pagube materiale, înainte de a se îndrepta spre sudul Chinei, retrogradat la furtună. Sudul Chinei a fost lovit de două taifunuri succesive, Saola şi Haikui, fiind înregistrate precipitaţii masive.
Schimbările climatice au crescut intensitatea furtunilor tropicale, cu ploi intense şi rafale puternice care provoacă inundaţii rapide şi daune în zonele de coastă, afirmă experţii. Grecia a primit între "600 şi 800 de milimetri de ploaie pe metru pătrat în 24 de ore în Magnesia", centrul ţării, "un fenomen fără precedent" în ultimele decenii, a declarat meteorologul Dimitris Ziakopoulos, relatează AFP. "Se pare că regiunea muntoasă a prefecturii Magnesia a primit între 600 şi 800 de mm de ploaie în 24 de ore", "un fenomen fără precedent de la debutul măsurătorilor meteo în această ţară", în 1955, a mai spus expertul, vicepreşedinte al Centrului de studii de gestionare a crizelor din cadrul Ministerului Crizei Climatice, în cadrul unei conferinţe de presă la Atena. Precipitaţiile care au căzut asupra oraşului Volos şi pe Muntele Pelion reprezintă "o cantitate mare (de apă) pentru Grecia, precum şi pentru multe regiuni din Europa", a declarat Dimitris Ziakopoulos în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul Crizei Climatice, Vassilis Kikilias. "Este vorba despre o situaţie extraordinară", a insistat el. Ministrul a subliniat, la rândul său, că "intensitatea şi durata fenomenului sunt, de asemenea, fără precedent". Confruntat cu critici privind victimele şi pagubele importante cauzate de inundaţii în Magnesia şi în zonele învecinate, Vassilis Kikilias a afirmat că infrastructura ţării trebuie reorganizată pentru a face faţă crizei climatice. De asemenea, Turcia s-a condruntat cu precipitaţii record, oraşul Istanbul fiind afectat de acestea.