Regulamentul UE privind produsele biocide intră în vigoare duminică

F.A.
Internaţional / 30 august 2013

Un nou regulament privind produsele biocide, care se aplică de la 1 septembrie, va creşte semnificativ siguranţa şi va simplifica procedura de autorizare a produselor biocide utilizate şi introduse pe piaţă în UE, potrivit unui comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în ţara noastră.

Biocidele sunt produse chimice utilizate pentru eliminarea organismelor dăunătoare, cum ar fi paraziţii şi microorganismele nocive (cu alte cuvinte mucegaiuri şi bacterii), şi includ produsele insectifuge, dezinfectanţii şi substanţe chimice industriale cum ar fi vopselele antivegetative pentru nave şi conservanţii pentru materiale.

Conform comunicatului, noul regulament reprezintă o realizare majoră pentru piaţa internă, acesta făcând posibilă solicitarea unei autorizaţii valabile în întreaga UE pentru produsele biocide, care va permite reprezentanţilor sectorului de profil să îşi lanseze direct produsele pe piaţă în întreaga UE. Economiile totale pe care se estimează că le va realiza sectorul de profil prin această procedură mai simplă şi mai eficientă de autorizare a produselor, de partajare a datelor şi de îndeplinire a cerinţelor privind datele se ridică la 2,7 miliarde euro într-un interval de 10 ani.

Janez Potoènik, comisarul pentru mediu, a declarat: "Acest regulament reprezintă încă un pas prin care se garantează că în UE sunt puse la dispoziţie pe piaţă numai produse sigure şi autorizate. Societăţile vor avea de câştigat de pe urma simplificării procedurilor de autorizare, asigurându-se în acelaşi timp un nivel ridicat de protecţie a mediului pentru cetăţeni."

De asemenea, noile dispoziţii au ca rezultat reducerea numărului de teste pe animale deoarece prevăd obligativitatea partajării datelor şi încurajează o abordare mai flexibilă şi mai inteligentă a testării. O platformă informatică special creată (denumită "Registrul produselor biocide"), folosită în prezent pentru depunerea cererilor şi pentru înregistrarea deciziilor, va fi de acum utilizată şi pentru difuzarea de informaţii către public.

Noul regulament va reprezenta, de asemenea, primul text legislativ în care este integrată noua definiţie dată de Comisie nanomaterialelor.

În conformitate cu acest regulament, Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) va acorda sprijin ştiinţific şi tehnic Comisiei şi statelor membre. Printre atribuţiile agenţiei se numără emiterea de avize privind aprobarea substanţelor active şi autorizarea produselor biocide la nivelul Uniunii. Se aşteaptă ca numărul total de avize emise de ECHA să crească de la 80 în 2014 la 300 în 2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb