RELAŢII TENSIONATE ÎN ASIA Zeci de companii japoneze din China îşi închid porţile

Adelina Dabu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 septembrie 2012

Zeci de companii japoneze din China îşi închid porţile

Atacurile violente din ultimele zile asupra unor companii japoneze de renume din China au determinat închiderea a zeci de fabrici şi magazine de pe întreg teritoriul chinez.

Producătorii de automobile "Toyota", "Honda" şi "Mazda" şi-au întrerupt temporar activitatea, la fel şi producătorii de electronice "Panasonic" şi "Canon", iar cetăţenii japonezi aflaţi pe teritoriul Chinei au fost sfătuiţi să nu îşi părăsească locuinţele, potrivit presei internaţionale.

Autorităţile de la Beijing au dat asigurări că se vor preocupa de securitatea cetăţenilor aflaţi pe teritoriul său şi de drepturile de proprietate ale acestora şi au făcut apel la protestatari să păstreze acţiunile în limitele legii.

Manifestările, dintre care unele violente, izbucnite la sfârşitul aces­tei săptămâni în mai multe oraşe, au fost cauzate de achiziţia de către autorităţile nipone a unor insule disputate de cele două state.

Situat în Marea Chinei de Est, grupul de insule, cunoscut sub numele de "Senkaku" în Japonia şi "Diaoyu" în China, a aparţinut, până de curând, unor persoane fizice şi a fost achiziţionat de statul japonez cu suma de 26 milioane dolari, ignorând avertizările de la Beijing cu privire la repercursiunile încălcării suveranităţii. Deşi nelocuite, insulele sunt considerate a fi bogate în resurse energetice şi sunt revendicate şi de Taiwan.

"Este vorba doar despre transferul titlului de proprietate de la un proprietar privat la stat a unui teren de pe teritoriul Japoniei", a declarat, la momentul cumpărării, un oficial nipon, citat de BBC.

Câteva zile mai târziu, şase nave chineze au fost trimise într-o misiune de "patrulare şi aplicare a legii" în zonă, pentru a-şi proba jurisdicţia asupra teritoriului disputat. Deşi acestea s-au retras la câteva ore după ce au fost somate de autorităţile nipone, acţiunea a stârnit sentimente naţionaliste în China şi un schimb dur de declaraţii între cele două administraţii, ameninţând viitorul relaţiilor dintre cele două ţări.

Schimburile economice bilaterale s-au ridicat, anul trecut, la 345 miliarde dolari, China fiind cel mai important partener comercial al Japoniei, iar Japonia aflându-se pe locul al treilea în relaţiile cu Beijingul.

În 2010, un incident similar a condus la blocarea temporară, "de facto", a exporturilor chineze de metale rare către Japonia.

SUA se declară neutre

Statele Unite ale Americii (SUA) au îndemnat cele două state asiatice la calm şi şi-au declarat, prin intermediul Ministrului Apărării Leon Panetta, aflat în vizită în regiune, neutralitatea faţă de disputele teritoriale ale altor state.

Cu toate acestea, insulele intră sub incidenţa tratatului de securitate semnat de SUA cu Japonia, pe teritorul căreia americanii urmează să instaleze un radar antirachetă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb