Relaxaţi-vă! Nu mai e nimic de pierdut

MAKE
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 octombrie 2008

Relaxaţi-vă! Nu mai e nimic de pierdut

Speculatorul Sorin Ovidiu Vîntu a răspuns cu veselie în cursul interviului acordat instantaneu la solicitarea ziarului "BURSA", prin telefon. În câteva ocazii a glumit teribil. Nu s-a arătat afectat de criză. Vîntu nu a răspuns întrebării în care îi ceream să precizeze cum l-a prins criza (în bani, în acţiuni sau în proprietăţi), dar nu a fost clar dacă a evitat-o deliberat sau dacă era prea preocupat să spună altceva.

Reporter: Se prăbuşesc giganţii financiari, guvernele bagă bani...

Sorin Ovidiu Vîntu: Este o greşeală.

Reporter: Ce este greşit?

Sorin Ovidiu Vîntu: Intervenţia guvernamentală în forma adoptată aiurea - finanţarea celor mari, aflaţi în dificultate - este o greşeală. Soluţia crizei este alta şi este naturală. Este o greşeală să bagi bani buni ca să fie susţinuţi banii virtuali.

Reporter: Adică?

Sorin Ovidiu Vîntu: Crizei acesteia nu i se aplică principiul lui Lomonosov - "Nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă."

Dimpotrivă!

Astăzi, în finanţele mondiale, dispar banii. Dispar sume imense! Înainte, când unii sărăceau, alţii se îmbogăţeau. Acum, nu! Banii dispar, pur şi simplu. Pare un spectacol de hocus-pocus al lui David Copperffield, la scară planetară.

Reporter: Magie?

Sorin Ovidiu Vîntu: Magia banilor virtuali. Speculaţiile pe derivate. Bani care n-au existat vreodată, dar care asigurau un nivel de trai peste cel derivat în mod normal de realitatea economică.

Asistăm la schimbări radicale: mai întâi a dispărut comunismul, acum dispar banii virtuali. Au loc reaşezări la nivel de planetă.

Reporter: Este o criză a progresului?

Sorin Ovidiu Vîntu: N-am spus că progresăm.

Reporter: Către ce ne îndreptăm?

Sorin Ovidiu Vîntu: Guvernele care finanţează societăţile în dificultate, nu fac decât să cumpere timp ca să găsească soluţii. Dar soluţia pentru perpetuarea acestui mod de viaţă, nu există. La capăt, se vor găsi şi fără soluţie şi fără bani. Nu ne aşteaptă o escaladare către "mai bine", ci o nivelare în sărăcie.

Desfrâul consumului în exces va fi eliminat, iluziile destrămate.

Lumea va învăţa, din nou, să trăiască greu.

Guvernele care, acum, se hotărăsc să intervină asupra crizei, în viitor vor avea prea multă putere şi vor adopta măsuri dure. Dictaturile vor fi justificate cu situaţia.

Reporter: Un tablou expresiv. Care ar fi soluţia?

Sorin Ovidiu Vîntu: Soluţia nu trebuie formulată, pentru că se va ajunge la ea, vrei-nu-vrei. Lumea se va întoarce cu faţa la producţie.

Spre valorile clasice, valorile sigure - munca.

Reporter: Sunteţi un speculator; care va fi locul speculatorilor într-o astfel de lume?

Sorin Ovidiu Vîntu: Banii virtuali şi speculatorii sunt specii pe cale de dispariţie.

Reporter: Ce soartă credeţi că ne aşteaptă pe noi, în context?

Sorin Ovidiu Vîntu: Avem motive să fim optimişti. Dar, riscul uriaş pentru România este ca milioanele de concetăţeni care lucrează în străinătate să fie silite, din cauza crizei, să se repatrieze.

Oficial, românii din străinătate asigură un influx de şapte miliarde de euro, anual. Neoficial, este vorba de douăzeci de miliarde.

Repatrierea muncitorilor din străinătate nu doar că ne-ar lipsi de miliardele cu care ne finanţează, ci ar însemna încă două-trei milioane de guri de hrănit. Pe termen scurt, ar fi un dezastru.

Reporter: Şi pe termen lung?

Sorin Ovidiu Vîntu: Pe termen lung ar fi un câştig uriaş. Sunt milioane de meseriaşi. Piaţa noastră este înfometată de forţă de muncă. Reîntoarcerea muncitorilor din străinătate ar creea condiţii de dezvoltare, nu doar de supravieţuire. Repet, socotind pe termen lung şi fără să calculăm ce s-ar petrece în primă instanţă. Am atât de mare încredere în ţara asta, încât poţi spune că-s...

Reporter: ... ce?

Sorin Ovidiu Vîntu: ... tâmpit!

Reporter: În ce poziţie v-a surprins criza - în bani, în acţiuni sau în proprietăţi? Pentru speculatori, crizele sunt ca apa pentru peşte...

Sorin Ovidiu Vîntu: Crizele sunt elementul meu natural. Sunt expert în gestiunea crizelor. De altfel, ce fac eu de opt ani încoace? Gestionez crize!

Reporter: Ce ar trebui să facă investitorii, astăzi?

Sorin Ovidiu Vîntu: Să se relaxeze.

Reporter: ?!

Sorin Ovidiu Vîntu: Oricum, nu mai au nimic de pierdut.

Reporter: Da, viaţa e frumoasă!

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. vantu demonstreaza inca odata un sange rece demn de un barbat! cine poate rade in fata unor vremuri ca astea, este un barbat adevarat. bravo nea sorin!

    1. mesajul cu banii virtuali cred ca l-a preluat de la sima, ca l-a tot spus ieri pe la tv. cand a fost luat interviul? in fine in rest vintulet are dreptate, economia romaneasca are o singura problema majora, nu poate rezista daca ne panicam. in rest, poate rezista la orice hotie, daramite la o criza,...

      se vede ca "articolu" e scris dupa dictare. Transcrierea dupa maculator este "OPERA" acestui pseudoanonim sau pseudoni (este totuna). Si un makit reproducea mai bine discutia. La noi incompetenta naste monstri. Autorul maculaturii mai bine ar fi dormit. Asa putea sa nasca un pui de somn.

    Tocmai el vorbeste despre banii virtuali.....pai la FNI nu erau castiguri virtuale ? si banii investitorilor nu au disparut.....au trecut in buzunarul unor "baieti destepti".

    1. Normal ca vb de bani virtuali, are experienta FNI! Cristian Sima e un speculator adevarat, nu unul gonflabil (din hotie patronata politic) ca acest Vantu!

    SA-L numim ministru de finante in locul armeanului VOSGANIAN sau prim ministru in locul grecului TARICEANU !

    Este un ipocrit! A gestionat crize pe care le-a provovat! S-a folosit de alti oameni , a manipulat !

    1. Vantu nu este decat un pion,ca si JiJi,

      ca si Turcu, ca si Borcea sau Copos.Suntem condusi de oameni pe care nu-i cunoastem,dar s-ar putea sa-i stim;oameni retrasi gen Columbeanu senior. 

    dar a strecurat si un adevar:

    "Crizele sunt elementul meu natural. Sunt xpert in gestiunea crizelor. De altfe, ce fac eu de opt ani incoace?. Gestionez crize!" 

    As mai adauga: alaturi de altii (cu altfel de discurs) le PROVOACA! Discret!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb