Remin Baia Mare, deschisă pentru investitori

Alexandra Crăciun
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 2 iulie 2013

Remin Baia Mare, deschisă pentru investitori

Societatea Remin Baia Mare, aflată în prezent în procedură de insolvenţă, a lansat, de curând, un anunţ public pentru atragerea unor posibili investitori care să contribuie la reluarea activităţii de minerit în zonă.

În prezent, compania de stat maramureşeană Remin Baia Mare deţine şaisprezece licenţe de concesiune a activităţilor miniere de exploatare şi valorificare a minereurilor neferoase din zona localităţilor Borşa, Cavnic, Baia Sprie sau Băiuţ.

În perioada viitoare, reprezentanţii companiei Remin vor întocmai planul pentru reorganizarea judiaciară a societăţii miniere, urmând ca până pe 17 iulie să fie trimise scrisorile de intenţie ale companiilor interesate să investeas­că la Baia Mare.

Totodată, investitorilor li se va cere să prezinte structura acţionariatului, experienţa în domeniul mineritului precum şi date privind posibilităţile financiare ale companiei.

Printre companiile care şi-au manifestat deja interesul pentru o posibilă investiţie la Remin Baia Mare se află African Consolidated Resources, care a încheiat deja un memorandum cu societatea minieră din Maramureş.

Memorandumul dintre AFCR şi Remin are o perioadă de valabilitate de şase luni, oferind posibilitatea desfăşurării activităţilor necesare de due-diligence.

Potrivit oficialilor de la African Consolidated, o echipă de experţi internaţionali vor veni în ţara noastră ca să-i pregătească pe angajaţii români "pentru folosirea celor mai noi tehnologii, având astfel totală încredere în calitatea şi capacitatea profesioniştilor locali".

African Consolidated Resources activează în domeniul de explorare şi exploatare minieră, fiind listată la bursa londoneză (AIM).

Alături de AFCR, mai erau interesaţi şi alţi doi investitori - Romaltyn, care, ulterior, a infirmat că ar dori să investească în relansarea activităţii minere de la Baia Mare, precum şi Metals Finance Limited, companie specializată în activităţi miniere prezentă în Australia şi Africa de Sud.

Recent, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fostă AVAS) a preluat creanţele pe care Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) le avea la Remin Baia Mare, devenind astfel cel mai mare creditor al societăţii maramureşene.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Maramureş administra împreună cu Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, la societatea comercială Remin Baia Mare, creanţe în valoare totală de 475.337.000 lei.

Guvernul a vândut, recent, depozitele de pirită ale Remin cu 53 milioane de dolari unei firme de trading din Elveţia, potrivit preşedintelui Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) Adrian Constantin Volintiru. Acesta a declarat că tranzacţia se înscrie în "noua optică a Guvernului" de optimizare a veniturilor.

Licitaţia pentru vânzarea piritei a fost organizată de administratorii judiciari în 21 martie, iar contractul a fost semnat în primele zece zile de la adjudecare.

Werco Trade AG a plătit 105 dolari pe tonă şi şi-a asumat plata în rate a întregii cantităţi de pirită, pe măsură ce o va ridica de la Remin. Compania din Baia Mare are în depozite 500.000 de tone de pirită.

"Capacitatea estimată fiind de 15.000 tone pe lună, ridicarea întregii cantităţi de prirită înregistrată în evidenţa contabilă este estimată la 33 de luni. Cumpărătorul şi-a asumat ridicarea întregii cantităţi în maxim patru ani de la semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Până în prezent, adjudecatarul a realizat deja plata pentru primele două tranşe, de 15.000 de tone de pirită fiecare, prima tranşă urmând a fi ridicată", potrivit AAAS.

Pentru prima tranşă, firma elveţiană a plătit 1,6 milioane de dolari (106,7 dolari pe tonă), iar pentru a doua preţul a fost stabilit la 1,55 milioane de dolari (103,8 dolari pe tonă).

Piritele provin de la mina Şuior şi conţin peste 12 grame de aur pe tonă.

Werco Trade este un comercializant de mărfuri din Elveţia, cu activităţi în România, Polonia, Ucraina.

Preşedintele companiei elveţiene Werco Trade, Marco Wermelinger, a mai desfăşurat diverse activităţi în ţara noastră, încă din 2008 împreună cu alţi doi oameni de afaceri români.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb